Οταν η ηθικη συνθλιβεται απο το καθηκον… η μηπως οχι;

Olen Steinhauer, «Έξοδος κινδύνου», Άλκηστις Τριμπέρη (μτφρ.), εκδ. Πόλις, Αθήνα 2022, σ. 560

Ο Αμερικανός συγγραφέας Όλεν Στάινχαουερ με το νέο του κατασκοπευτικό μυθιστόρημα έρχεται να μας «εγκλωβίσει» σε ένα αναγνωστικό ταξίδι, γεμάτο μυστήριο, ανατροπές, προδοσίες αλλά και ηθικά διλήμματα. Ο λόγος για το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «Έξοδος κινδύνου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις και αποτελεί τη συνέχεια του μυθιστορήματός του «Ο τουρίστας» (εκδ. Πόλις, Αθήνα 2021), στο οποίο και μας σύστησε τον βασικό ήρωα της τριλογίας του, τον Μάιλο Γουίβερ –στα ελληνικά γράμματα, μέχρι στιγμής, έχουν κυκλοφορήσει μόνο τα δύο πρώτα έργα του.  

Η χειμαρρώδης και προσεγμένη μετάφραση της Αλκήστιδος Τριμπέρη οδηγεί τον αναγνώστη σε έναν αναγνωστικό μαραθώνιο, μιας και δύσκολα αφήνει το βιβλίο από τα χέρια του, λόγω της ανυπομονησίας του να ακολουθήσει τη δράση τού Μάιλο Γουίβερ. Ποιος είναι όμως ο Μάιλο Γουίβερ;  Ο «Τουρίστας» Μάιλο Γουίβερ είναι μέλος του πιο επίλεκτου τμήματος της CIA, που ειδικεύεται στις πιο βρόμικες δουλειές της Υπηρεσίας και έχει το κωδικό όνομα «Τουρισμός». Αυτό το τμήμα το αποτελούν 63 πράκτορες που βρίσκονται διασκορπισμένοι στον κόσμο και χαρακτηρίζεται ως «το πιο βρόμικο εξάρτημα της άθλιας μηχανής πληροφοριών της Αμερικής».

Στο νέο αυτό μυθιστόρημα, ο Μάιλο Γουίβερ, με το όνομα Σεμπάστιαν Χολ, καλείται να επιστρέψει στην ενεργό δράση, αλλά οι νέοι επικεφαλής του Τμήματος του ζητούν να αποδείξει την αφοσίωση και την πίστη του. Έτσι λοιπόν, του δίνονται σαφείς οδηγίες να ταξιδέψει μέχρι το Βερολίνο και να απαγάγει και να σκοτώσει τη δεκαπεντάχρονη Αντριάνα Στανέσκου, κόρη ενός Μολδαβού μετανάστη. Ο λόγος; Άγνωστος. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αγνοεί τις σκοπιμότητες του Τμήματος, και στο παρελθόν, στο όνομα της Υπηρεσίας, διέπραξε δολοφονίες, γνώρισε τη φυλακή, λίγο έλειψε να σκοτωθεί και ο ίδιος, και πρόδωσε και τους δικούς του.

Πρέπει επομένως να υπακούσει για μία ακόμα φορά… ή μήπως όχι; Ο Μάιλο οδηγείται σε μια διαρκή εσωτερική πάλη. Δεν θέλει να το κάνει, δεν μπορεί ωστόσο να μην το κάνει. Βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, διχασμένος ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, εγκλωβισμένος σε μια δύσκολη και επικίνδυνη θέση, ανάμεσα στους ισχυρούς που κινούν αόρατοι τα νήματα της Υπηρεσίας και αυτοαποκαλούνται πατριώτες, και τους ανθρώπους που εκείνοι στιγματίζουν ως προδότες.

Γεώργιος Ν. Σχορετσανίτης: «Ο συγγραφέας μάς παρέδωσε ένα συναρπαστικό δημιούργημα σύγχρονου κατασκοπευτικού κειμένου»

Για το νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα του Όλεν Στάινχαουερ έγραψε μεταξύ άλλων, ο συγγραφέας Γεώργιος Ν. Σχορετσανίτης, σε κείμενό του στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ο Όλεν Στάινχαουερ παραδίδει ένα κατασκοπευτικό μυθιστόρημα που θέτει βαθύτερα ερωτήματα σχετικά με το τίμημα που κερδίζει κάποιος από την επιδίωξη του μεγαλύτερου καλού και τους αθώους που άθελά τους εξελίσσονται σε παράπλευρες απώλειες. Λαχταρώντας να ικανοποιήσει τους ανωτέρους του και να εγκαταλείψει κάποια στιγμή την καριέρα που έχει καταπιεί τη ζωή του, ο Μάιλο παρουσιάζεται να προσπαθεί εναγωνίως να αποκαλύψει την αλήθεια. […]

Το βιβλίο είναι κατασκοπευτικό θρίλερ μυστηρίου και τρόμου, αυτό που αποκαλούμε κατασκοπευτικό μυθιστόρημα. Ένας χαρακτήρας του, μάλιστα, αναρωτιέται αν αξίζει να σωθεί αυτός ο κόσμος! Ο Στάινχαουερ πάλι αποδεικνύεται καλός στο να αποτυπώνει λεπτομέρειες των διαλυμένων, των κατεστραμμένων ανθρώπων, κι εδώ μας παρέδωσε ένα συναρπαστικό δημιούργημα σύγχρονου κατασκοπευτικού κειμένου

Το μυθιστόρημα είναι μια περιπλάνηση στον υπόκοσμο της διεθνούς κατασκοπίας και στο δίλημμα να μη γνωρίζεις ποιον να εμπιστευτείς. Μπλεγμένος στα γρανάζια της πολιτικής της χώρας του, ο Μάιλο κατανοεί πολλά σχετικά με τη διαφθορά της εξουσίας, τον φόρο του αίματος και, το σπουδαιότερο, ενστερνίζεται την άποψη ότι όταν η χώρα σου προσπαθεί να σε σκοτώσει, ό,τι κάνεις δεν λέγεται προδοσία, αλλά επιβίωση! […]

Το βιβλίο είναι κατασκοπευτικό θρίλερ μυστηρίου και τρόμου, αυτό που αποκαλούμε κατασκοπευτικό μυθιστόρημα. Ένας χαρακτήρας του, μάλιστα, αναρωτιέται αν αξίζει να σωθεί αυτός ο κόσμος! Ο Στάινχαουερ πάλι αποδεικνύεται καλός στο να αποτυπώνει λεπτομέρειες των διαλυμένων, των κατεστραμμένων ανθρώπων, κι εδώ μας παρέδωσε ένα συναρπαστικό δημιούργημα σύγχρονου κατασκοπευτικού κειμένου».

Ο μετρ του κατασκοπευτικού μυθιστορήματος, Όλεν Στάινχαουερ

Ο Όλεν Στάινχαουερ, που γεννήθηκε το 1970 στη Βαλτιμόρη και μεγάλωσε στη Βιρτζίνια, σπούδασε Δημιουργική Γραφή στο Emerson College της Βοστόνης. Κατά τη φοίτησή του στο πανεπιστήμιο κέρδισε υποτροφία, που του επέτρεψε να ταξιδέψει και να παραμείνει στη Ρουμανία για έναν χρόνο. Η διαμονή του εκεί λοιπόν του έδωσε τα κατάλληλα ερεθίσματα και έτσι αναπτύχθηκε η σχέση του με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, στην οποία και διαδραματίζονται αρκετά από τα βιβλία του.

Στα ελληνικά, όπως προαναφέραμε, κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του «Ο Τουρίστας» (εκδ. Πόλις, Αθήνα 2021), το οποίο έχει μεταφραστεί σε 25 ακόμη γλώσσες, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για τη συγγραφική του πορεία, ο Όλεν Στάινχαουερ έχει τιμηθεί με το βραβείο Hammet για το βιβλίο του “The Nearest Exit”, και ήταν δύο φορές στην τελική λίστα υποψηφιοτήτων για το Edgar Award. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Λειψίας, και είναι επίσης ο δημιουργός της τηλεοπτικής σειράς “Berlin Station”.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.