Παρουσιαζεται στην Κομοτηνη το μεταπτυχιακο προγραμμα του ΕΑΠ «Συγχρονες τασεις στη γλωσσολογια για εκπαιδευτικους»

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου, στη Λέσχη Κομοτηναίων

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου και ώρα 19.00 θα γίνει στη Λέσχη Κομοτηναίων παρουσίαση του μεταπτυχιακού προγράμματος του ΕΑΠ «Σύγχρονες τάσεις στη γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς» από τον Διευθυντή της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών κ. Γεώργιο Ξυδόπουλο.

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα γλωσσολογίας προσφέρεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο με θέμα «Σύγχρονες τάσεις στη γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς» και αντικείμενο τη μεταπτυχιακού επιπέδου εξειδίκευση εκπαιδευτικών σε ζητήματα γλωσσολογικής ανάλυσης της ελληνικής γλώσσας και εφαρμογών της στη γλωσσική εκπαίδευση, υπό το πρίσμα των πιο σύγχρονων τάσεων και εξελίξεων στη γλωσσική επιστήμη. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που ήδη υπηρετούν στη σχολική εκπαίδευση και ενδιαφέρονται να επικαιροποιήσουν τις γλωσσολογικές τους γνώσεις αλλά και σε (πρόσφατους/ες) απόφοιτους/ες ΑΕΙ που προτίθενται να αναζητήσουν εργασία ως εκπαιδευτικοί της ελληνικής (ως μητρικής ή/και ως δεύτερης/ξένης γλώσσας) και ενδιαφέρονται να αποκτήσουν γνώσεις γλωσσολογίας, συμπληρωματικά προς τη φιλολογική ή/και παιδαγωγική τους κατάρτιση, με άμεση ανταποδοτικότητα στην εργασία τους.

Το Πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές και τις φοιτήτριές του να γνωρίσουν τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις στο γνωστικό αντικείμενο της γλωσσολογικής ανάλυσης και των εφαρμογών της στο σχολικό περιβάλλον και πώς αυτές μπορούν να αναβαθμίζουν τον ρόλο και τη διδακτική τους πράξη ως εκπαιδευτικών.

Ο Διευθυντής της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών κ. Γεώργιος Ξυδόπουλος

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι απόφοιτοι/ες αναμένεται να ακολουθούν τις αρχές της ακαδημαϊκής γραφής και δεοντολογίας, και να επιλέγουν τα κατάλληλα ποιοτικά και ποσοτικά μεθοδολογικά εργαλεία για τη συλλογή, ανάλυση, επεξεργασία και παρουσίαση των γλωσσικών δεδομένων. Με την ολοκλήρωση των συγκεκριμένων σπουδών, οι απόφοιτοι/ες αναμένεται να προσεγγίζουν τη γλωσσική εκπαίδευση υπό το πρίσμα της κριτικής ανάλυσης λόγου και του κριτικού γραμματισμού, αλλά και να αντιλαμβάνονται την έννοια της γλωσσικής ποικιλίας και την επίδρασή της στη γλωσσική εκπαίδευση.

Επιπλέον, αναγνωρίζουν την έννοια της πολυγλωσσίας και το πώς αυτή μπορεί να επηρεάζει και να διαμορφώνει τη γλωσσική εκπαίδευση στο σχολικό περιβάλλον. Τέλος, οι απόφοιτοι/ες θα μπορούν να χειρίζονται με άνεση τις έννοιες που αφορούν την περιγραφή της γλώσσας, με σύγχρονους γλωσσολογικούς όρους και θα γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ της Νέας και της Αρχαίας Ελληνικής, στο πλαίσιο της έννοιας της γλωσσικής αλλαγής και εξέλιξης. Στην Ακαδημαϊκή Ομάδα που συντονίζει το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό πρόγραμμα συμμετέχουν μέλη από πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς.

Info

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του προγράμματος στο: https://www.eap.gr/education/postgraduate/biannual/current-trends-in-linguistics-for-teachers/

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.