Ψηφιοποιουνται 4.000 τεκμηρια του Μουσειου Καραθεοδωρη

Μαζί με ψηφιακές εφαρμογές και εκπαιδευτικά προγράμματα που θα φέρουν τον Καραθεοδωρή στα πέρατα του κόσμου

Στην ψηφιακή εποχή περνά το Μουσείο Καραθεοδωρή, εκπληρώνοντας και ένα όραμα του αείμνηστου εμπνευστή του Σάκη Λιπορδέζη, μέσα από το έργο «Ψηφιοποίηση και Ψηφιακή Ανάδειξη Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή», συνολικής αξίας 463.830 ευρώ με ΦΠΑ, το οποίο προκηρύχθηκε από την ΔΚΕΠΠΑΚ, και χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020».

Μέσα από το έργο θα ψηφιοποιηθούν πάνω από 4.000 αντικείμενα του Μουσείου, ενώ θα δημιουργηθούν και ψηφιακές εφαρμογές, συνδέοντας το Μουσείο με το διαδίκτυο, αλλά και βελτιώνοντας την εμπειρία της επίσκεψης για όσους βρεθούν σε αυτό.

Έτσι θα διασωθεί και θα προβληθεί το έργο του Κ. Καραθεοδωρή, ενώ θα τονιστεί η σημαντικότητά του ως προσωπικότητα για τη Θράκη, την Ελλάδα και όλον τον κόσμο, παραδίνοντας προς ευρεία χρήση ένα αξιόλογο υλικό, με έμφαση στους νέους.

Ταυτόχρονα το μουσείο θα αποτελέσει έναν ακόμη πόλο έλξης επισκεπτών, με φυσική παρουσία, αλλά και ηλεκτρονικά, για την περιοχή, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομική δραστηριότητα της.

Ψηφιοποίηση για 4.000 τεκμήρια και ψηφιακές εφαρμογές

Σημείο αναφοράς στην υλοποίηση του έργου είναι το επιστημονικό έργο του μεγάλου μαθηματικού και η επαύξηση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Έτσι προβλέπονται υπηρεσίες ψηφιοποίησης 4050 τεκμηρίων και αντικειμένων από τις συλλογές του Μουσείου σε ποικιλία στο είδος του υλικού. Επίσης θα γίνει επιστημονική τεκμηρίωση αυτού του υλικού.

Παράλληλα θα γίνει φωτογράφηση 360ο των χώρων του Μουσείου, θα δημιουργηθούν κείμενα για τις εφαρμογές, ενώ θα γίνει προμήθεια συστήματος ευρετηρίασης, απόθεσης και διάθεσης των συλλογών του Μουσείου με υπηρεσίες εγκατάστασης, παραμετροποίησης και εκπαίδευσης, καθώς και έτερου συστήματος Εικονικού Μουσείου με υπηρεσίες σχεδίασης, προσαρμογής, εγκατάστασης, παραμετροποίησης και εκπαίδευσης.

Στο πλαίσιο του έργου θα δημιουργηθεί σύστημα ηλεκτρονικού ραντεβού και κρατήσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων, εφαρμογή ηχητικής ψηφιακής ξενάγησης,  περιεχόμενο και εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας 2 θεματικών escape room, ενώ θα εγκατασταθεί και Info-Point εφαρμογής (ψηφιακής σήμανσης στους εσωτερικούς χώρους του Μουσείου) προβολής της ζωής και του έργου του Καραθεοδωρή.

Επίσης σχεδιάζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για απομακρυσμένη διάθεση, αλλά και η υλοποίηση θεατρικού έργου διαλόγου Καραθεοδωρή με λόγιους της εποχής για σκοπούς δημοσιότητας.

Τι περιλαμβάνει το υλικό της συλλογής του μουσείου

Το υλικό της συλλογής του μουσείου χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες.

Η πρώτη αφορά το Συγγραφικό έργο, όπου περιλαμβάνονται όλα τα βιβλία που έχει συγγράψει ο Κ. Καραθεοδωρής και έχουν εκδοθεί. Επίσης υπάρχουν συγγράμματα του Στεφάνου Καραθεοδωρή και του Αλέξανδρου Καραθεοδωρή, καθώς και πολύ σπουδαία βιβλία από τη βιβλιοθήκη τους.

Η δεύτερη θεματική ενότητα αφορά τις επιστολές, που αναφέρεται σε αλληλογραφία με πλέον των 50 κορυφαίων επιστημόνων του 20ου αιώνα Ελλήνων και ξένων, οι περισσότερες των οποίων είναι πρωτότυπες.

Η τρίτη ενότητα έχει να κάνει με τις επιστημονικές εργασίες του Κ. Καραθεοδωρή, ο οποίος ήταν για πολλά χρόνια εκδότης των σημαντικότερων Μαθηματικών περιοδικών του 20ου αιώνα, όπως το «Mathematice Analen» όπου δημοσιεύονται πρωτότυπες εργασίες κορυφαίων επιστημόνων όπως Einstein, Hilbert, Swarzz, Frobenious κ.λπ.. Αρκετά από αυτά τα περιοδικά υπάρχουν στο μουσείο.

Η τέταρτη ενότητα έχει να κάνει με τα Προσωπικά Αντικείμενα, όπου περιλαμβάνονται αντικείμενα, όπως ένα οικογενειακό άλμπουμ φωτογραφιών, το σερβίτσιο του, ένα πολυεργαλείο τσέπης που κατασκεύασε ο ίδιος και άλλα μικροαντικείμενα.

Η τελευταία ενότητα έχει να κάνει με Φωτογραφίες, αρχειακές και μη, κάποιες σε μεγέθυνση με σημαντικά πρόσωπα της ζωής του στην οικογενειακή και επιστημονική του διαδρομή, όπως συγγενείς, φίλοι και κορυφαία πολιτικά και επιστημονικά πρόσωπα, όπως Ε.Βενιζέλος, Ν.Πλαστήρας, ο Σμύρνης Χρυσόστομος, Einstein, Hilbert, Ν. Κρητικός κ.λπ.

Μέσα από το έργο, στόχος είναι να συνδεθεί η Κομοτηνή με την διεθνή επιστημονική κοινότητα, μέσα από τη διάθεση πλούσιου ιστορικού και επιστημονικού, πολυμεσικού περιεχομένου και σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες στο κοινό σε Ελλάδα και το εξωτερικό.

Επιπλέον να υποστηρίξει την επιστημονική (ερευνητική, ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική) κοινότητα, ελληνική και διεθνής, μέσω της έγκυρης επιστημονικής τεκμηρίωσης και της προσφοράς σημαντικής αξίας υλικού διαθέτοντας εξ αποστάσεως, ώστε ερευνητές και μελετητές να μπορούν να διεξάγουν τις εργασίες τους με αποτελεσματικότερα μέσα, οικονομία χρόνου και χωρίς τον φόβο καταστροφής ιστορικών τεκμηρίων.

Τέλος θεωρείται πως θα συμβάλλει στην βιωσιμότητα του Μουσείου με την αναβάθμιση του πολιτιστικού του ρόλου τον εκσυγχρονισμό του και της ενίσχυσης του ανοικτού του χαρακτήρα προβλέποντας την δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών με προστιθέμενη αξία για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το Μουσείο Κ. Καραθεοδωρή θα διαθέσει στο ευρύ, στο ερευνητικό και στο νεανικό κοινό του ένα σημαντικό όγκο ψηφιακού πολιτιστικού και επιστημονικού αποθέματος μοναδικής σημασίας για τον ελληνικό πολιτισμό παγκοσμίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.