Radio, someone still loves you

Πέντε στάσεις σε κομμάτια για το ραδιόφωνο με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα Ραδιοφώνου

Κεραίες και συχνότητες, ραδιοπειρατές κι αφιερώσεις, ραδιοκύματα κι εκπομπές.

Αν είσαι εξοικειωμένος με τις λέξεις αυτές τότε μεγάλωσες στην προ ψηφιακή εποχή ή είσαι από τους τελευταίους των Μοϊκανών και λάτρης των ερτζιανών.

Με αφορμή την σημερινή παγκόσμια ημέρα του ραδιοφώνου θα κάνουμε πέντε στάσεις σε κομμάτια που τραγούδησαν για το ραδιόφωνο!

Γραμμόφωνο – Ραδιόφωνο – Τηλεόραση

Στη μουσική κωμωδία «Ραντεβού στον αέρα» της Φίνος Φιλμ, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Γιάννη Δαλιανίδη, η Ρένα Βλαχοπούλου μας διηγείται πως «κάποτε πριν λίγα χρόνια στης γιαγιάς μας τον καιρό, τον καιρό των γραμμοφώνων το `χαν ρίξει στον χορό» και πως «οι καιροί περάσαν, τα γραμμόφωνα χαθήκαν και σε όλα τα σαλόνια τα ραδιόφωνα πια μπήκαν». Σε στίχους του Γιάννη Δαλιανίδη και μουσική του Μίμη Πλέσσα περιγράφεται σε λίγα λεπτά η διαδοχή των μέσων αναπαραγωγής ήχου  με το πέρασμα των χρόνων και πώς η εποχή του ραδιοφώνου πέρασε στη δύση της και τη θέση της κατέλαβε η τηλεόραση.

Μα εμείς επιλέγουμε να κρατήσουμε ότι  «δίχως κούρντισμα και δίσκους το κορμί σου να παιδεύεις πιάνεις τον σταθμό που θέλεις και αρχίζεις να χορεύεις» ακόμα και σήμερα!

“You better listen to the radio”

Λίγο αργότερα, το 1978 ο  Elvis Costello μαζί με τους attractions ερμηνεύουν το Radio-radio, ένα κομμάτι με σαρκαστική διάθεση, που σκοπό είχε να κατακρίνει την εμπορικότητα του αγγλικού ραδιοφώνου. Ένα από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα τραγούδια του Elvis Costello, το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε πολλά συλλεκτικά άλμπουμ.

”Radio someone still loves you”

To 1984 ακούμε από το θρυλικό συγκρότημα Queen το “Radio Gaga”, ένα από τα κορυφαία κομμάτια τους σε στίχους και μουσική του Ρότζερ Τέιλορ, ντράμερ των Queen. Μία μουσική έκφραση αγάπης στο ραδιόφωνο μέσα από τους στίχους του Τέιλορ που χαρακτηριστικά αποκαλεί το ραδιόφωνο «παλιόφιλο» και αναφέρει πως υπάρχει ακόμη κάποιος που το αγαπά και ελπίζει να μη «φύγει» ποτέ!

Αφιερωμένο εξαιρετικά…

Ο Διονύσης Σαββόπουλος γράφει για τους πειρατές των ραδιοκυμάτων, μιλά για ψιθύρους, παράσιτα και αφιερώσεις συμπυκνώνοντας έτσι σε λίγους στίχους μία ολόκληρη εποχή από την οποία πέρασε το ραδιόφωνο στην ιστορία της ύπαρξής του.

Ένα τραγουδάκι για το ράδιο…

Ο Λεωνίδας Μπαλάφας τραγουδά ένα τραγούδι που μπορεί να το ακούσει κανείς στο ράδιο. Κάτι πιο ανάλαφρο, όχι τόσο μακάβριο και άγριο σε στίχους και μουσική του Κύριου Κ. που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο του ερμηνευτή, «Ανοιξιάτικη Μέρα».

Σήμερα λοιπόν γιορτάζει το ραδιόφωνο, που μας κρατά αδιάκοπη συντροφιά καθημερινά δίχως να κουράζεται! Του ευχόμαστε λοιπόν χρόνια πολλά και τραγουδιστά και το ευχαριστούμε που ήταν εκεί ακόμα και όταν η μουσική στα μαγαζιά και τις μουσικές σκηνές σώπασε…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.