Οι Mode Plagal στη μουσικη σκηνη της Πολιτιστικης Κινησης ν.Ροδοπης

Όταν τα Θρακιώτικα Κάλαντα «συνάντησαν» τον Afro- beat ρυθμό

Το πρώτο τους άλμπουμ, που φέρει το όνομα του συγκροτήματος, χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων από κριτικούς ως ένας «απολαυστικό κράμα δημοτικών σκοπών, τζαζ και σόουλ που αδιάκοπα μεταλλάσσεται και τροποποιείται». Με αυτό ακριβώς τον τρόπο θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ό,τι βιώσαμε μουσικά το βράδυ της Πέμπτης στη σκηνή της Πολιτιστικής Κίνησης ν. Ροδόπης, την οποία «κατέλαβαν» για ένα και μόνο βράδυ οι Mode Plagal.
 
Οι Mode Plagal, ήτοι οι κ.κ. Θοδωρής Ρέλλος, Κλέων Αντωνίου, Αντώνης Μαράτος, Τάκης Κανέλλος και Florian Mikuta, από τη σκηνή της Πολιτιστικής Κίνησης μας έκαναν σαφές πως το όνομά τους, ελληνιστή «πλάγιος τρόπος» αντιπροσωπεύει πλήρως και το μοναδικό τους στυλ.
 
Για περισσότερες από δύο ώρες τα γνωστά δημοτικά και παραδοσιακά μοτίβα από τη Στερεά Ελλάδα Ήπειρο, Μακεδονία, Πάτμο αλλά και Θράκη, η οποία είχε την τιμητική της, «συνάντησαν» την τζαζ, τις funky κιθάρες και τα αεικίνητα τύμπανα του συγκροτήματος, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα world fusion Jazz ήχου, που δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος ως ένα από τα σημαντικότερα στην έως τώρα ιστορία της ελληνικής τζαζ.
 
Ξεκινώντας από το  ” Funky Βεργίνα”,  μία πρόσμιξη τζαζ και funk μουσικής με βορειοελλαδίτικα λαϊκά ακούσματα που ξαφνικά αποκτά αφροαμερικάνικα στοιχεία, στο πάντρεμα του Ηπειρώτικου Λεβέντικου χορού με το “So What” του Miles Davis , και συνεχίζοντας με τα Θρακιώτικα Κάλαντα συνδυασμένα μοναδικά με afro – beat ρυθμό, στη μετατροπή του καλαματιανού σε bepop τραγούδι του  Charlie Parker , οι Mode Plagal αποδείχθηκαν παραπάνω από επιδέξιοι «ακροβάτες» των διαφορετικών μουσικών ειδών.
 
Ένα πετυχημένο πείραμα για το «απαίδευτο» στην πλειοψηφία του, πάνω στην τζαζ κοινό της Κομοτηνής, που επεφύλασσε  θερμή υποδοχή στα μέλη του συγκροτήματος και τους επιβράβευε καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς με το δυνατό του χειροκρότημα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.