Πατωντας σταφυλια στην 5η Γιορτη Τρυγου

Για ακόμα μια φορά αναβίωσε το έθιμο των Ανατολικορωμυλιωτών στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής, για να ακολουθήσει μεγάλο γλέντι

Με πολύ κέφι και χορό, αλλά και ένα πατητήρι στο οποίο παιδιά γνώριζαν την εμπειρία του πατήματος των σταφυλιών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική πλατεία Κομοτηνής η 5η Γιορτή Τρύγου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής.

Υπό την ηχητική συνοδεία από το παραδοσιακό μουσικό σχήμα Καφαντάρηδες, τα μέλη του συλλόγου αναβίωσαν ένα γεγονός που τους συνδέει με τους προγόνους τους, που συνόδευαν τον τρύγο με γλέντι και μουσική.

Το πατητήρι που υπήρχε στο χώρο χρησιμοποίησαν τα μέλη του συλλόγου βάζοντας σταφύλια που προσέφεραν παραγωγοί από την Καβάλα και τη Ροδόπη, που έχουν τρυγήσει για να κάνουν τον μούστο. Στο πατητήρι μπήκαν παιδιά, ώστε να μάθουν τη διαδικασία και να γνωρίσουν πώς γινόταν αυτή στην εποχή των προγόνων τους.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αθανάσιος Καρακασίδης, αναβιώνουν μια από τις πιο σημαντικές, αν όχι την πιο σημαντική, δραστηριότητα των προγόνων τους στην Ανατολική Ρωμυλία, με το σταφύλι και τα παράγωγά του να αποτελούν σημαντικό μέρος της ζωής τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Στον τρύγο, το συνδύαζαν πάντα με φαγητό και χορό, όπως έκανε και ο Σύλλογος την Πέμπτη, τόσο με το πάτημα από τα παιδιά, όσο και το τραγούδι και το χορό.

Βέβαια στην κεντρική πλατεία δεν μπορούν να κάνουν πλήρη αναπαράσταση του εθίμου, κρατούν όμως το κομμάτι του πατήματος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.