Παρουσιαστηκαν στην Κομοτηνη οι «Μελωδιες αλλιως» του Αγγελου Ζαγοριανου

Το νέο βιβλίο-cd του «Θασίτη» συγγραφέα και καλλιτέχνη αφιερωμένο στη συνάφεια των τεχνών

Με  ομιλητές τους Δημοσθένη Βαρδαβούλια και Γιάννη Βουλτσίδη

«Μέσα σε αυτό το μικρό δημιούργημα που κρατάτε στα χέρια σας υπάρχουν κάποιες σκέψεις, λίγα ποιήματα, δύο δοκίμια, ένα παραμύθι μπλεγμένο με ιστορία, αποτυπώματα εικαστικών έργων, λόγια από τα δύο τραγούδια μου, παρτιτούρα από το τρίτο(καθότι ορχηστρικό), μερικές φωτογραφίες, κάποιες ελάχιστες ιστορίες, κι ένα δισκάκι με παλιά και καινούργια τραγούδια που παρουσιάζονται με έναν αλλιώτικο τρόπο…».

Με τον τρόπο αυτό περιγράφει ο μουσικός και συγγραφέας, κ.Άγγελος Ζαγοριανός, το νέο του βιβλίο «Μελωδίες αλλιώς» που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Μαΐου στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής σε διοργάνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει».

Μία παρουσίαση μετά μουσικής, όπως άλλωστε άρμοζε και στη μουσική πορεία του κ.Ζαγοριανού, μια μόλις από τις εκφάνσεις της τέχνης στις οποίες ο συγγραφέας, όπως τονίστηκε και κατά την διάρκεια της παρουσίασης, έχει αφοσιωθεί πλήρως.

Την εκδήλωση προλόγισε η επιμελήτρια εκδόσεων κ.Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, η οποία μίλησε για την πορεία και το πρόσωπο του συγγραφέα, για να ακολουθήσει ο κ. Γιάννης Βουλτσίδης, επίσης εκφραζόμενος μέσω πολλών τεχνών, όπως ο κινηματογράφος, το θέατρο σκιών,  η ποίηση, η ζωγραφική και η μουσική, με μια σύντομη εισαγωγή στο έργο του Άγγελου Ζαγοριανού.

Δημοσθένης Βαρδαβούλιας

«Ο Αγγελος Ζαγοριανός, πέρα από όλα είναι ένα ευαίσθητος άνθρωπος, και την ευαισθησία του την βγάζει  με την κάθε λογής έκφραση τέχνης που κάθε φορά χρησιμοποιεί»

Την προσωπικότητα του συγγραφέα, μουσικού και ζωγράφου  αλλά και τους σταθμούς που «σημαδεύουν» την καλλιτεχνική του πορεία περισσότερο εκτενώς  παρουσίασε ο δικηγόρος κ. Δημοσθένης Βαρδαβούλιας, συνεργάτης και μουσικός συνοδοιπόρος του για περισσότερες των τριών δεκαετιών.

Όπως εξήγησε «δεν είναι ότι είναι σπουδαγμένος γύρω από τα της τέχνης, τα της μουσικής και τα των εικαστικών, ούτε ότι είναι πολυτάλαντος και ότι ασχολείται με πολλά πράγματα διαδοχικά ή και ταυτόχρονα.Πέρα από όλα αυτά είναι ένα ευαίσθητος άνθρωπος και την ευαισθησία του την βγάζει με την κάθε λογής έκφραση τέχνης που κάθε φορά χρησιμοποιεί». Η τέχνη άλλωστε όπως υποστήριξε ο κ.Βαρδαβούλιας «τρέφεται από το πάθος του καλλιτέχνη και ζητά ολοκληρωτική αφοσίωση», για να επισημάνει πως στην περίπτωση του κ.Ζαγοριανού αυτό που ξεχωρίζει είναι η πλήρης αφοσίωσή του στην τέχνη, θυσιάζοντας μάλιστα ένα σωρό άλλα πράγματα.

Ο κ.Βαρδαβούλιας εξήγησε πως ενώ ο κ.Ζαγοριανός θα μπορούσε να είναι πολύ προβεβλημένος, επιλέγοντας τη ζωή σε μια μεγάλη πόλη, ο ίδιος συνεχίζει τα τελευταία 25 χρόνια να βρίσκεται στα Λιμενάρια της Θάσου, μαθαίνοντας στα παιδιά μουσική, διοργανώνοντας τοπικά σχήματα, παρουσιάζοντας έντεχνο και ποιοτικό τραγούδι, ζωγραφίζοντας, συνθέτοντας και στιχουργώντας.

Μεταξύ των παρευρισκομένων, ο πατέρας του Γιάννη Βουλτσίδη και η σύντροφός του Γεωργία Γιαννοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Ροδόπης «Αθηνίων» Άρης Ασσαριωτάκης, η φίλη και συμφοιτήτρια στα πρώτα έτη λειτουργίας της Νομικής του Δημοκριτείου Έλπη Μπλεκάτση, η κ. Βαρδαβούλια, η Ελευθερία Μήλιογλου κ.ά.

«Tο βιβλίο-cd “Μελωδίες αλλιώς” είναι  καρπός ωριμότητας του καλλιτέχνη»

Επικεντρώνοντας στο βιβλίο «Μελωδίες αλλιώς», ο ίδιος υποστήριξε πως πρόκειται για έναν «καρπό ωριμότητας του καλλιτέχνη» εξηγώντας πως «προσπαθεί να εκφραστεί  μέσα από τις σελίδες του διαφορετικές εκφράσεις  της τέχνης που διακονεί σωστά».

Αγγελος Ζαγοριανός

«Στο “Μελωδίες αλλιώς”» καταγράφονται η  ενίοτε κρυφή και άλλοτε φανερή σχέση του μυαλού και της ψυχής, της έμπνευσης και της λογικής, της σκέψης και της πράξης»

Παίρνοντας τον λόγο ο ίδιος ο συγγραφέας εξήγησε πως μέσα από το «Μελωδίες αλλιώς» θέλησε να παρουσιάσει την «ενίοτε κρυφή και άλλοτε φανερή σχέση του μυαλού και της ψυχής, της έμπνευσης και της λογικής, της σκέψης και της πράξης, της ποίησης και της δημιουργίας».

 «Η απελπιστική μοναξιά της εποχής μας κάνει τους ανθρώπους να κατανοούν δύσκολα την  διαλεκτική σχέση ζωής, ελευθερίας και δημιουργίας» ανέφερε τονίζοντας πως πολλοί δεν καταλαβαίνουν ότι είναι άλλο να λες και άλλο να κάνεις.

Η τέχνη σε κάθε περίπτωση έρχεται για να καλύψει μια πραγματική ανάγκη των ανθρώπων για επικοινωνία, αλλά και για αλληλοπεριχώρηση, ανέφερε υπογραμμίζοντας πως «η ποίηση είναι ένα πράγμα το οποίο ο περισσότερος κόσμος ναι με δεν κατανοεί, αλλά αποτελεί το μοναδικό είδος τέχνης που προσφέρει τη δυνατότητα του μεγαλείου να φτιάχνεις κάτι από το τίποτα».

«Απόπειρα έκφρασης της συνάφειας των τεχνών»

«Εγώ μέσα στα ποιήματα ψάχνω να βρω εκτός από το προφανές, το υπονοούμενο, εκείνη την υπόγεια μαγκιά, έναν κρυφό τρόπο με τον οποίο συνδέεται το υποκειμενικό  με το αντικειμενικό, το φανταστικό με το πραγματικό» πρόσθεσε εξηγώντας πως το βιβλίο αυτό αποτελεί «απόπειρα έκφρασης της συνάφειας των τεχνών».

Το βιβλίο-cd εμπεριέχει δοκίμια, ποιήματα, μουσικές και τραγούδια, πρόσθεσε, η ολότητα των οποίων δεν μπορεί να διαχωριστεί. «Μία σύνθεση η οποία σε κάποιες στιγμές  γεφυρώνει το ψέμα με την αλήθεια, μπορεί να γεφυρώσει το φως με το σκοτάδι, το πνεύμα με την ύλη, το αέναο με το εφήμερο, τον άνθρωπο με την υπέρβαση» πρόσθεσε καταλήγοντας πως «κάθε ένας που ασχολείται με την τέχνη κάνει μια υπέρβαση, γεγονός που όταν γίνει αντιληπτό γίνεται αυτόματα άλλος άνθρωπος».

Πλουσιότεροι…

Μετά το τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε σύντομο μουσικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή των κ.κ.Ζαγοριανού, Βουλτσίδη και Βαρδαβούλια,  ενώ το κοινό έμεινε γοητευμένο από τη γνωριμία με τον Άγγελο  Ζαγοριανό, αυτόν τον ταπεινό στην ιδιοσυγκρασία αλλά τόσο ταλαντούχο και  ποιοτικό μ’ ό,τι  κι αν καταπιάνεται καλλιτέχνη.

Επιλέγοντας, και μέσω της γνωριμίας τόσο με τον εκφραστικό αγορητή και τραγουδιστή κ. Βαρδαβούλια, όσο και με το γενικότερο ήθος και την ομορφιά της τέχνης του Άγγελου Ζαγοριανού, αποχωρήσαμε από την εκδήλωση πλουσιότεροι.  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.