«Πινελια τιμης» απο τους Φιλοτεχνες για την 14η Μαιου

Για πρώτη φορά εκθέτουν αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης στο Ηρώο

Με έναν διαφορετικό τρόπο, ένεκα και της πανδημίας του κορωνοϊού, αποφάσισαν να τιμήσουν την 101η επέτειο Ελεύθερης Θράκης τα μέλη της Στέγης Πολιτισμού, Παράδοσης και Λαογραφίας «Φιλοτέχνες».

Από το πρωί της Παρασκευής, 14 Μαΐου, ανήμερα της επετείου, στον χώρο του Ηρώου βρίσκονται αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές της Θράκης, οικογενειακά κειμήλια όπως εξήγησε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Αλμπανίδου, από την Δυτική Θράκη, τον Έβρο, την Ανατολική Ρωμυλία καθώς και μία Αρβανίτικη στολή.

Η ίδια έκανε λόγο για μία «πινελιά τιμής» από πλευράς του Συλλόγου με αφορμή την συμπλήρωση των 101 χρόνων από την απελευθέρωση της Θράκης, μια μικρή συνεισφορά του Συλλόγου στις επετειακές εκδηλώσεις που όπως επεσήμανε για δεύτερη χρονιά λόγω και των περιορισμών της πανδημίας είναι διαφορετικές και περιορισμένες.

Η ίδια μοιράστηκε τα συναισθήματα συγκίνησης και χαράς, ευχόμενη εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου «Χρόνια Πολλά», τονίζοντας πως στα σχέδια του Συλλόγου είναι και η διεξαγωγή μιας μεγαλύτερης έκθεσης, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Υπεύθυνος για την πρωτοβουλία αυτή είναι ο συλλέκτης κ. Θεοχάρης Σαρίπογλου, ο οποίος όπως εξήγησε εργάζεται συστηματικά με ομάδα μελών του Συλλόγου για την συλλογή αυθεντικών παραδοσιακών φορεσιών. Ο ίδιος  αναφέρθηκε στην δυσκολία ανεύρεσής τους, ειδικά σε καλή κατάσταση, υπογραμμίζοντας όμως την μέχρι στιγμής επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς έχει συγκεντρωθεί ένας ικανός αριθμός αυτών. Όπως τόνισε η προσπάθεια βρίσκεται εν εξελίξει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.