Οριστηκε η 5μελης επιτροπη διαχειρισης του Μεγαρου Μουσικης Κομοτηνης

Κώστας Κατσιμίγας, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Δήμος Μεταλλίδης, Αθανασία Γιαντσούδη και Αθανάσιος Τρικούπης τα μέλη της

Κώστας Κατσιμίγας: «Φιλοδοξούμε το Μέγαρο να είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης»

Την συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής με στόχο την λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής αποφάσισε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ.Χριστόδουλος Τοψίδης, δίνοντας τέλος στην ανυπομονησία, κυρίως των Ροδοπιτών, αλλά όχι μόνο, πολιτών.

Κι αυτό δεδομένης της αναγκαιότητας το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής να παραδοθεί επιτέλους ως οφείλει στους πολίτες της ΠΑΜ-Θ, αφήνοντας για τα καλά πίσω του το  παρελθόν.

Με απόφαση του Περιφερειάρχη που δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια, η «αποστολή» της επιτροπής είναι η μελέτη και επεξεργασία των θεμάτων, ο τρόπος λειτουργίας, ο προγραμματισμός δράσεων και εκδηλώσεων και εν γένει η αντιμετώπιση της εύρυθμης λειτουργίας του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Κομοτηνής, ενώ τα μέλη που την συγκροτούν είναι ο Ροδοπίτης, αρχιτέκτοντας και πρώην επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ.Κώστας Κατσιμίγας, ο επίσης Ροδοπίτης Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο κ.Δήμος Μεταλλίδης ο οποίος μάλιστα εργάστηκε και ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στη κατασκευή του Μεγάρου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Τρικούπης και η επίσης Εβρίτισσα κ.Αθανασία Γιαντσούδη.

Ο κ.Κατσιμίγας μίλησε το πρωί της Τρίτης, 27 Φεβρουαρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για την απόφασή του να αποδεχτεί την πρόταση του Περιφερειάρχη αλλά και τους στόχους της επιτροπής αυτής, εκκινώντας από το ξεκάθαρο μήνυμα που θεωρεί πως η Περιφερειακή αρχή επιδιώκει να στείλει σύμφωνα με το οποίο «το Μέγαρο Μουσικής και οι πολιτιστικές υποδομές είναι έξω από τα πολιτικά παιχνίδια». Όπως εξήγησε ο ίδιος το Μέγαρο Μουσικής της Κομοτηνής είναι μια επένδυση για την οποία δαπανήθηκαν περισσότερα των 20 εκατ. ευρώ, που αφορά όχι μόνο την Περιφέρεια ΑΜ-Θ αλλά και την ευρύτερη Βαλκανική περιφέρεια. 

Άρρηκτα συνδεδεμένη με τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας υποδομή

Άλλωστε όπως εξήγησε, και όπως έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν, ως υποδομή το είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και με τον μεθοριακό της Νυμφαίας, υπό την έννοια των πολιτιστικών ανταλλαγών που μπορούν να επιτευχθούν, αν και εφόσον επιτραπεί η διέλευση λεωφορείων και φορτηγών, δεδομένο που θα διεκδικηθεί και από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ.

Αναλύοντας το «χρονοδιάγραμμα» των εργασιών ο κ.Κατσιμίγας εξήγησε πως σε πρώτο στάδιο θα καταγραφούν οι ελλείψεις στις υποδομές του Μεγάρου, πράγματα που είτε δεν ολοκληρώθηκαν κατά την κατασκευή του, είτε λεηλατήθηκαν ή καταστράφηκαν κατά τα χρόνια της πλημμελούς λειτουργίας του, όπως ανέφερε, τονίζοντας ότι αυτή δεν οφείλεται υποχρεωτικά στους ανθρώπους που το διαχειρίστηκαν αλλά στο θεσμικό πλαίσιο.

Πρώτος και κύριος στόχος η δημιουργία Οργανισμού

Σε αυτή ακριβώς την προβληματική απαντά και ο κύριος στόχος της νεοσύστατης επιτροπής, ήτοι στην δημιουργία Οργανισμού, ο οποίος απαιτείται και ακολούθως η καταγραφή των τεχνικών προβλημάτων, ώστε όπως τόνισε εκτός των παραστάσεων, ως χώρος πολιτισμού να μπορεί να φιλοξενεί εκθέσεις κ.α.

«Θα τα δούμε όλα αυτά τα πράγματα στην πορεία. Υπάρχουν πολύ θετικές σκέψεις στο μυαλό μας, όλα βέβαια θα κριθούν στη συνέχεια εκ του αποτελέσματος» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «φιλοδοξούμε το Μέγαρο να είναι ανοιχτό σε όλη την κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς είναι μια υποδομή υπερτοπικής σημασίας».

Αναφερόμενος στα μέλη της Επιτροπής ο κ.Κατσιμίγας μίλησε για την παρουσία του κ.Αντωνόπουλου εξηγώντας πως προσδίδει κύρος στην Επιτροπή αλλά εμπεριέχει και την σημειολογία της παρουσίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, γιατί όχι ως συνεδριακό κέντρο, σε αυτό, όπως και σε αυτήν του κ.Μεταλλίδη ο οποίος έχοντας εργαστεί στην κατασκευή του Μεγάρου, έχει τεράστια γνώση των εγκαταστάσεών του.

Όπως επίσης τόνισε ο κ. Τρικούπης είναι γνωστός πανεπιστημιακός δάσκαλος με πλούσια προσφορά στον τόπο, πάνω στο αντικείμενό του, ενώ από τον Έβρο είναι και η κ.Γιαντσούδη που εκπροσωπεί, μεταξύ άλλων, τον χώρο της πολιτιστικής παράδοσης.

Ο ίδιος εξήγησε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση και με την κ.Ζωή Κοσμίδου, υπεύθυνη λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής κατά την προηγούμενη περίοδο, ώστε να ενημερωθούν και έπειτα να δρομολογηθούν οι όποιες εξελίξεις.

Κλείνοντας ο ίδιος επέμεινε στην ανάγκη κατανόησης αρχικά της αξίας του Μεγάρου ως το τρίτο Μέγαρο Μουσικής της χώρας που χρηματοδοτήθηκε και από την Ε.Ε. καθιστώντας το πεδίο αναφοράς της ευρύτερης βαλκανικής, εξηγώντας πως «δεν θα πρέπει να στοχεύσουμε στο τι παράσταση θα φέρουμε σε ένα  μήνα ή ποια σχολή χορού  θα φέρει τα παιδάκια για να κάνουν επιδείξεις, αλλά στη δημιουργία του οργανισμού» ώστε να λάβει τις διαστάσεις που του αρμόζουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.