«Πεσκεσι στον Μινωταυρο της Εσπεριας» του δον  Σαντσο Βουλτσιδη

Μουσική «περφόρμ- φάνς» σήμερα στην Πολιτιστική Κίνηση

Μία μουσική παράσταση «Πεσκέσι στον Μινώταυρο της Εσπερίας» θα συστήσει σήμερα σε όσους βρεθούν στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης το κουαρτέτο του Μικρού Διακόσμου. Το πρόγραμμα αποτελείται από τραγούδια του Δον Σάντσο Βουλτσίδη ερμηνευμένα από το κουαρτέτο που συμμετέχουν, ο Άγγελος Ζαγοριανός, η Δέσποινα Λεωντζάκου, ο Χρήστος Ναλμπάντης και ο Γιάννης Βουλτσίδης.

Ερωτηθείς για τη μουσική «περφόρμ- φάνς» όπως την αποκαλεί ο Δον Σάντσο Βουλτσίδης επισημαίνει πως  «οποιαδήποτε κίνηση πρέπει να κινείται ανάμεσα στο γνωστό και στο άγνωστο.  Το παραδομένο και το εξαιρετικό, ή μάλλον να αναπτύσσεται σχέση ανάμεσα στα δύο. Διαφορετικά αν η βάση δίνεται μόνο στο παραδοσιακό, το καινούργιο κλουβιάζει, και πάλι, αν η βάση δίνεται μόνο στο μοντέρνο το καινούργιο μας βγαίνει άβαθο, στερείται πολιτιστικού μπαγκράουντ. Γι’ αυτό, στη συζήτηση που είχαμε με την κ. Λιβεριάδου πρόεδρο της ΔΚΠΠΠΑΚ, πρότεινα να ακολουθήσει η πόλις το παλαιό πρότυπο των Παναθηναίων. Η πόλη όταν θα θέλει  να γιορτάσει κάτι σπουδαίο να παραγγέλνει έργα σε καλλιτέχνες με αξία –όλων των τεχνών– με την προϋπόθεση να πρωτοπαρουσιάζονται εδώ για πρώτη φορά και στα πλαίσια αυτής της γιορτής.   Κάτι που αποδέχθηκε η κ. Λιβεριάδου, και ελπίζουμε του χρόνου να πλαισιωθεί αυτή η κίνηση και από άλλους δημιουργούς των καλών τεχνών».

Όσο για το περιλαμβάνει αυτή η παραγγελία ο Δον Σάντσο Βουλτσίδης εξηγεί πως «η μουσική περφόρμ-φάνς «Πεσκέσι στο Μινώταυρο της Εσπερίας» κύρια είναι μουσική και σε δεύτερο λόγο παράσταση, ενσωματώνονται δηλαδή κάποια θεατρικά στοιχεία εντός της. Υπάρχει ένας κύκλος δεκατεσσάρων τραγουδιών με κοινή θεματική ενότητα την ξενιτειά και κύρια την αναγκαστική. Σκεφτείτε η μεταπρατική Ελλάδα του τώρα, ουσιαστικά κυβερνημένη άσχημα, αναγκάστηκε γιατί δεν μπορούσε να τα «θρέψει» να «εξάγει»  εξακόσιες χιλιάδες Ελληνόπουλα τα πιο μορφωμένα και δραστήρια για να σηκώσουν την Εσπερία πιο ψηλά και να πάμε εμείς ακόμα πιο κάτω. Θέλουμε δεν θέλουμε εμείς οι Έλληνες δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τα αρχέτυπα –και άμεσα σε αυτά  από τα πιο σαρκοβόρα-της μυθολογίας μας. Ο Μινώταυρος εξακολουθεί στην Ελλάδα να είναι ολοζώντανος για να κατασπαράζει τα νιάτα, για να ξεχρεωθούν έτσι γονεϊκές αμαρτίες.         

Βέβαια, όπως έλεγε ο Σολωμός και το πιο βαρύ θέμα πρέπει να φωτίζεται, να έχει ανάπαυλα φωτός!  Έτσι, δεν διαπραγματευόμαστε μόνο την αναγκαστική ξενιτιά, αλλά και το ταξίδι το Ομηρικό και το ταξίδι περιπλάνησης. Γιατί κάθε ξενιτιά με τον τρόπο της είναι και ένα ταξίδι.

Τα τραγούδια, οι στίχοι και τα κείμενα γράφτηκαν απ’ τον Γιάννη Βουλτσίδη. Και το μουσικό κουαρτέτο του Μικρού Διάκοσμου με τους εξαίρετους μουσικούς Άγγελο Ζαγοριανό, Δέσποινα Λεωτζάκου, Χρήστο Ναλμπάντη και  Γιάννη Βουλτσίδη τα αποδίδουν ιδιαίτερα.

Όσοι λοιπόν θα έρθουν μικροί και μεγάλοι, Τρίτη βράδυ 3 Μαϊου 8.30μμ. στην Πολιτιστική κίνηση, θα απολαύσουν με στοχαστικό τρόπο μια όμορφη βραδιά, τροφή για τον νου και την καρδιά. Τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο.

Της ξενιτειάς τα βάσανα της μαστοριάς τα πάθη

τα είδε ο ήλιος κι έσβησε και το φεγγάρι εχάθη».

Info

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 3 Μαΐου και ώρα 8.30 στον χώρο της Πολιτιστικής Κίνησης Ροδόπης

Είσοδος Ελεύθερη

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.