Οταν οι αναγνωστες «μιλουν» για τα βιβλια

«Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο» της Σωτηρίας Περβανά

Η αξία ενός δημιουργού, ενός καλλιτέχνη κρίνεται πάντα από το έργο του. Και η αξία του έργου κρίνεται επίσης από την αποδοχή που αυτό έχει στο ευρύ κοινό. Αποδοχή όχι με την έννοια των πωλήσεων και της εμπορικότητας ενός έργου, καθώς μία εμπορική επιτυχία μπορεί να κρίνει ένα έργο επιτυχημένο επί των πωλήσεων χωρίς ωστόσο αυτό να είναι επιτυχημένο ως προς το περιεχόμενό του, αλλά αποδοχή με την έννοια του πόσο και αν έχει καταφέρει να επικοινωνήσει στο ευρύ κοινό το μήνυμα, την ιδέα εκείνη που αυτό «μεταφέρει».

Έτσι ειδικά στις περιπτώσεις των βιβλίων η επιτυχία τους κρίνεται ή θα πρέπει τουλάχιστον να κρίνεται από το κατά πόσο και σε τι βαθμό καταφέρνουν να επικοινωνήσουν στον κόσμο το μήνυμα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας.
Στην λογική αυτή φιλοξενούμε σήμερα την άποψη της κ. Αγγελικής Δημητριάδου, από τον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, σχετικά με το νέο μυθιστόρημα της «δικής μας» Σωτηρίας Περβανά με τίτλο «Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο» που μετρά μόλις μία εβδομάδα κυκλοφορίας.

«Τα όνειρα μυρίζουν ταμπάκο» λοιπόν μέσα από τα μάτια της κ. Δημητριάδου…

«Από τις ελάχιστες φορές που θέλω να τοποθετηθώ και συναντώ βαθμό δυσκολίας. Αναρωτιέμαι αν οι λέξεις που θα χρησιμοποιήσω είναι οι κατάλληλες να αποδώσω όλα όσα αξίζουν στη Συγγραφέα Σωτηρία Περβανά για το εξαιρετικό, δημιούργημά της.

Το βιβλίο αφηγείται ένα σκοτεινό κομμάτι της Ιστορίας μας. Προερχόμενο από μαρτυρίες ανθρώπων και πραγματικά γεγονότα, οι ήρωες ζώντας τον Βουλγαρικό ζυγό, τις μετέπειτα πολιτικές προεκτάσεις, τα βασανιστήρια, τις εξορίες, επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις ζωές τους έχοντας βέβαια πρωταρχικό μέλημά και σκοπός τους, την επιβίωση. 

Η συγγραφέας έχει την ικανότητα να εισχωρεί όχι μόνο στον ψυχισμό αλλά και στο βάθος του συναισθήματος. Έχει υψηλή τεχνική γραφής και ο τρόπος που η σκέψη της παίρνει σάρκα και οστά και μετουσιώνεται σε έναν εξαιρετικό λόγο, μου δημιούργησε συνεχή αίσθηση ευφορίας, μου πρόσφερε την ικανοποίηση, την ευχαρίστηση αναγνωστικής πληρότητας.

Αποδίδει άριστα, σωστά και με πιστότητα τις ψυχικές καταστάσεις, τις εντυπώσεις, τις διαθέσεις των ηρώων σε όλες τις αποχρώσεις και σε συνάρτηση με την ισχυρή εκφραστική της δυνατότητα, με κέρδισε, με έπεισε και ομολογώ με καθήλωσε εισπράττοντας και κατανοώντας την αξία του έργου της. Με ειλικρίνεια, δίχως ίχνος υπερβολής το κατατάσσω στην κατηγορία των εξαιρετικών, ιδιαίτερων αναγνωσμάτων μου.

Συγχαρητήρια! Καλή αποδοχή! Αξίζει το 5αστερο!»

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.