Προετοιμαζονται για το Παιδικο Εφηβικο Περιφερειακο Φεστιβαλ Χορων τα Ποντιακα Σωματεια της ΑΜΘ

Περισσότεροι από 500 ανήλικοι χορευτές ενώνουν τα χέρια στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας

Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ύστερα από πρόσκληση της προέδρου, πραγματοποίησε συνάντηση με τους προέδρους και τους χοροδιδασκάλους των σωματείων του, την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023, στα γραφεία του Συνδέσμου στην Δράμα, με σκοπό τον προγραμματισμό και την οργάνωση του 12ου Παιδικού- Εφηβικού Περιφερειακού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου, Αθηνά Νακούση, αφού καλωσόρισε τους εκπροσώπους των σωματείων και τους ευχαρίστησε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της, προχώρησε στο κύριο θέμα της συνάντησης, το οποίο ήταν το 12ο Παιδικό-Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στην Δράμα και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Δράμας ’’Δημήτριος Κραχτίδης’’.

Το Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, όπως τόνισε η πρόεδρος, διοργανώνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη της περιφέρειας. Φέτος, μετά από την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας, που βιώσαμε όλοι φτάνουμε αισίως παρά τις όποιες δυσκολίες, στον 12ο χρόνο της διοργάνωσης του, ευελπιστώντας να έχει διάρκεια και μελλοντικά. Είναι μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στοχεύει στην προετοιμασία των παιδιών – εφήβων, για την συμμετοχή τους στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για μια μικρογραφία του πανελλαδικού φεστιβάλ, μέσω της οποίας μεταλαμπαδεύονται τα ήθη, τα έθιμα, η ιστορία και η κουλτούρα του Ποντιακού Ελληνισμού στις νεότερες γενιές.

Περισσότεροι από 500 χορευτές από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας ενώνουν δυναμικά τα χέρια και δίνουν τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου, επισήμανε την αναγκαιότητα του σωστού χειρισμού των συντονιστών – χοροδιδασκάλων προς τα παιδιά, ώστε να αποφευχθεί κάθε είδους λάθος αντιμετώπιση, που θα λειτουργούσε αρνητικά στην ψυχολογία τους. Διευκρίνισε ακόμα, ότι ο συντονιστής είναι υπεύθυνος για τον συντονισμό και όχι στην διδασκαλία του χορού, την οποία αναλαμβάνει ο χοροδιδάσκαλος του κάθε σωματείου. Κλείνοντας υποσχέθηκε, πως τόσο η ίδια όσο και όλα τα μέλη του Δ.Σ του Συνδέσμου θα είναι δίπλα στο δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει και τους ευχήθηκε καλή δύναμη και υπομονή.

Οι χοροί που θα παρουσιαστούν

Η διαδικασία για τον καθορισμό των συντονιστών – χοροδιδασκάλων, καθώς και την επιλογή χορών που θα παρουσιάσουν τα σωματεία κάθε νομού, πραγματοποιήθηκε στην Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας, την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 καταλήγοντας στους εξής χορούς για κάθε νομό:

Τα Σωματεία της Θράκης θα παρουσιάσουν τους χορούς:

1.Τρυγόνα, περιοχής Τραπεζούντας

2.Καλόν Κορίτσ’ , περιοχής Ματσούκας

3.Ούτς- αγιάχ, περιοχής Νικοπόλεως

4.Από παν και κα’, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν

5.Διπάτ ή Ομάλ Τραπεζούντας

Τα Σωματεία του Νομού Καβάλας θα εμφανιστούν με τους χορούς:

1.Τικ διπλόν, Παμποντιακός χορός

2.Τιζ ομάλ, περιοχής Ακ Νταγ Ματέν

3.Ανεφοριτ’σσα, περιοχής Γαλιαίνας Τραπεζούντας

4.Τούρι, περιοχής Κάρς

5.Σαρί Κουζ, περιοχής Τραπεζούντας

Τέλος, τα σωματεία του Νομού Δράμας θα χορέψουν:

1.Τικ Μονό, περιοχής Ματσούκας

2.Πατούλα, περιοχής Δυτικού Πόντου

3.Έταιρε, περιοχής Τραπεζούντας

4.Ομάλ Κάρς, περιοχής Κάρς

5.Κοτσαγγέλ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.