Περιπατος στη Βυζαντινη Κομοτηνη

Εκδήλωση από την Λέσχη Lions «Ορφέας» Κομοτηνής, τη Λέσχη Leo «Θράξιππος» σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Ένα νοητό περίπατο στο Βυζαντινό τείχος της Κομοτηνής είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν με τη βοήθεια του υπεύθυνου αρχαιολόγου και αρχιτέκτονα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής κ.κ. Νίκο Τριβιζαδάκη και Γιώργο Ευφραιμίδη, όσοι συμπολίτες μας συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Λέσχη Lions «Ορφέας» Κομοτηνής και η Λέσχη Leo «Θράξιππος» σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ροδόπης.
 
Ένα οδοιπορικό επιστροφής στο χρόνο και στο χώρο της πατρίδας μας, με εικόνες και ακούσματα,  που έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου το απόγευμα της Κυριακής στο πλαίσιο των Ελευθερίων.

Ζωή Κοσμίδου, «Τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης είναι απαραίτητες» 

Πρόκειται για την πέμπτη χρονιά συμμετοχής της  Λέσχης Lions «Ορφέας» Κομοτηνής στα Ελευθέρια, όπως επισήμανε η πρόεδρος της κ. Ζωή Κοσμίδου, υπογραμμίζοντας την πίστη που δείχνουν στο έργο και τη δουλειά της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής, εμφανή και μέσω της στήριξης που προσφέρουν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και την ανάγκη που, όπως τόνισε, υπάρχει για την ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής. «Τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης είναι απαραίτητες» επεσήμανε η ίδια τονίζοντας πως «με σύνθημα το “Υπηρετούμε” δεν μπορούμε ως Lions να προχωρήσουμε στην υπηρεσία των ανθρωπιστικών ιδεωδών, αν δεν τιμήσουμε και την πατρίδα μας, απ’ όπου θα πρέπει να ξεκινάμε και να τελειώνουμε».

Γιώργος Ευφραιμίδης, «Τα έργα αναστήλωσης του βυζαντινού τείχους της πόλης βρίσκονται στην τελική τους φάση» 

Για την εμπειρία του μέσα από τα έργα  αναστήλωσης του Βυζαντινού τείχους της Κομοτηνής μίλησε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Γιώργος Ευφραιμίδης, αρχιτέκτονας της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής . Επικεντρώνοντας στις ιστορικές ρίζες του τείχους, το Βυζάντιο, και την επίδρασή του στην Κομοτηνή, μίλησε για το μεγάλο αστικό κέντρο της εποχής εκείνης που, όπως επεσήμανε, δεν ήταν η Κομοτηνή αλλά η περιοχή 7 περίπου χιλιόμετρα μακριά, κοντά στην σημερινή περιοχή του Σώστη και όλα αυτά επενδεδυμένα με οπτικοακουστικό υλικό που βοήθησε τον κόσμο να κατανοήσει πλήρως την περιοχή μας. 
 
Ερωτηθείς σχετικά με την πορεία ολοκλήρωσης των έργων αναστήλωσης της περιοχής του βυζαντινού τείχους ο κ. Ευφραιμίδης έκανε γνωστό πως το έργο είναι στην τελική του φάση καθώς  φέτος ολοκληρώνεται και το ΕΣΠΑ, με καταληκτικές ημερομηνίες τον Οκτώβριο του 2015. Όπως είπε « οι λιθοδομές του κάστρου έχουν ολοκληρωθεί κατά 85-90%, γιατί δεν μιλάμε για αναστήλωση του μνημείου αλλά περισσότερο για συντήρηση και στήριξή του, ενώ  φέτος η δραματική αλλαγή θα έχει να κάνει με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, στα οικόπεδα εντός της περιοχής του τείχους, όπου θα γίνουν διαδρομές, στάσεις, θα υπάρχει εποπτικό υλικό, πληροφόρηση και τρισδιάστατη αναπαράσταση»  ενώ όπως έκανε γνωστό θα είναι επισκέψιμος και ο ένας πύργος του κάστρου.

«Διεκδικούμε τη στήριξη του κράτους για να εντάξουμε ένα μεγαλόπνοο έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη σε όλη την περιοχή των τειχών» 

«Είμαστε σε καλό δρόμο με πολύ καλή απορροφητικότητα του έργου» σημείωσε ο ίδιος γνωστοποιώντας πως το έργο ξεκίνησε με 820.000 ευρώ εγκεκριμένο προϋπολογισμό και στην πάροδο του χρόνου έλαβε 200.000 ευρώ αύξηση οικονομικού αντικειμένου «γιατί αυξήθηκε και το φυσικό αντικείμενο του έργου» όπως επεσήμανε. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε άμεση επικοινωνία με τον δήμο, την περιφέρεια και την ΙΜΜΚ και εξετάζουμε όλα τα ιδιοκτησιακά εντός της περιοχής του τείχους» τόνισε κλείνοντας και υπογράμμισε πως «διεκδικούμε και σαν Εφορία Αρχαιοτήτων αλλά και σαν δήμος τη στήριξη της περιφέρειας αλλά και γενικά του κράτους   για να εντάξουμε ένα μεγαλόπνοο έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη σε όλη την περιοχή των τειχών» μία περιοχή που, όπως είπε, αυτή τη στιγμή αποτελεί μία περιοχή άναρχης στάθμευσης αυτοκινήτων, εκμεταλλεύσιμο από κανέναν.

Νικόλαος Τριβιζαδάκης, «Ο περίπατος αυτός θέλει να δημιουργήσει κάποιες παραδοχές σε όλους ούτως ώστε μέσα από αυτές να ξυπνήσουμε μνήμες και συναισθήματα»

«Η προσδιοριστική έννοια αυτής της εγκατάστασης είναι η λέξη κάστρο και από το κάστρο συνάγουμε ότι είχε το χαρακτήρα στρατοπέδου η εγκατάσταση η οποία λειτουργούσε στην πορεία της Εγνατίας Οδού» τόνισε με τη σειρά του ο αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κομοτηνής κ. Νικόλαος Τριβιζαδάκης,  τονίζοντας πως «η σημερινή εκδήλωση δεν είναι στην ουσία μία ομιλία, δεν είναι μία αφηγηματικού τύπου παράσταση κάποιων ιστορικών γεγονότων ή αληθειών, αλλά ένας περίπατος ο οποίος δεν γίνεται με τα συμβατικά μέσα αλλά νοητά  μέσα από την κριτική παρουσίαση κάποιων σημαινόντων γεωγραφικά αλλά και ιστορικά στοιχείων που συνδέονται με το βυζαντινό τείχος».
 
«Ο περίπατος αυτός» σύμφωνα με τον ίδιο «θέλει να δημιουργήσει κάποιες παραδοχές σε όλους όσους βρίσκονται εδώ σήμερα, ούτως ώστε μέσα από αυτές να ξυπνήσουμε μνήμες και συναισθήματα έτσι ώστε κοιτάζοντας το τείχος να  βλέπουμε τον πλούτο συναισθημάτων που αυτή η υπέροχη πόλη και εγκατάσταση συνεπάγεται».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.