Οταν η ελληνικη σκηνη του ‘50 συναντησε την τσιγγανικη Jazz παραδοση… Εγενετο Gadjo Dilo

Ταξίδι σε άλλες δεκαετίες με καινούργιο «βλέμμα» και πολύ χορό - Επεφύλαξε το αγαπημένο συγκρότημα για το κοινό της Κομοτηνής

Κατάμεστο ήταν το στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης το βράδυ της Κυριακής με Κομοτηναίους οι οποίους θέλησαν να «περπατήσουν» σε μουσικά μονοπάτια άλλων δεκαετιών. Οδηγοί σε αυτό το οδοιπορικό δεν ήταν άλλοι από τους Gadjo Dilo, ένα συγκρότημα που μας υποσχέθηκε πολλά, αλλά μας έδωσε πολύ περισσότερα με την εμφάνισή του στη σκηνή.

Εμπνεύστηκαν από τον θρυλικό κιθαρίστα της gypsy swing Django Reinhardt, πάντρεψαν την τσιγγάνικη jazz παράδοση με παλιά αγαπημένα ελληνικά τραγούδια, πειραματίστηκαν με νεότερους ήχους της jazz μουσικής και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Ανέβηκαν στη σκηνή λίγο μετά τις 9, με αέρα από τη δεκαετία του ’50, φορώντας ρούχα που θύμιζαν πραγματικά την αίγλη εκείνης της εποχής και ξεκίνησαν το τραγούδι.
 
Το κοινό τους αποθέωσε. Σιγοτραγουδούσε μαζί τους καθ ‘όλη τη διάρκεια της βραδιάς. Πολλοί χόρεψαν. Αγαπημένα τραγούδια του πάλαι ποτέ, κομμάτια που ίσως είχαμε ξεχαστεί, τραγούδια που κανείς δεν περίμενε ότι θα έρθουν στο σήμερα «ντυμένα» με τόσο διαφορετική, αλλά συνάμα τόσο όμορφη μουσική υπόκρουση.
 
Μας σύστησαν τη «Μanouche de grec» δηλαδή το «gypsy jazz α-λα ελληνικά», ένα στυλ που προέκυψε από πολύχρονη μελέτη και ενασχόληση με την ιδιαίτερη αυτή μουσική, μια μουσική που όπως δήλωσαν και οι ίδιοι είναι γεμάτη «φλόγα και πάθος, χαρά και λύπη, που συνδυάζει τον αυτοσχεδιασμό και την ελευθερία της jazz με την τσιγγάνικη φλέβα».
 
Οι Gadjo Dilo, πέντε άνδρες, οι Σωτήρης Πομόνης, Κώστας Μητρόπουλος, Νίκος  Βλάχος, Σεργιος Χρυσοβιτσάνος και Γιώργος Τσιατσουλης, με δύο κιθάρες, ένα βιολί, ένα κοντραμπάσο κι ένα ακορντεόν, κι ανάμεσά τους μια φωνή, μια γυναίκα, η Ηλιάνα Τσαπατσάρη, εντυπωσιακή, σα να βγήκε από αφήγηση των περασμένων δεκαετιών, με μπριο και φινέτσα που έδειχνε ότι γνωρίζει καλά το στυλ που αντιπροσωπεύει. Ένα στυλ  ιδιόρρυθμο και όμορφο, που δύσκολα τολμούν καλλιτέχνες αν δεν κατέχουν επισταμένως αυτού του είδους τη μουσική.

Το σίγουρο είναι πως οι Gadjo Dilo εντυπωσίασαν γεγονός που φάνηκε από το παρατεταμένο χειροκρότημα του κοινού και εμείς χαρήκαμε και τη γνωριμία κι ελπίζουμε αυτή η συνάντηση να επαναληφθεί σύντομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.