Ραντεβου με τα Καλογιαννια την Κυριακη για τον Συλλογο Σαρακατσανεων Θρακης

Γιώργος Νάκος: «Περιμένουμε με πολύ μεγάλη ανυπομονησία να υποδεχτούμε τον κόσμο και να γιορτάσουμε όλοι μαζί»

Έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες  είναι ο παραδοσιακός οικισμός στο Γλυκονέρι Ροδόπης του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων για την αναβίωση του εθίμου των Καλλογιαννίων.
 
Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Νάκος «κάθε καλοκαίρι από το 1992 γίνεται ανελλιπώς το έθιμο των Καλογιαννίων. Φέτος πραγματοποιήσαμε πανηγυρικό εσπερινό την παραμονή της γιορτής και μεταθέσαμε το γλέντι και την αναβίωση του δρώμενου των Καλογιαννίων για τις 2 Ιουλίου, γιατί το προηγούμενο τριήμερο Παρασκευής, Σαββάτου, Κυριακής ήταν το πανελλήνιο αντάμωμα της Ομοσπονδίας Συλλόγου Σαρακατσάνων στο Περτούλι του νομού Τρικάλων. Έτσι, έχουμε την ευκαιρία την Κυριακή να υποδεχτούμε στον πολύ καλά φροντισμένο παραδοσιακό οικισμό του συλλόγου μας που βρίσκεται στο Γλυκονέρι Ροδόπης τον κόσμο και να αναβιώσουμε ένα έθιμο που γινόταν από τους προγόνους μας κάθε καλοκαίρι στα βουνά. Θα χαρούμε πάρα πολύ να υποδεχτούμε τον κόσμο, και αυτόν που έχει παρακολουθήσει ξανά το έθιμο πολύ δε περισσότερο όσους έτυχε να μην το παρακολουθήσουν μέχρι τώρα».
 

Για αυτούς τους τελευταίους, που δεν έτυχε να γνωρίζουν το έθιμο, ο κ. Νάκος εξήγησε πως «είναι μια τελετή μαντικής ερμηνείας για να προβλέψουν κυρίως οι ανύπαντρες γυναίκες τα μελλούμενα. Τα Καλογιάννια είναι μια γιορτή για τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, ο οποίος βάπτισε τον Χριστό, και για τους Σαρακατσάνους ο Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι ένα πολύ τιμώμενο πρόσωπο».
 
Να θυμίσουμε ότι η πραγματοποίηση των Καλλογιαννίων θα ξεκινήσει στις 20.30 το απόγευμα της Κυριακής 2 Ιουλίου στον παραδοσιακό οικισμό του Συλλόγου Σαρακατσανέων όπου εκεί τα μέλη του Συλλόγου με παραδοσιακές φορεσιές θα υποδέχονται τον κόσμο για το δρώμενο και μετά θα ακολουθήσει ένα μεγάλο γλέντι με την ορχήστρα του Παναγιώτη Ούτου. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού θα παρουσιαστούν και τα χορευτικά από προσκεκλημένους συλλόγους, όπως του Συλλόγου Σαρακατσανέων ν. Ξάνθης, του Συλλόγου Σαρακατσανέων ν. Έβρου και φυσικά το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων.
 
«Φέτος προσέξαμε να καθαρίσουμε και να ανακαινίσουμε τον παραδοσιακό μας οικισμό και περιμένουμε με πολύ μεγάλη ανυπομονησία να υποδεχτούμε τον κόσμο και να γιορτάσουμε όλοι μαζί» κατέληξε ο κ. Νάκος. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.