«Ραιδεστος – Θεσσαλονικη. Αρχαιοτητες σ’ ενα ταξιδι προσφυγιας»

Η νέα περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείο Θεσσαλονίκης

Την Τετάρτη 2 Μαρτίου και ώρα 19.00 θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της νέας περιοδικής έκθεσης του μουσείου που είναι αφιερωμένη στους Θρακιώτες πρόσφυγες που εγκαταλείποντας τις πατρογονικές τους εστίες δεν λησμόνησαν τα αρχαία μνημεία και φέρει τον τίτλο «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς.
 
Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά, η «Συλλογή Ραιδεστού» του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτήν ξετυλίγονται η ιστορία και οι μνήμες των Ελλήνων που ζούσαν κάποτε στην Ανατολική Θράκη. Μίτο της αφήγησης αποτελούν οι αρχαιότητες που συγκέντρωσε από το 1871 και μετά ο Θρακικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος στη Ραιδεστό. Το 1922 σημαντικός αριθμός των μαρμάρινων μνημείων της συλλογής μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη από τους πρόσφυγες και παραδόθηκε στο μουσείο της πόλης.
 
Η Συλλογή περιλαμβάνει μνημεία μέσα από τα οποία σκιαγραφούνται εκφάνσεις της ζωής στη βόρεια Προποντίδα από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. μ.Χ. Σε αυτά αποτυπώνονται όμως και οι αγωνίες, οι αξίες και οι ανάγκες των ανθρώπων της νεότερης εποχής. Στη δίνη της ιστορίας στο αρχαίο παρελθόν απόκτα διαφορετικό κάθε φορά νόημα. Έτσι, αν στα τέλη του 19ου αιώνα η αρχαιολογική «Συλλογή Ραιδεστού» σηματοδοτούσε την προσπάθεια επιφανών Θρακιωτών να συνδέσουν με την ένδοξη αρχαιότητα, στον 20ο αιώνα τα ίδια μνημεία έγιναν ενθυμήματα μιας χαμένης πια πατρίδας.
 
Στον 21ο αιώνα οι αρχαιότητες από την Ανατολική Θράκη προσφέρουν την ευκαιρία να στοχαστούμε γύρω από το διαχρονικό και τόσο επίκαιρο ζήτημα της προσφυγιάς 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.