«Οταν η μανα κελαηδει κατι θα παρει το παιδι»

Παραστάσεις του Θρακικού Θεάτρου Σκιών στους Παιδικούς Σταθμούς Κομοτηνής

Ο Μικρός διάκοσμος  και το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη συνεργάζονται εδώ και χρόνια με το ΚΕΜΕΑ του Δήμου Κομοτηνής σε ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα καλλιτεχνικής αγωγής, με όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης.

Εξηγώντας του σκοπούς του προγράμματος, ο κ. Βουλτσίδης επεσήμανε πως «είναι γνωστό ότι οι πρώτες εντυπώσεις μέσα από εκδηλώσεις τέχνης, είναι πολύ καθοριστικές για το πώς το παιδί θ’ αναπτύξει τη σχέση με την τέχνη και στην υπόλοιπη ζωή του.

Αν αυτές οι εντυπώσεις είναι «τραυματικές» λόγω της κακής, μη επαγγελματικής ποιότητας του προσφερόμενου καλλιτεχνικού έργου, τότε το παιδί μπορεί να αναπτύξει μια αρνητική συμπεριφορά για την τέχνη και φυσικά αυτό θα έχει επίπτωση στη φαντασία του.

Η φαντασία εξελίσσεται και τρέφεται διαχρονικά μέσα από τους μύθους, γι’ αυτό και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει μια σπουδαία μυθολογία, ώστε να μυεί τα παιδιά με διασκεδαστικό τρόπο στα μυστήρια της ζωής.

Τα τελευταία χρόνια δύο κακά συμβαίνουν. Το πρώτο είναι επαγγελματίες της τέχνης χωρίς επαγγελματισμό και ιδιαίτερη μόρφωση. Το δεύτερον είναι ότι πολλά σχολεία αρνούνται να αντιληφθούν το σπουδαίο ρόλο του επαγγελματία καλλιτέχνη και το αντικαθιστούν με  «υποκατάστατα». Ο δάσκαλος που διδάσκει τα γράμματα στο παιδί είναι επαγγελματίας, το ίδιο απαιτείται κι απ’ αυτόν που θα μυήσει το παιδί στην τέχνη».

Το περιεχόμενο των παραστάσεων

Ο κ. Βουλτσίδης χαρακτήρισε «ωραία τη συνεργασία που έχουμε, σε σχέση με τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς της πόλης, με τον Υπεύθυνο Αντιδήμαρχο κ. Νίκο Σωτηρακόπουλο, όπως και τη διευθύντρια  κ. Μαρία Μερέτη και φυσικά με τη διεύθυνση και το προσωπικό όλων των παιδικών σταθμών» για να εξηγήσει αναφορικά με το περιεχόμενο του προγράμματος πως η παράσταση έχει τρία μέρη. Στο πρώτο μέρος δίνεται μια παράσταση Καραγκιόζη με ζωντανή μουσική, πάντοτε καινούργιο έργο σε  κείμενα-μουσικές  από τον Γιάννη Βουλτσίδη και φιγούρες σκηνικά από την Γεωργία Γιαννοπούλου. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσεται κουβεντούλα με τα παιδιά πάνω σε αυτό που παρακολούθησαν και το τρίτο μέρος, περιλαμβάνει μουσική διάδραση με τα παιδιά, με στόχο να μυούνται στη ρυθμολογία της δημοτικής και λαϊκής μουσικής, μέσα από συμμετοχικό χορευτικό δρώμενο.

«Μέσα από όλα αυτά εκείνο που καταφέρνουμε είναι να δημιουργήσουμε στα παιδιά ενθουσιασμό και έρωτα για την τέχνη, τουτέστιν ζωντανή περιέργεια» τόνισε κλείνοντας ο κ. Βουλτσίδης.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων

Οι φετινές παραστάσεις θα δοθούν:

  • Δευτέρα 12  Ιουνίου στον Δ παιδικό σταθμό
  • Τρίτη 13  Ιουνίου στο Η  παιδικό σταθμό
  • Πέμπτη 15 Ιουνίου στον Ε παιδικό
  • Παρασκευή 16 Ιουνίου στον Γ παιδικό σταθμό,
  • Δευτέρα 19 Ιουνίου στον Α παιδικό σταθμό
  • Τρίτη 20 Ιουνίου στον Ζ παιδικό σταθμό
  • Τετάρτη 21 Ιουνίου στον Β παιδικό σταθμό

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.