Πρωταγωνιστης το Παπικιο στο φετινο Φεστιβαλ “Via Egnatia”

Στο Βυζαντινό Κάστρο οι εκδηλώσεις μαζί με την συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου

Να αναδείξει ακόμα μια πτυχή της ιστορίας της Ροδόπης που συνδέεται με την Αρχαία Εγνατία θέλησε το 7ο Φεστιβάλ “VIA EGNATIA”, που έλαβε χώρα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου και το Σάββατο 1 Οκτωβρίου σε Κομοτηνή και Παπίκιο όρος.

Η όλη εκδήλωση άλλωστε ήταν αφιερωμένη στο Παπίκιο, ένα από τα κύρια κέντρα βυζαντινού μοναχισμού των Βαλκανίων, με την εναρκτήρια τελετή του VIA EGNATIA στην ΠΕ Ροδόπης, που έλαβε χώρα εντός του Βυζαντινού Κάστρου, να περιλαμβάνει ομιλία- παρουσίαση με θέμα «Το μοναστηριακό κέντρο του Παπικίου όρους ως ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον» από την Δρ. Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγο- Μουσειολόγο.

Η κ. Δαλακούρα τόνισε πως το Παπίκιο όρος υπήρξε κατά τη βυζαντινή περίοδο ένα ακμάζον και οργανωμένο μοναστηριακό κέντρο, που ακολούθησε τα πρότυπα βυζαντινών μοναστηριών και ιερών ορέων ως προς την αρχιτεκτονική και τις δραστηριότητες. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου, ανέφερε, καθόρισαν τις επιλογές των μοναχών για κοινοβιακή ή ερημιτική ζωή, γεγονός που αποδεικνύεται από το πυκνό δίκτυο διαφορετικών τύπων μοναστηριών και παρεκκλησίων.

Αναφέρθηκε δε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί σε όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ για το Παπίκιο Όρος και ειδικότερα για το μοναστήρι του Ληνού, το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή.

Στη συνέχεια η Σαβίνα Γιαννάτου κι ο σολίστ κλασσικής κιθάρας Κώστας Γρηγορέας σε μια μοναδική μουσική συνάντηση παρουσίασαν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι σε διαφορετικές χώρες και εποχές.

Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στη γνωριμία με το χώρο του Παπικίου, με επίσκεψη και ξενάγηση στο μοναστηριακό συγκρότημα του Ληνού από την κ. Δαλακούρα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.