Πεθανε ο αρχαιολογος Πετρος Θεμελης

Ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, ως πρότυπο ανασκαφικών εργασιών, αναστήλωσης και συντήρησης

Πέθανε, σε ηλικία 87 ετών, ο Πέτρος Θέμελης, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες αρχαιολόγους.

Γιος του φιλόλογου και ζωγράφου Γιώργου Θέμελη, ο Πέτρος Θέμελης υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες αρχαιολόγους.

Ο Πέτρος Θέμελης ήταν ο άνθρωπος που ανέδειξε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, ως πρότυπο ανασκαφικών εργασιών, αναστήλωσης και συντήρησης.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου. Διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).

Από το 1963 έως το 1980 ο Πέτρος Θέμελης διετέλεσε επιμελητής και έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής-Eύβοιας, Φωκίδας-Λοκρίδας και Aιτωλοακαρνανίας. Την περίοδο 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών, ενώ το χρονικό διάστημα 1980- 1984 διατέλεσε προϊστάμενος της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας.

Από το 1984 ως το 2003 ο Πέτρος Θέμελης δίδαξε ως καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης, ήταν αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Επίσης, από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας. Από το 1986 διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο Άμστερνταμ.

Ο Πέτρος Θέμελης είχε δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες, 250 επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο.

Το 2005 ο Πέτρος Θέμελης τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Για τους ίδιους λόγους το 2016 τιμήθηκε με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Την ίδια χρονιά ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.