Ο «Πυρριχιος» του Χρηστου Κεμανετζιδη στην Κομοτηνη

Εκδήλωση με την παρουσίαση δύο ταινιών για τον Πόντο και συναυλία οργανώνουν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης

Κάλεσμα προς όλους τους Πόντιους της Ροδόπης και όχι μόνο, να δώσουν το παρών στην προσεχή παρουσίαση της ταινίας μικρού μήκους «Πυρρίχιος» του Χρήστου Κεμανετζίδη, που διοργανώνουν τα Ποντιακά Σωματεία Ν. Ροδόπης και η ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής, την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19.30 στο Πολιτιστικό Κύτταρο Κομοτηνής (τέως ΡΕΞ), απεύθυναν ο κ. Στέλιος Νικολάου και η κ. Χρύσα Μαυρίδου.
 
Η εκδήλωση είναι ουσιαστικά ένα τρίπτυχο, μιας και στη συνέχεια θα προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής της ΕΡΤ3, με τίτλο «Δέηση για τον Πόντο» και στο τέλος θα πραγματοποιηθεί συναυλία με σημαντικούς Πόντιους καλλιτέχνες.

Μια σημαντική καταγραφή του πυρρίχιου 

Πρόκειται, σημείωσε ο κ. Νικολάου, για μια εμβληματική καταγραφή του αρχαιοπρεπούς πυρρίχιου χορού, με αναφορές από τα Παναθήναια, μέχρι τις μέρες μας, που αναπαριστά μέρες και ώρες αγώνα και μάχη επιβίωσης των Ποντίων στα Ποντιακά όρη στα χρόνια της γενοκτονίας.
 
Το έργο υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών, χορευτών, μουσικών και ερμηνευτών της παράδοσης και γυρίσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως, το βυζαντινό κάστρο του παλαιού Γυναικόκαστρου στο Κιλκίς και στη λίμνη, ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, Κερκίνη Σερρών, όπως επίσης στο Παλαιόκαστρο Ωραιοκάστρου.
 
Η ταινία αφηγείται την καθημερινή ζωή στον Πόντο που καταλήγει στην θυσία και την μάχη για την επιβίωση, σημείωσε ο κ. Νικολάου, ενώ ο πυρρίχιος χορός, η σέρα, χορός ομαδικός της κοινότητας, αποτελεί ένα θεμέλιο συνοχής και  συνταύτισης των μελών της ομάδας.
 
«Προσπάθησαν να ακουμπήσουν ένα πολύ κινηματογραφικό επίπεδο, ενώ το φυσικό κάλλος που αναδεικνύεται  θυμίζει πάρα πολύ τον Πόντο» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Δημιουργός και συνθέτης της ταινίας, έχοντας επιμεληθεί και τα ειδικά εφέ, είναι ο Χρήστος Κεμανετζίδης. Στο κείμενο, η επιμέλεια είναι του Γιώργου Γεωργιάδη. Η αφήγηση είναι του Τάσου Νούσια, ενώ στο τραγούδι είναι ο Αλέξης Παρχαρίδης, ο Γιώργος Σοφιανίδης, ο Στάθης Παυλίδης και ο Παναγιώτης Ασλανίδης. 

Σημαντικό κομμάτι της παράδοσης 

Αυτό όμως είναι μόνο το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, μιας και θα ακολουθήσει η προβολή άλλου ενός ντοκιμαντέρ, παραγωγής της ΕΡΤ3, με τίτλο «Δέηση για τον Πόντο», σε κείμενα του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη, επιμέλεια-ενορχήστρωση Χρήστου Κεμανετζίδη, επιστημονική υποστήριξη Αναστασίας Ασπρούτσου, σκηνοθεσία Ιορδάνη Μερενίδη. Τραγουδούν οι Χρήστος Χαλκιάς, Αλέξης Παρχαρίδης, λύρα Γιώργος Θεοδωρίδης.
 
«Αξίζει να κάνουμε την πρόσκληση στον κόσμο, πολλές τέτοιες ευκαιρίες δεν έχουμε να παρουσιάσουμε αυτά τα τόσο σημαντικά κομμάτια που αφορούν τον πυρρίχιο χορό, τον Σέρα χορό, ο οποίος έχει καταβολές  από τον αρχαίο πυρρίχιο και το θέμα της γενοκτονίας» σημείωσε η κ. Μαυρίδου, ενόψει και του 2019, που  είναι τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
 
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία μικρής διάρκειας με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Μπάμπης και ο Χρήστος Κεμανετζίδης, ο Στάθης Παυλίδης και ο Ηρακλής Αδαμίδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.