Ο πρωτος Τουριστικος Οδηγος Ξυλαγανης ειναι γεγονος

Μαθητές της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Ξυλαγανής συγκέντρωσαν τα αξιοθέατα του οικισμού σε ένα χρήσιμο οδηγό

Πόσα αξιοθέατα μπορεί να έχει η Ξυλαγανή; Πολλά είναι η απάντηση των μαθητών της Α΄ Τάξης του Γυμνασίου Ξυλαγανής, που δημιούργησαν τον πρώτο τουριστικό οδηγό με τα αξιοθέατα του οικισμού της Ξυλαγανής, τον οποίο επιμελήθηκε η 2Κ Project και θα εκδοθεί από τον Δήμο Μαρωνείας Σαπών.

Ο οδηγός αποτελεί πρωτοβουλία του Καθηγητή κ. Αθανάσιου Καλογιαντσίδη, ο οποίος μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για αυτή την πρωτοβουλία, και το περιεχόμενό του.

Προσπάθεια να αναστραφεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου

Όπως τόνισε ο κ. Καλογιαντσίδης, που είναι εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο τα τελευταία τρία χρόνια από επιλογή, μιας και έλκει την καταγωγή του, από την πλευρά της μητέρας του, από την Ξυλαγανή, κατά τη διάρκεια του προηγούμενο Φθινοπώρου, είχε ανοίξει μια κουβέντα με τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου για την Ξυλαγανή, την συρρίκνωσή και την εγκατάλειψή της τα τελευταία χρόνια. Κατέθεσε δε τη δική του εμπειρία, όταν ερχόταν ως πιτσιρικάς σε αυτή, και τότε έσφυζε από κόσμο, με πολλά παιδιά να παίζουν.

Πέρα όμως από τις διαπιστώσεις, συζήτησαν πώς θα μπορούσαν να κάνουν κάποια πράγματα για την προβολή του οικισμού, ζητώντας ταυτόχρονα τις απόψεις των μαθητών για το πώς θα μπορούσε να αναστραφεί η εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Στην Ξυλαγανή υπάρχουν, ακόμα δειλά βέβαια, κάποιοι που άρχισαν να εγκαθίστανται σε αυτό, με τους γονείς ενός μαθητή να έχουν εγκατασταθεί στον οικισμό από την Αθήνα, όμως το Γυμνάσιο αυτή τη στιγμή φιλοξενεί μόλις 50 μαθητές, όταν παλιότερα είχαν φτάσει τους 350 μαθητές στο Γυμνάσιο και το Λύκειο.

«Είναι μια εικόνα που θεωρήσαμε ότι είναι αναστρέψιμη, και έτσι λάβαμε τη συλλογική απόφαση, με τα παιδιά να βοηθούν να επιλέξουμε τα αξιοθέατα που συμπεριλάβαμε σε αυτόν τον εξαιρετικό οδηγό» ανέφερε, ενώ μάλιστα προτάσεις του απορρίφθηκαν από τα παιδιά.

Σε αυτόν λοιπόν συμπεριέλαβαν το Λαογραφικό Μουσείο, το Μνημείο Πεσόντων, την Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη, το Πολιτιστικό Κέντρο, το Εξωκλήσι της Αναλήψεως του Σωτήρος και το εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, μαζί με προτάσεις για διαμονή και διασκέδαση.

Έτσι δημιούργησαν την πρώτη τους, πιο «ακατέργαστη» προσπάθεια, για την βελτίωση της οποίας απευθύνθηκαν στην 2Κ Project, που ανέλαβε αφιλοκερδώς να βοηθήσει, ενώ ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την εκτύπωση της τελικής μορφής του οδηγού.

Όταν ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, φάνηκε πως τα παιδιά δεν είχαν γνώση της τοπικής ιστορίας και στοιχείων του οικισμού. Όμως οργανώθηκαν, μοιράζοντας τις εργασίες, και τα παιδιά έγιναν φωτορεπόρτερ, ερευνητές, συλλέγοντας κείμενα και στοιχεία για τα αξιοθέατα που επιλέχθηκαν, σε μια διαδικασία αρκετά χαλαρή, λόγω του υπόλοιπου σχολικού προγράμματος, που πήρε όλη την σχολική χρονιά, απέδωσε όμως καρπούς.

Βήματα για να ζωντανέψει ξανά οι οικισμός

Ο κ. Καλογιαντσίδης με αφορμή τον οδηγό τόνισε την ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί το Γυμνάσιο της Ξυλαγανής, το οποίο συρρικνώνεται συνεχώς, λόγω έλλειψης μαθητών, με το Λύκειο μάλιστα να κλείνει.

Και ενώ λειτούργησαν φέτος Λυκειακές τάξεις στο Γυμνάσιο, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά από την πολιτεία, αλλά και την τοπική κοινωνία, γιατί αν κλείσει, θα επηρεάσει σημαντικά και την υπόλοιπη ζωή στον οικισμό. «Είναι κάτι που θα πρέπει να απασχολεί την τοπική κοινωνία, θα πρέπει να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση αυτό το σχολείο να παραμείνει ανοιχτό και ζωντανό» ανέφερε. Και αυτό γιατί υπάρχει μια τάση να στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία της Κομοτηνής, θεωρώντας πως αυτά είναι καλύτερα. «Αυτό είναι μεγάλη πλάνη, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν τα σχολεία της Κομοτηνής να θεωρούνται καλύτερα από αυτά της Ξυλαγανής» σημείωσε, μιας και οι λιγότεροι μαθητές σημαίνουν βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Άλλωστε και ο ίδιος τηρεί αυτό το παράδειγμα, μιας και ενώ αρχικά όταν ήρθε να διδάξει στην Ξυλαγανή από την Αθήνα, είχε σχεδιάσει να μείνει στην Κομοτηνή, όμως τελικά έμεινε στον οικισμό και είναι ικανοποιημένος από την επιλογή του.

Παρατήρησε επίσης πως υπάρχει ανταπόκριση και προβληματισμός από την τοπική κοινωνία για το πώς θα ζωντανέψει ξανά ο οικισμός, από τον οποίο περνούν πολλοί, και μπορεί να αποτελέσει προορισμό, για αυτό και ο τουριστικός οδηγός. Ένα έναυσμα άλλωστε για να ξεκινήσουν τον οδηγό αυτό, ήταν και η λειτουργία του Ξενώνα Ρωμυλία στον οικισμό, που έφερε και φιλοξένησε τουρίστες από όλο τον κόσμο, δείχνοντας πως η Ξυλαγανή έχει δυνατότητες σε αυτό τον τομέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.