Οταν η ποιηση συνομιλει με τη μουσικη…

Παρουσιάζεται την Τετάρτη η νέα ποιητική συλλογή της Βασιλικής Κοντογιάννη, «εκείνες, εμείς»

Το απόγευμα της Τετάρτης 2 Αυγούστου, στις 20:30, στη φιλόξενη αυλή του καφεβιβλιοπωλείου «Κάφκα» στην Αλεξανδρούπολη θα παρουσιαστεί η νέα ποιητική συλλογή της Ομ. Καθηγήτριας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Βασιλικής Κοντογιάννη, με τίτλο «εκείνες, εμείς» (εκδ. Πληθώρα, Αθήνα 2021).

Παρουσία της συγγραφέως θα παίξουν οι μουσικοί:

  • Τάσος Συμεωνίδης, κιθάρα
  • Αλέξανδρος Κουτσογιάννης, σαξόφωνο – φλάουτο.

Λίγα λόγια για τη συλλογή

Σαν υποβρύχιο στον ωκεανό

Το βάρος του νερού
στο σώμα του υποβρύχιου
Κλεισμένες όλες οι θυρίδες ασφαλείας
κλεισμένες οριστικά
να μην περνάει τίποτα
Το σκάφος βυθίζεται αργά
σκοτεινά διαστήματα
ήχου αδιάλειπτου

Ταξιδεύοντας στο σκοτάδι.

Λίγα λόγια για τη Βασιλική Κοντογιάννη

Η Βασιλική Κοντογιάννη είναι Ομότιμη Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Φιλολογία στο ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Νεοελληνικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (1983). Στο ίδιο Ινστιτούτο εργάστηκε για πέντε χρόνια διδάσκοντας νεοελληνική γλώσσα, λογοτεχνία και πολιτισμό. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1987 και συνεργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΑΕΝ κ.ά.

Από το 1993 και ως το 2020 δίδαξε Νεοελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αρχικά στη Σχολή Επιστημών Αγωγής και κατόπιν στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Κεντρικός άξονας των φιλολογικών της μελετών θα μπορούσε να θεωρηθεί το έργο του Γ. Σεφέρη, τόσο ποιητικό όσο και αυτοβιογραφικό/δοκιμιακό. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εκτείνονται σε ζητήματα ιστορίας της λογοτεχνίας (με έμφαση στον Νεοελληνικό Διαφωτισμό), λογοτεχνικής κριτικής, αυτοβιογραφικού λόγου, σπουδών του φύλου.

Δημοσίευσε κυρίως φιλολογικές εκδόσεις κειμένων, φιλολογικές μελέτες, συλλογικούς τόμους νεοελληνικής φιλολογίας, καθώς και μεταφράσεις/διασκευές.

Στο λογοτεχνικό πεδίο εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές. Τέλος, ποιήματα και πεζά της έχουν δημοσιευτεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.