«Ο Ορφεας στον Αδη» σε σκηνοθεσια Peter Hall

Στο 2ο Φεστιβάλ Αμερικανικού Κινηματογράφου στην Ξάνθη

Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ και το θεατρικό εργαστήρι της ΦΕΞ «οδός ονείρων σε συνεργασία με το Αμερικανικό προξενείο, και την Αμερικανική Γωνιά Ξάνθης, μας ταξιδεύουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μέσω του 2ου Φεστιβάλ Αμερικάνικου Κινηματογράφου. Το φεστιβάλ έχει ήδη ανοίξει τις πύλες του και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Ιανουαρίου.
 
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί να προβληθεί η ταινία «Ο Ορφέας στον Άδη» σε σκηνοθεσία του Peter Hall. Η προβολή της ταινίας θα είναι διπλή, μία στις 19.00 και μία στις 21.00, και θα λάβει χώρα στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.

Σχετικά με την ταινία

Ένας άνδρας γύρω στα 30, με τυχοδιωκτικό παρελθόν που θέλει ν' αφήσει πίσω του, φτάνει σε μια μικρή πόλη του αμερικανικού Νότου.
 
 Ο μικρόκοσμος με τον οποίο έρχεται αντιμέτωπος έχει δύο πλευρές. Από τη μία είναι αυτοί που εκφράζουν τις δυνάμεις του κακού, του θανάτου (γυναικούλες των οποίων η ζωή περνά με το να παρατηρούν και να σχολιάζουν τις ζωές των άλλων, άνδρες που ενδιαφέρονται μόνο για τη διατήρηση της βαθιά ρατσιστικής «τάξης» πραγμάτων, που στηρίζεται στη μισαλλοδοξία των λογής διακρίσεων: άνδρας-γυναίκα, πλούσιος-φτωχός, μαύρος-λεύκος, ντόπιος-ξένος, ηθικός-ανήθικος, κοινωνικά ενταγμένος-ανένταχτος κ.ο.κ.).
 
Η άλλη πλευρά εκφράζει τους καλούς (πρόσωπα που δεν πατούν καλά στις αυστηρά ορισμένες συντεταγμένες, που έχουν ανάγκη να ονειρεύονται κόσμους αθωότητας, που απελευθερώνονται από τη σκληρή, εξοντωτική καθημερινότητα ζωγραφίζοντας, που αντιστέκονται στην ψεύτικη ηθικολογία, τολμώντας να υποστηρίξουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων, λαθρέμποροι που φτιάχνουν κήπους έρωτα).
 
 Ο άνδρας θα λειτουργήσει ως καταλύτης: απωθημένες επιθυμίες και όνειρα θα βγουν στο φως, για να βουλιάξουν σύντομα στο τέλμα της κοινοτοπίας του κακού. Ο έρωτας δεν είναι αρκετά δυνατός για να εξασφαλίσει τη διαφυγή και την ελευθερία.
 
Η ήττα των αθώων της ιστορίας είναι εκκωφαντική.
 
Στα περισσότερα έργα του ο Τένεσι Ουίλιαμς αναμετριέται με αυτή την παλιά, στοιχειώδη αντίθεση και πάντα καταλήγει στο ζοφερό συμπέρασμα ότι η ποίηση (η «ποιητική» αντιμετώπιση της ύπαρξης και της πραγματικότητας) και τα όνειρα μπορεί να προσφέρουν διαφυγή, κάνοντας πιο ελαφρύ το άχθος της ύπαρξης…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.