Οι ανθρωποι της Κομοτηνης «στο πιατο»
Με βασικά υλικά το πολιτιστικό μεράκι τριών ανθρώπων, των κ.κ.Θεανώ Πασχάλη, Ζαφείρη Τσάκου και Γιάννη Καραγκιουλμέζη, καθώς και την εμπειρία και τις μνήμες δεκάδων γυναικών της Κομοτηνής, μέλη συλλόγων και λοιπών συλλογικοτήτων της, «πασπαλισμένα» με την εμπιστοσύνη μεταξύ τους έλαβε σάρκα και οστά το βιβλίο «ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ» το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από την ΚΑΠΑ Εκδοτική, του Κομοτηναίου εκδότη κ.Θοδωρή Κουλεδάκη.
Μια επιτυχημένη εν τη γενέσει της «συνταγή» μιας και το μυστικό «συστατικό» δεν είναι άλλο από την συλλογική προσπάθεια μιας μερίδας συμπολιτών μας, αντιπροσωπευτικής ωστόσο του πλούτου της πολυπολυτισμικότητας της Κομοτηνής.
Η συνέργεια αυτή αποτυπώθηκε στις 174 συνταγές που φιλοξενούνται στις σελίδες του βιβλίου που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 31 Μαΐου, στον αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, εκδήλωση που αποτέλεσε και την πρώτη ευκαιρία συνάντησης όλων των προαναφερθέντων συντελεστών και μάλιστα της συγκέντρωσής τους για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο, ώστε όπως επεσήμαναν αμφότεροι οι συγγραφείς του βιβλίο κ.κ.Πασχάλη και Τσάκος, να γιορτάσουν την κυκλοφορία του.
Ένα βιβλίο αφιερωμένο μεν στις συνταγές μιας σειράς πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής όπως Ανδριανουπολίτες, Ανατολικορωμυλιώτες, Σαρακατσάνοι, Κιζδερβενιώτες, Γκαγκαβούζιδες, Καρλικιώτες, Ηπειρώτες, Πομάκοι, Ρομά, Κύπριοι, Ηπειρώτες , Τουρκογενείς κ.α. εκπρόσωποι των οποίων κατά την διάρκεια της καραντίνας, όταν και ξεκίνησε το όλο εγχείρημα μοιράστηκαν με τους συντελεστές του τόσο στις συνταγές όσο και τις ιστορίες που «κρύβονται» πίσω από αυτές, μνήμες, αρώματα και γεύσεις που έρχονται από τα παιδικά τους χρόνια και τα οποία διατηρούν ακόμα στις οικογενειακές τους εστίες, παραλλαγμένα ενδεχομένως στα δεδομένα της εποχής.
Το σύνολο των συντελεστών λοιπών του βιβλίου αυτού μαζί με πληθώρα Κομοτηναίων, και όχι μόνο, συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη για να ακούσουν τόσο τους κ.κ.Πασχάλη και Τσάκο, όσο και την Αν. Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Εθνολογίας του ΔΠΘ κ.Βασιλική Κράββα η οποία μίλησε για το βιβλίο, αλλά και για να πάρουν στην κυριολεξία μια μικρή γεύση από τα όσα εμπεριέχονται στο βιβλίο καθώς υπήρχαν 23 διαφορετικές συνταγές, αντιπροσωπευτικές κάθε πληθυσμιακής ομάδας που βρίσκεται εντός των σελίδων του, προς δοκιμή.
Ένα «ανθρωπογενές» βιβλίο
Η κ. Κράββα μίλησε για τους συγγραφείς του βιβλίου, υπογραμμίζοντας την θέρμη και το πάθος που τους διακατείχε για το εν λόγω εγχείρημα και για το γεγονός ότι επέλεξαν να μιλήσουν όπως εξήγησε για τον τόπο τους μέσα από μυρωδιές, συνταγές και μαγειρικές. Αναφερόμενη στο βιβλίο η ίδια έκανε λόγο για ένα βιβλίο «ανθρωπογενές» καθώς μέσα από τις συνταγές αναδύονται οι άνθρωποι, καθώς και για ένα βιβλίο που «φλερτάρει» με την επιστήμη της κοινωνικής και κοινωνιολογικής ανάλυσης της τροφής.
Άλλωστε όπως επεσήμανε η τροφή στις κοινωνικές επιστήμες λειτουργεί ως πολιτισμικός κώδικας που φανερώνει πολλά για τις ταυτότητες, το «ανήκειν» τους, τις διαδρομές, τα βάσανα και τους κόπους των ανθρώπων, για να τονίσει πως πρόκειται για «πολύτιμους και πολύπλοκους κώδικες που εκπέμπουν πολλά μηνύματα για το ποιοι είμαστε».
Να ενταχθεί η Κομοτηνή στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων με ιδιαίτερη γαστρονομική κληρονομιά της UNESCO
«Το βιβλίο αυτό επιδιώκει να αναδείξει ανθρώπινες διαδρομές και συναισθήματα, τις ανθρώπινες επιθυμίες και ανθρώπινο μόχθο» ανέφερε η ίδια για να απαριθμήσει μια σειρά θεματικών που «θίγονται» μέσα στις σελίδες του όπως θρησκεία και τελετουργίες, αρχαία ελληνική κουλτούρα και η θέση της τροφής, λαϊκή ιατρική, γιατροσόφια, μνήμη και συλλογικότητα καθώς και αυθεντικότητα. Κλείνοντας η ίδια μάλιστα κατέθεσε την πρόταση η Κομοτηνή να διεκδικήσει την ένταξή της στο δίκτυο δημιουργικών πόλεων με ιδιαίτερη γαστρονομική κληρονομιά της UNESCO, γιατί όπως επεσήμανε «αν κάτι έχουμε να κρατήσουμε είναι οι γεύσεις, οι μυρωδιές και οι πολλές μετακινήσεις ανθρώπων».
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.