Πολη που συνεχως αλλαζει η Κομοτηνη

Τη μετεξέλιξη της πόλης από μια μικρή κωμόπολη στη σημερινή της μορφή ανέπτυξε ο Κ. Κατσιμίγας

«Ο δρόμος του γαϊδάρου ευθύνεται για τον σχεδιασμό όλων των Ευρωπαϊκών πόλεων»  είχε γράψει ο διάσημος Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Le Corbusier, και το συμπαθές τετράποδο φαίνεται ότι αποτελεί και τον πρώτο πολεοδόμο της Κομοτηνής, όπως τόνισε ο αρχιτέκτονας-μηχανικός κ. Κώστας Κατσιμίγας την Τρίτη 9 Μαΐου στην ομιλία του με θέμα «Η μετεξέλιξη της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της Κομοτηνής μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος (1920-2017)».
 
Ο κ. Κατσιμίγας, μιλώντας στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής, σημείωσε πως οι δύο κύριοι πολεοδόμοι της Κομοτηνής ήταν αρχικά μεν ο γάιδαρος, στον οποίο «οφείλεται» η δαιδαλώδης μορφή που έχουν οι παλιότερες γειτονιές της πόλης, και κατόπιν οι Ρώσοι απότακτοι αξιωματικοί του τσαρικού στρατού που μετά την επανάσταση του 1917 ήρθαν στην Ελλάδα και έκαναν μετρήσεις σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, πάνω στις οποίες βασίστηκε και το πολεοδομικό σχέδιο  της Κομοτηνής του 1933.

Ακολούθησαν βέβαια πολλές παρεμβάσεις, όπως η εκτροπή του Μπουκλουτζά και η δημιουργία δρόμου, η Εκτενεπόλ και άλλες, όμως η βασική αρχή, παρέμεινε σταθερή.
 
Η ομιλία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού όχι μόνο φοιτητών, αλλά και εκπροσώπων φορέων της πόλης, με το παρών να δίνουν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής κ. Γιώργος Κυμπαρίδης, ο πάτερ Δημήτριος Βασιλειάδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κ. Νατάσα Λιβεριάδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιώργος Ζηλούδης και Θέμης Τζενετίδης, το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Χαρίτου, καθώς και πολλά στελέχη της Περιφέρειας ΑΜΘ και του Δήμου Κομοτηνής.

Η όλη προσπάθεια ήταν μια ιδέα της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας και Προέδρου του Τμήματος Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, κ. Μαρίας Δημάση και της Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, κ. Ελπίδας Βόγλη, με στόχο να αναδειχθεί, προς όφελος και των φοιτητών του τμήματος, η προοδευτική μεταμόρφωση της Κομοτηνής από την περίοδο της προσάρτησής της στο ελληνικό κράτος.
 
Η ομιλία συνοδευόταν από την έκθεση παλιών φωτογραφιών «Η Κομοτηνή του 1920» που παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2016 από τον Σύλλογο Εβριτών Νομού Ροδόπης, το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής και τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής. 

Μεγάλες αλλαγές για την εικόνα της Κομοτηνής 

Η ομιλία αποτελούσε μια περιγραφή του πώς η πόλη της Κομοτηνής μεταμορφώθηκε, αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά, μέχρι σήμερα.
 
«Είναι μια διαχρονική μετεξέλιξη της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της πόλης, που βλέπουμε πως από μια αδιάφορη μικρή κωμόπολη, σταδιακά με διάφορες παρεμβάσεις και συγκυρίες εξελίχθηκε στη σημερινή πόλη, την οποία κανείς δε θα έλεγε όμορφη, από πλευράς αισθητικής, αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα λόγω των υποδομών, της γεωπολιτικής της θέσης, του φοιτητικού δυναμικού που έχει αποκτήσει, κάτι που συνέβαλε και στη σημερινή της δημιουργία» σημείωσε ο κ. Κατσιμίγας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην ανοιχτή αυτή εκδήλωση προσήλθαν πολλοί Κομοτηναίοι, αλλά και ότι φέρνει για ακόμη μια φορά κοντά το πανεπιστήμιο με την τοπική κοινωνία.

Η Κομοτηνή, σημείωσε,  γεννήθηκε μέσα από καταστροφές, την καταστροφή της Μοσυνούπολης, την μικρασιάτικη καταστροφή, την προσφυγιά των μουσουλμάνων από την Ανατολική Ρωμυλία στα μέσα του 19ου αιώνα.
 
«Η Κομοτηνή το 1920, μια πόλη των 20 χιλιάδων κατοίκων, έγινε μέσα σε 2-3 χρόνια μία πόλη των 30 χιλιάδων κατοίκων, δεχόμενη 10 χιλιάδες πρόσφυγες, κάτι που σήμαινε ότι έπρεπε να αποκατασταθούν  οικιστικά, και αυτό σήμαινε κοσμογονικά πράγματα» τόνισε, ενώ ακολούθησε η Μεταξική δικτατορία, που έκανε έργα δια του αποφασίζομεν και διατάσσομεν, η Βουλγαρική κατοχή στις αρχές της δεκαετίας του 40, οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της πόλης που έκανε η δημοτική αρχή από το 1950-1960, τα έργα της δικτατορίας, και στη συνέχεια μετά τη μεταπολίτευση βλέπουμε την έκρηξη της Κομοτηνής, στο οποίο συνέβαλε η παρουσία φοιτητών και του πανεπιστημίου.

Όλη αυτή η πορεία όμως δεν ήταν προκαθορισμένη, αλλά πολλές ήταν οι φορές που η πορεία τη πόλης αποτελούσε αποτέλεσμα συγκυριών ή και επιλογής.
 

«Σαφέστατα τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, μεγάλη σημασία για την διαμόρφωση της πόλης είχε το σχέδιο πόλης του 1933, το οποίο βασίστηκε στο γερμανικό ορθολογισμό, δηλαδή στις ευθείες γραμμές, σε μια πόλη που είχε ένα δαιδαλώδη πολεοδομικό ιστό, μια πόλη που είχε χαραχθεί από το γάιδαρο, και όχι από τον άνθρωπο» ανέφερε.
 
Η πόλη της Κομοτηνής, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν σχεδιαστεί από τον γάιδαρο, όπως είχε πει και ο Le Corbusier, και το δίλλημα σήμερα σύμφωνα με τον κ. Κατσιμιγα είναι να δούμε αν είναι πιο ανθρώπινες οι πόλεις που σχεδίασαν οι γάιδαροι, από τις πόλεις που σχεδίασαν οι άνθρωποι, γιατί «η σημερινή εικόνα της Κομοτηνής, είναι μια εικόνα που σχεδιάστηκε από τον άνθρωπο, παραγκωνίζοντας τη δουλειά που έκανε ο γάιδαρος, που δεν ήταν τίποτε άλλο από μια προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.