«Ραδιο Παρατηρητης 94fm»: Μουσικος απολογισμος 2021

Όσα ξεχωρίσαμε τη χρονιά που φεύγει

Με τούτα και μ’ εκείνα μας φεύγει και το 2021, που –για του λόγου το αληθές– φάνηκε ότι κράτησε περισσότερο από 12 μήνες. Μα πριν ευχηθούμε στο 2021 καλό κατευόδιο και τραγουδήσουμε δυνατά «Ας πάει ο παλιός ο χρόνος…» πάμε να δούμε τι καινούργιο προσθέσαμε στη μουσική μας βιβλιοθήκη τη χρονιά που σιγά  σιγά μας αφήνει.

«Κακή φωτιά» που ξέσπασε μες στου χειμώνα την καρδιά σε «μια χώρα ανηφόρα»

Με τον ερχομό του 2021 κυκλοφορεί ο δίσκος «Κακή Φωτιά» του Θανάση Χουλιαρά και του Θοδωρή Καρέλλα. Ο λυτρωτικός λόγος σπουδαίων ποιητών μας, ντύνεται με τη μουσική του Θοδωρή Καρέλλα κι εμείς ακούμε έντεκα διαφορετικά ποίηματα σε ερμηνεία του Θανάση Χουλιαρά, τον οποίο έχουμε γνωρίσει από το μουσικό σχήμα “Kollektiva” και τον Μίλτο Πασχαλίδη, που συμμετέχει στον δίσκο τραγουδώντας τον «Γυρισμό του ξενιτεμένου» του Γιώργου Σεφέρη.

Ο Βασίλης Μπαμπανιάρης παρουσιάζει απ’ τις αρχές του έτους τη δική του «Γέφυρα» σε μια «χώρα ανηφόρα μακριά πολύ μακριά..», που «ίσως και να ‘τανε λιγάκι πιο κοντά»… Στην τρίτη προσωπική δισκογραφική του δουλειά, ο Βασίλης Μπαμπανιάρης γεφυρώνει σε οχτώ νέα κομμάτια, τα blues με τη folk και τη rock με την παραδοσιακή μουσική.

Απ’ τον Γενάρη κιόλας περάσαμε μια βόλτα για ένα «Τσάι στο Παλέρμο», παρέα με τους Ρεβάνς. Έντεκα καινούργια κομμάτια από το θεσσαλονικιώτικο δίδυμο, το οποίο στο νέο δίσκο πλαισιώνεται από τη συμμετοχή αγαπημένων ερμηνευτών, που δεν είναι άλλοι από την Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Σπύρο Γραμμένο και τον Αλέξανδρο Κτιστάκη. Και φυσικά από τότε που κυκλοφόρησε ο δίσκος, συχνά πυκνά πάμε στο Παλέρμο για ένα τσάι.

Το 2021 η Σμύρνη είχε την τιμητική της

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης κυκλοφόρησε η «Γη της Ιωνίας», ένας πολυσυμμετοχικός δίσκος που συνοδεύεται από μία πολυσέλιδη έκδοση, η οποία περιέχει αδημοσίευτα ντοκουμέντα που αφορούν την καταστροφή. Την επιμέλεια του βιβλίου έχει κάνει ο συγγραφέας, ερευνητής του τραγουδιού και συνθέτης Θωμάς Κοροβίνης, ενώ για τη μουσική του δίσκου, υπεύθυνος είναι ο μουσικοσυνθέτης, Ανδρέας Κατσιγιάννης σε συνεργασία με την εξαιρετική ορχήστρα, Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας Βόλου. Η «Γη της Ιωνίας» είναι μία εξαιρετική και πλούσια παραγωγή, αφιερωμένη στην αγαπημένη πόλη με την πικρή ιστορία.

Κάποιους μήνες αργότερα και πάλι με αφορμή την επέτειο για την καταστροφή της Σμύρνης κυκλοφόρησε το άλμπουμ «Στη Σμύρνη κάποτε» σε στίχους και κείμενα του ποιητή και συγγραφέα Θανάση Σάλτα και μουσική της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου. Πρόκειται για ένα «μουσικοποιητικό», όπως χαρακτηρίζεται έργο, που περιλαμβάνει δεκαέξι μουσικά κομμάτια και δύο θεατρικές απαγγελίες, τα οποία «έντυσαν» την ομώνυμη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία της βραβευμένης Ιωάννας Μαστοράκη.

Ο Ψαραντώνης και τα ρεμπέτικα· τα ρεμπέτικα και ο Ψαραντώνης

Μέσα στο 2021 ακούσαμε και «Τα ρεμπτέτικα του Ψαραντώνη». Όπως περιγράφει ο Γιάννης Παξιμαδάκης, συντελεστής κι ερμηνευτής στον δίσκο, οι παλιές αναμνήσεις των αδελφών Ξυλούρη, στο ρεπερτόριο των οποίων υπήρχαν πολλά από τα κομμάτια του δίσκου, καθώς επίσης και η στενή φιλία του Ψαραντώνη με τον Στέλιο Φουσταλιέρη ήταν η αρχική αφορμή που γέννησαν στον σπουδαίο λυράρη την επιθυμία για τη δημιουργία αυτού του δίσκου. Και κάπως έτσι δέκα αγαπημένα ρεμπετικά ντύθηκαν με την ιδιαίτερη φωνή και ερμηνεία του Ψαραντώνη σε έναν από τους πιο όμορφους δίσκους της χρονιάς.

Μπήκαμε στην άνοιξη «απροστάτευτοι»

Με τον ερχομό της άνοιξης και μετά από τρία χρόνια αγρανάπαυσης, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου επιστρέφει με την κυκλοφορία του δίσκου «Απροστάτευτος». Ο νέος δίσκος περιλαμβάνει δέκα ολοκαίνουργια τραγούδια, οι στίχοι των οποίων είναι εμπνευσμένοι από λατινοαμερικανική ποίηση, που τόσο αγαπά ο δημιουργός, ερμηνεύονται για ακόμη μία φορά από τον Σωκράτη Μάλαμα και έχουν πάρει μορφή από την Αλέξια Οθωναίου στο βιβλίο που συνοδεύει τον δίσκο.

«Κάτι σαν ήλιος» φάνηκε σε έναν μουσικά- πλούσιο  Απρίλη

Ο Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης μας τραγουδά για «’Ολης της γης τα βάσανα» σε «Μια μέρα σαν μέρα», ψάχνοντας «Πέρα απ’ το σ’ αγαπώ» σε έναν πανέμορφο δίσκο γεμάτο με δικές του μουσικές και στίχους. Κι εμείς απ’ τον Απρίλη, που ακούμε τον δίσκο, ψάχνουμε «Μια μέρα που δε θα ‘ναι γκρι κι ούτε ο ουρανός θα ‘ναι θολός».

Λίγο αργότερα και με αφορμή τα τριάντα χρόνια των Πυξ Λαξ κυκλοφόρησε ο δίσκος «Με τις φωνές των φίλων». Αγαπημένα κομμάτια του συγκροτήματος, «πειραγμένα» και μη, ερμηνεύονται από γνωστές φωνές της ελληνικής μουσικής σκηνής και φίλους του συγκροτήματος για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

Και ο Απρίλιος συνέχισε να μας χαρίζει απλόχερα φρέσκα δημιουργήματα, με τον Σπύρο Γραμμένο να παρουσιάζει τον «Δισκός σας». Μία συλλογή αγάπης για μία συλλογή τραγουδιών από τον Σπύρο Γραμμένο, που με τη συνδρομή φίλων μέσω της διαδικασίας του crowdfunding συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ «Δισκός σας».

Από τον διάβολο του έρωτα στα μαθήματα ζωής και πάλι πίσω…

Πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της πρώτης δισκογραφικής του δουλειάς, ο Δημήτρης Μπάκουλης μας κάνει τις συστάσεις με τον «Διάβολο του έρωτα». Δέκα ιστορίες αγάπης απαρτίζουν έναν δίσκο, που είναι αφιερωμένος σε έναν έρωτα «Επικίνδυνο σαν τον γκρεμό, ριζοσπαστικό σαν τις επαναστάσεις, συντροφικό σαν ένα ράδιο», όπως ακριβώς τον περιγράφει ο δημιουργός.

Με τη σειρά του και στον τρίτο προσωπικό του δίσκο, ο Πάνος Βλάχος παραδίδει «Μαθήματα Ζωής». Παρατηρώντας τον κόσμο και αποτυπώνοντάς τον στο πεντάγραμμο, ο Πάνος Βλάχος παρουσιάζει μέσα από τον δίσκο, «Μαθήματα Ζωής» την ελληνική πραγματικότητα και όλοι εμείς ακούγοντάς τον, βρίσκουμε πτυχές του εαυτού μας μέσα στα κομμάτια του.

«Βάρδα φουρνέλο», «ξανά και ξανά» και φύγαμε για καλοκαίρι

Μπαίνοντας στο θέρος του ’21 σαν μιαν άλλη επανάσταση, οι Χαΐνηδες παρουσίασαν «εννιά έμμετρα αμετροεπή τραγουδιηγήματα και 1 ταινία τυφλού κινηματογράφου» σε ένα «πόνημα μετανεωτερικής οντολογικής προσέγγισης αποκλινουσών κατηγοριών, κοινώς Βάρδα Φουρνέλο». Πρόκειται για έναν δίσκο, στον οποίο διασταυρώνεται η μουσική με την ποίηση, τη φιλοσοφία και το σινεμά, πάντοτε υπό την επίβλεψη του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη και δια στόματος πολλών και διαφορετικών ερμηνευτών. Η ανάγκη για ακρόαση του δίσκου και ανάγνωση του βιβλίου από το οποίο συνοδεύεται είναι άκρως επιτακτική.

Τον Ιούνη που μας πέρασε κυκλοφόρησε και η δεύτερη δισκογραφική δουλειά των «Αλκμάν» με τίτλο «Ξανά και ξανά». Ένας δίσκος που περιλαμβάνει δέκα καινούργια κομμάτια σε μουσική και στίχους από τα μέλη του συγκροτήματος και μία διασκευή στους «Σουλιώτες» της Ηπείρου. Με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τη Μαρία Παπαγεωργίου να συμμετέχουν σε δύο τραγούδια του δίσκου, οι Αλκμάν μας παρουσίασαν ένα όμορφο ψηφιδωτό ήχων και στίχων, που αγκαλιάστηκε με ιδιαίτερη θέρμη από το κοινό.

Ιούνης ήταν, όταν η Νεφέλη Φασούλη μας έβαλε με τον πρώτο προσωπικό της δίσκο, στον κόσμο της. Σε στίχους και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, παρουσιάζεται ο κόσμος της νέας ερμηνεύτριας που περνάει από την jazz στη λαϊκή μουσική γυρίζει πάλι πίσω.

«Απρόοπτα» και τελευταία στιγμή «παρατηρητής»

Ένας πολυσυμμετοχικός δίσκος σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου και στίχους του Νίκου Αναγνωστάκη κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Στον πρώτο κύκλο των «Απροόπτων» ακούμε έντεκα ολοκαίνουργια τραγούδια ερμηνευμένα από έντεκα διαφορετικές και αγαπημένες φωνές, σε έναν δίσκο, που συνοδεύεται από πλούσιο υλικό με σπάνιες φωτογραφίες από την πορεία του Χρήστου Νικολόπουλου, καθώς και κείμενα, στίχους και λεπτομέρειες από τη διαδικασία της ηχογράφησης.

Και μιαν ανάσα πριν την εκπνοή του 2021 η Μαρία Κώτη κυκλοφορεί την πρώτη προσωπική της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Παρατηρητής» και όπως καταλαβαίνετε δεν θα μπορούσε να μας περάσει απαρατήρητος! Δεκαέξι κομμάτια περιλαμβανονται στον δίσκο, στον οποίο συμμετέχουν αγαπημένοι συνοδοιπόροι της ερμηνεύτριας. Ένας ολόφρεσκος δίσκος που σίγουρα θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα καθώς, ακόμη δεν βγήκε και έχει ήδη δεχτεί θερμή υποδοχή από το ακροατήριο.

Και κάπως έτσι η μουσική μας βόλτα στο 2021 ολοκληρώθηκε! Η χρονιά που αφήνουμε πίσω μας γέμισε με μουσικές, που θα συνοδεύουν τις αναμνήσεις μας και θα ντύνουν την καθημερινότητά μας και την χρονιά που είναι προ των πυλών. Με την ευχή για υγεία σε όλον τον κόσμο το ραδιόφωνο του Παρατηρητή αποχαιρετάει το 2021 και περιμένει με ανυπομονησία να ακούσει τι θα μας «τραγουδήσει» το 2022!

Και μην ξεχνάτε, όπου ακούτε τραγούδια να πηγαίνετε, οι κακοί δεν τραγουδούν!

Καλή χρονιά σε όλους!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.