Οι γυναικες πηραν το «πανω χερι» (+ Video)

Το θρακιώτικο έθιμο της «γυναικοκρατίας» αναβίωσε στις Σάπες
Το θρακιώτικο έθιμο της Γυναικοκρατίας αναβιώνει για μία ακόμη φορά στη Θράκη και σε πολλά χωριά του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Φυσικά ο Σύλλογος Γυναικών Σαπών κρατώντας πάντα τις παραδόσεις αναβίωσε εχθές το έθιμο και στις Σάπες, με τις παντρεμένες γυναίκες να γλεντούν συνοδεία μουσικής, να κερνούν κρασί και να “ευλογούν” τους άντρες που συναντούν με τον δικό τους μοναδικό – και συχνά περιπαικτικό- τρόπο.

Ο Δήμαρχος Μαρώνειας Σαπών, βεβαίως, δεν «γλύτωσε», αφού οι γυναίκες του Συλλόγου τον επισκέφτηκαν στο Δημαρχείο και για λίγο… άσκησαν τα καθήκοντά του.
 
Η «Μέρα της Μπάμπως» – όπως αλλιώς ονομάζεται η ημέρα της «Γυναικοκρατίας»- αποτελεί ένα από τα πιο παλιά θρακιώτικα έθιμα. Αναβιώνει ετησίως στις 8 Ιανουαρίου, ημέρα γιορτής της Αγίας Δομνίκης (ή Δόμνης) σε πολλά μέρη της Θράκης.


 
Το μοναδικό αυτό έθιμο κρατά από αλησμόνητες πατρίδες. Είναι μία γιορτή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τη Βόρεια και Ανατολική Θράκη και σχετίζεται με την τιμή στο ρόλο της γυναίκας στη ζωή της κοινότητας, μιας και τιμά την γιαγιά, την μάμμη – όπως την έλεγαν οι αρχαίοι –  που με τη σοφία και την πείρα της βοηθούσε τις εγκύους γυναίκες στη γέννα.

Άντε και του χρόνου… Χ.Κ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.