Παρουσιαζεται στην Κομοτηνη το βιβλιο του Κωνσταντινου Τριανταφυλλακη «Η Εξοδος των Θρακων»

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων

Το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής και οι εκδόσεις IANOS θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του ιστορικού μυθιστορήματος «Η ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ ΘΡΑΚΩΝ» του Κωνσταντίνου Α. Τριανταφυλλάκη, την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 19:00 στη Λέσχη Κομοτηναίων.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγος και συγγραφέας

Θωμαή Καρακωνσταντίνου, ειδική Γραμματέας Πανελλήνιας Ομοσπ. Θρακικών Σωματείων

Ευριπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης

Ελένη Χατζή, φιλόλογος.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός και σκηνοθέτης Χρύσα Ιωαννίδου.

Το συντονισμό της συζήτησης θα κάνει η ιατρός Βούλα Ελευθεριάδου.

Ο συγγραφέας θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου.

Λίγα λόγια για το βιβλίο…

Ένα βιβλίο «φόρος τιμής» στην εκατόχρονη επέτειο από τον βάναυσο ξεριζωμό του πληθυσμού της Ανατολικής Θράκης· ένα έργο ζωής, μία «υποχρέωση», όπως λέει ο ίδιος, στη μνήμη των παππούδων του, που δεν σταμάτησαν ποτέ να ατενίζουν με νοσταλγία και βαθύ πόνο τα πατρογονικά εδάφη τους, εκεί, πέρα, στην απέναντι μεριά του Έβρου… Απόσπασμα από το βιβλίο: «Μαύρη πέτρα έριξες πίσω σου, καπετάνιο! Καλώς ήρθες στον τόπο σου!» είπε φωναχτά ο δεσπότης. Ο γέρος γέλασε πικρά. Ύστερα, με όση δύναμη είχε μέσα στη γέρικη ψυχή του, απάντησε δείχνοντας με το χέρι του: «Η πατρίδα μου είναι πέρα, δέσποτα! Πέρα! Η Ανατολική Θράκη. Εκεί είναι όλα· πατεράδες, μανάδες, αδέρφια, παιδιά, φίλοι, σπίτια, χωράφια… η ψυχή μας! Μας τα πήραν όλα, τίποτα δε μας αφήσαν· μόνο λίγες ρίζες… Εδώ είμαι μουσαφίρης, δέσποτα, πρόσφυγας· πάει να πει ξένος!» Απόλυτη σιγή επικράτησε. Ο γέρος πήρε ακόμα μια βαθιά ανάσα και συνέχισε: «Σήμερα είναι 19 του Οκτώβρη. Πάνε τριάντα χρόνια, δέσποτα, από τη μέρα που αφήσαμε τα σπίτια μας και περάσαμε το ποτάμι! Ακόμη θαρρώ πως είναι ψέμα. Σαν σήμερα ήταν, 19 του Οκτώβρη του 1922…» Ο γέροντας σωριάστηκε στο κρύο πλακόστρωτο, με το βλέμμα πέρα, στην Ανατολική Θράκη. Τα μαυροπούλια χαμηλοπέταξαν, πήραν την ψυχούλα του και έφυγαν για πέρα… στη μόνη πατρίδα που αγάπησε όλη του τη ζωή. Εκεί που τον περίμενε η μανούλα του, ο πατέρας του, ο φημισμένος καπετάν Κρυωνάς, κι ο γιος του.

…και τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Α. Τριανταφυλλάκης γεννήθηκε στο Ασημένιο Έβρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Το 1975 ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο. Το 1979 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα Οικονομικά, στις Πολιτικές Επιστήμες (master) και στις Διεθνείς Σχέσεις (διδακτορικό). Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1990. Εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα Μarketing και Επικοινωνίας.
Άλλα έργα του συγγραφέα: Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει… (2012), Ημερολόγια Χαρμολύπης (2014), Μια άλλη ευκαιρία… (2017), Μικρές περιπλανήσεις στις ρωγμές του χρόνου (2019), όλα από τις εκδόσεις ΙΑΝΟS.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.