Οι καλυτερες κωμωδιες της δεκαετιας

tv’s... inspector

10. “MODERN FAMILY”

H σχεδόν κλασική οικογενειακή κωμωδία του ABC –που ηλιθιωδώς είχε διασκευαστεί και στην Ελλάδα– μόλις πέρυσι ολοκλήρωσε την πορεία της μετά από έντεκα χρόνια επιτυχίας –και πολλές κοιλιές, αλλά όλα δικαιολογούνται όταν ο αριθμός των επεισοδίων γίνεται τριψήφιος–, και δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται έστω και μόνο τιμητικά στη λίστα μας.

9. “DEAD TO ME”

Όχι αμιγώς κωμωδία, το “Dead to Me” είναι μία τραγικωμωδία που ακολουθεί δύο γυναίκες που βιώνουν μαζί την απώλεια. Γίνονται η μία η δύναμη της άλλης στο να φτιάξουν τις ζωές τους, να αγαπήσουν τους εαυτούς τους, αλλά και να αντιμετωπίσουν μαζί τους μπελάδες τους με την αστυνομία. Η Christina Applegate και η Linda Cardellini έχουν αδιαμφισβήτητη χημεία και στην, ίσως πιο συγκινητική σειρά της δεκάδας, δίνουν ρέστα σε ένα πολύ βαρύ υλικό.   

8. “GRACE AND FRANKIE”

Η μακροβιότερη σειρά του Netflix με τη Jane Fonda και τη Lily Tomlin μπορεί να μην έχει λάβει την προσοχή που της αξίζει, πρόκειται όμως για ένα ξεκαρδιστικό, αλλά και συγκινητικό έργο που δικαιώνει επιτέλους τους ηλικιωμένους σε ό,τι αφορά την τραγική απεικόνισή τους στην τηλεοπτική μυθοπλασία. Η Grace και η Frankie βρίσκονται στα ογδόντα, κι όμως όχι απλά δεν έχουν παραδώσει τα όπλα, αλλά ζούνε ζωές πιο γεμάτες και πιο περιπετειώδεις και από αυτές των παιδιών τους.

7. “UNBREAKABLE KIMMY SCHMIDT”

Διά χειρός Tina Fey –“Saturday Night Live”, “30 Rock” κ.ά.– το “Unbreakable Kimmy Schmidt” είναι ένα sitcom που ακολουθεί την Kimmy (Ellie Kemper), μία νεαρή κοπέλα που μαζί με άλλες τρεις γυναίκες είχαν πέσει θύματα απαγωγής και κράτησης για δεκαπέντε χρόνια, από έναν άνθρωπο που τις είχε πείσει πως είχε γίνει πυρηνική αποκάλυψη και ήταν οι μόνοι που επιβίωσαν. Η στιγμή της απελευθέρωσης φτάνει και η Kimmy έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα με ξεκαρδιστικό τρόπο. Το premise είναι τραγικό και γελοίο, η Tina Fey όμως ξέρει τι κάνει και στην προκειμένη περίπτωση έκανε μία από τις καλύτερες τηλεοπτικές κωμωδίες της δεκαετίας.  

6. “THE MARVELOUS MRS MAISEL”

Η Rachel Brosnahan πρωταγωνιστεί ως Miriam Maisel σε αυτήν την κωμωδία εποχής του Amazon Prime. Πρόκειται για μία εβραιο-αμερικανίδα νοικοκυρά της δεκαετίας του ’50 που ανακαλύπτει πως έχει ταλέντο στο stand up και ξεκινάει να κυνηγά μία καριέρα ως κωμικός. Μαζί με τη Brosnahan στη σειρά συναντάμε και τον πολυτάλαντο και καταξιωμένο Tony Shalhoub.

5. “ORANGE IS THE NEW BLACK”

Από τη δημιουργό του “Weeds”, η μαύρη κωμωδία του Netflix, βασισμένη στα απομνημονεύματα της Piper Kerman για τον χρόνο που πέρασε στη φυλακή όταν έγινε κατά λάθος εγκληματίας, είναι μία πολύ έξυπνα γραμμένη σειρά, γεμάτη από καλογραμμένους side characters και ένα πλούσιο καστ που δεν χορταίνει το μάτι σου: Laura Preppon, Natasha Lyonne, Uzo Aduba κ.ά.

4. “THE GOOD PLACE”

Στη φιλοσοφική κωμωδία του Michael Schur μπορεί οι πρωταγωνιστές να χρησιμοποιούν τρένα για να μεταβούν από τον παράδεισο στην κόλαση, και ο Ted Danson να υποδύεται έναν δαίμονα που σχεδιάζει παραπλανητικές γειτονιές και επιστρατεύει επαναστατικές μεθόδους βασανισμού και χειραγώγησης των κακών ανθρώπων, στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για μία συγκινητική κωμωδία για τέσσερις ανθρώπους που προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι και να μάθουν από τα λάθη τους, σε μία σειρά από διασκεδαστικές περιπέτειες. Πολύ πρωτοποριακό για network κωμωδία των τελευταίων χρόνων, και η Kristen Bell στον καλύτερό της ρόλο –sorry Veronica Mars.

3. “VEEP”

Η Julia Louis Dreyfus είναι κορυφαία κωμική ηθοποιός. Αυτό μας το απέδειξε στο “Seinfeld” και μετά στο “The New Adventures of Old Christine” και μετά ξανά με το “Veep”, για να μας πείσει πως είναι η κορυφαία κωμική ηθοποιός. Το “Veep” είναι μία σατιρική πολιτική κωμωδία, όχι και τόσο μακριά όσο θα θέλαμε από την πραγματικότητα. Η Selina Meyer είναι μία φιλόδοξη, ανίκανη, βρομόστομη, ξεκαρδιστική αντιπρόεδρος (και μετέπειτα πρόεδρος) της Αμερικής, αλλά και ίσως η καλύτερη αντιηρωίδα της αμερικανικής τηλεόρασης, σε αυτό το αριστούργημα της HBO.

2. “COMMUNITY”

Ο Dan Harmon δημιούργησε μία σειρά που ξεκίνησε ως ένα απλό sitcom και κατέληξε να είναι μία από τις ευφυέστερες και πιο εφευρετικές κωμωδίες που έγιναν ποτέ, παρουσιάζοντας στο κάθε επεισόδιο κάτι διαφορετικό. Το “Community” έκανε τους χαρακτήρες του 8-bit, ζόμπι, κινούμενα σχέδια. To “Community” έφτασε το homage σε πραγματικά άλλο επίπεδο. Έφτιαξε επεισόδιο που διαδραματίζεται σε επτά παράλληλα σύμπαντα. Ξεκίνησε ως μία σειρά για διαφορετικούς ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών από διαφορετικά backgrounds, που έρχονται απροσδόκητα μαζί σε ένα κοινοτικό κολέγιο και γίνονται study group. Στην εξάχρονη πορεία του εξερεύνησε τόσες ιδέες, με τέτοιο συγγραφικό οίστρο και τόλμη και με ένα καστ που όμοιό του σπάνια περνάει.

1. “FLEABAG”

Η Phoebe Waller Bridge είναι ένας θησαυρός. Η “Fleabag” της είναι μία σύγχρονη νέα γυναίκα με αληθινά βιοποριστικά προβλήματα, μία δυσλειτουργική οικογένεια, πένθος, υπαρξιακές αναζητήσεις και πολλές αυτοκαταστροφικές τάσεις. Στην εποχή της αντιηρωίδας, η “Fleabag” κάθεται αναπαυτικά στον θρόνο της, λαμβάνοντας τη σκυτάλη από τη Selina Meyer. Η Phoebe Waller Bridge μας έχει χαρίσει την πιο ειλικρινή, την πιο σωστά δομημένη και καλογραμμένη κωμωδία της δεκαετίας με τόση φρεσκάδα και τέτοια ευφυΐα που ανάλογή της δεν πρέπει να έχει ξαναπεράσει. Η “Fleabag” είναι μια γυναίκα τού εδώ και τού τώρα, σε αντίθεση με τις glossy ηρωίδες που έχουμε συνηθίσει να μας σερβίρουν οι τηλεοπτικές κωμωδίες τα παλαιότερα χρόνια, η “Fleabag” προσφέρει ρεαλισμό, συγκίνηση και πραγματικό χιούμορ. Α! Και την Olivia Colman στο πιο διασκεδαστικό της.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.