Πολυπλευρη η προσφορα του Αρχιεπισκοπου Χρυσανθου στην Κομοτηνη και την Ελλαδα

Σημαντικές και εν πολλοίς άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του ανέδειξε η ομιλία του Πρωτοπρεσβύτερου Δημήτριου Βασιλειάδη

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του ιδρύματος Παπανικολάου στην Κομοτηνή η έκτη και τελευταία εκδήλωση της σειράς   «Η φυσιογνωμία της Κομοτηνής κατά την τελευταία περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας (1800-1913)» που οργάνωσε η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών με θέμα «Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος και η γενέτειρά του Κομοτηνή» με ομιλητή τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Βασιλειάδη, πρόεδρο της Εταιρείας.

Όλοι οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μάθουν λεπτομέρειες της πολυσχιδούς προσωπικότητας του Αρχιεπισκόπου, του εξόχως σημαντικού και ανεπανάληπτου εκκλησιαστικού και εθνικού έργου που επιτέλεσε ως Ιεράρχης, ως λαμπρός Θεολόγος και συγγραφέας αλλά και ως Εθνικός Ηγέτης. Ειδική αναφορά έγινε και στο επιστέγασμα της σπουδαίας αντιστασιακής του δράσης κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών, που εκτός των άλλων ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρνήθηκε να ορκίσει την παράνομη κατοχική κυβέρνηση, λόγο για τον οποίο πραξικοπηματικά εκθρονίστηκε.

Πριν ανέβει στο βήμα να μιλήσει για τη ζωή του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης,  έκανε μία μικρή αναφορά στις πέντε εκδηλώσεις που προηγήθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν ήταν η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιεί προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου η Εταιρεία Θρακικών Ερευνών, καθώς είχε προηγηθεί και άλλη εκδήλωση στις 6 Μαΐου  του 2015 με ομιλητές τον Ομότιμο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Καραθανάση και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνο Φωτιάδη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Ταξίαρχος της 29ης Μ/Π Ταξιαρχίας Πεζικού Γεώργιος Χατζηγεωργίου,  η πρόεδρος της Δ.Κ.E.Π.Π.Α. Κομοτηνής (Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  με την στήριξη της) κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών Δήμου Κομοτηνής κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος και  ο υποψήφιος βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Γιώργος Μανανάς.

Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης , Πρόεδρος της Εταιρείας Θρακικών Ερευνών «Τεράστια φυσιογνωμία για την Κομοτηνή ο Αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος»

Έχοντας εντρυφήσει και ψάχνοντας εδώ και δεκαετίες λεπτομέρειες για τον βίο του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλύσει στους παρευρισκομένους τον θετικό αντίκτυπο που είχε στην περιοχή ο Χρύσανθος. «Είναι μία ομιλία, η οποία εστιάζεται στις σχέσεις του Χρυσάνθου με την Κομοτηνή. Ο Χρύσανθος είναι  μια τεράστια φυσιογνωμία. Έχουν λεχθεί πολλά για αυτόν αλλά κυρίως προβάλλεται το έργο του , εκκλησιαστικό και εθνικό, μέσα από λεπτομέρειες που ενδιαφέρουν τον τόπο μας και δεν ακούγονται ιδιαίτερα» ήταν τα πρώτα λόγια του, για να συμπληρώσει λεπτομέρειες σχετικά με τον βίο του αλλά και τις εθνικές του δράσεις. «Για αυτόν τον λόγο ξεκίνησα μία προσπάθεια από το 1999, όταν και γιορτάζαμε 50 χρόνια από την κοίμηση του και τότε έκανα μία σύντομη ανακοίνωση. Μέσα στο χρόνο επεξέτεινα την έρευνα μου και πλέον έχουμε όσα στοιχεία υπάρχουν για την σχέση του Χρυσάνθου με την Κομοτηνή αλλά και το τι έκανε για χάρη της Κομοτηνής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως την χρονιά που εξελέγη ο Χρύσανθος της Τραπεζούντος το 1913, ήταν η εποχή που κρινόταν το μέλλον της περιοχής μας καθώς τότε την διεκδικούσαν οι Βούλγαροι, οι Τούρκοι έδειχναν ενδιαφέρον και γενικότερα υπήρχε μία αναταραχή. Η Θράκη έγινε αυτόνομη και ο Χρύσανθος  δεν πήγε στην επαρχία που εξελέγη Μητροπολίτης αλλά ήρθε εδώ και στη Θεσσαλονίκη για να προωθήσει το αίτημα της αυτονομίας και σταδιακά το αίτημα της εντάξεως στην Ελλάδα. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο που φανερώνει την αγάπη του για την πατρίδα του και την περιοχή μας».

Η συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου στην ανέγερση του Νοσοκομείου

Παράλληλα, ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης, αποκάλυψε τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου στην ανέγερση του Νοσοκομείου, που αποτέλεσε δωρεά του Κωνσταντίνου Σισμάνογλου, καθώς τους συνέδεε μακροχρόνια φιλία ενώ  εξήγησε πως ο τόπος γέννησης του δεν είναι η Γρατινή, όπως κυκλοφορεί μέχρι σήμερα. Τελευταίο στοιχείο της ομιλίας του αποτέλεσε  η εκλογή του Μητροπολίτη Βασιλείου, «μίας ηρωικής μορφής και ενός εξαιρετικού Ιεράρχη» όπως τον χαρακτήρισε ο Πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος εξελέγη επί Αρχιεπισκοπής Χρυσάνθου και αποδεικνύεται μέσα από τα κείμενα πως εκείνος τον προώθησε και «ήταν μία πολύ επιτυχής επιλογή και δικαιώθηκε», όπως αποτίμησε κλείνοντας ο Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Βασιλειάδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.