Ολοκληρωθηκε το 8ο Παγκοσμιο Συνεδριο Ποντιακου Ελληνισμου

Το ψήφισμα των συνέδρων

 Περισσότερα από 103 σωματεία από την Ελλάδα, την Αυστραλία αλλά και την Ευρώπη, συμμετείχαν στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού που πραγματοποίησε το διήμερο 5 και 6 Αυγούστου η Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙΣΥΠΕ) στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Η αυλαία της διοργάνωσης έπεσε με το ψήφισμα του συνεδρίου, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητάτε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Διεθνή Κοινότητα, αλλά και την ουσιαστική συνδρομή της ελληνικής πολιτείας προς την κατεύθυνση αυτή, την Παράδοση της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας στον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό καθώς και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ποντιόφωνου πληθυσμού που κατοικεί σήμερα στη Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση του ακτιβιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί.  

Αναλυτικά το  ψήφισμα έχει ως εξής:

Αποφασίζουμε τα κάτωθι και ζητούμε:

  1. Από την Διεθνή Κοινότητα να σταθεί στο ύψος της ιστορικής αλήθειας και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Παράλληλα, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει επιτέλους, ουσιαστικά στον αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.
  2. Από την Ελληνική Κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης και από το προεδρείο της Ελληνικής Βουλής τη συγκρότηση Επιτροπής Γενοκτονιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  3. Τη δημιουργία μονίμων Τμημάτων Σπουδών στα Ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, τα οποία θα αφορούν στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Γενοκτονίες, την Ιστορία, τη Λαογραφία, τη Γλώσσα και τον Πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου.
  4. Την Παράδοση της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βεροίας στον Οικουμενικό Ποντιακό Ελληνισμό.
  5. Την προστασία των πολιτιστικών και θρησκευτικών μνημείων του Ελληνισμού και την Επαναλειτουργία της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στον Ιστορικό Πόντο.
  6. Την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ποντιόφωνου πληθυσμού που κατοικεί σήμερα στη Τουρκία και την άμεση αποφυλάκιση του ακτιβιστή Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί.  
  7.  Να προχωρήσουμε με ομοψυχία και διάθεση συνεργασίας οι απανταχού Πόντιοι στον αγώνα για τη Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας  και την προετοιμασία των εκδηλώσεων για το συμβολικό επετειακό έτος του 2019.
  8. Από τις ποντιακές ομοσπονδίες όλου του κόσμου να συνεχίσουν τον διάλογο με το νέο Δ.Σ. της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. με σκοπό την πλήρη ενότητα. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Οι περιστάσεις το απαιτούν. Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά τους απόντες από αυτή τη προσπάθεια.
Φωτογραφία: ΔΙΣΥΠΕ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.