Ο Νικος Ξανθοπουλος και η Κομοτηνη

Την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του στην πόλη μας θύμισε η Σοφία Μενεσελίδου

Θλίψη και συγκίνηση στο πανελλήνιο προκάλεσε το άγγελμα της είδησης του θανάτου του ηθοποιού και τραγουδιστή Νίκου Ξανθόπουλου, που έφυγε την Κυριακή 22 Ιανουαρίου από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών. Ο εκλιπών ξεχώρισε ιδιαίτερα για το ήθος και την ταπεινότητά του παρά τη μεγάλη επιτυχία και αναγνωσιμότητά που του χάρισε η καλλιτεχνική του δραστηριότητα.

1.       Στο πάνελ παρουσίασης του αυτοβιογραφικού βιβλίου που συνοδευόταν από cd του αειμνήστου ηθοποιού και τραγουδιστή Νίκου Ξανθόπουλου ο αφοσιωμένος εφόρου ζωής στην αξία του βιβλίου αείμνηστος δήμαρχος Τάσος Βαβατσικλής, ομιλητής στην εκδήλωση, με τον αείμνηστο ηθοποιό και την υπεύθυνη της διοργάνωσης, Πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτισμού, φιλόλογο και ομιλήτρια Σοφία Μενεσελίδου.

Ο Νίκος Ξανθόπουλος με την τραγουδιστική του ιδιότητα είχε κάνει εμφανίσεις και στην πόλη μας, ενώ στα τέλη του 2005 εξέδωσε σε βιβλίο την αυτοβιογραφία του «Όσα θυμάμαι και όσα αγάπησα». Το εν λόγω βιβλίο παρουσιάστηκε και στην πόλη μας, παρουσία του συγγραφέα, από την Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Κομοτηνής, επί δημαρχίας Τάσου Βαβατσικλή.

Λίγο πριν την έναρξη του μουσικού αφιερώματος οι διοργανωτές προσφέρουν δώρα στον φιλοξενούμενο ηθοποιό

Επικεφαλής της Πολιτιστικής Επιχείρησης ήταν τότε η κ. Σοφία Μενεσελίδου, που με ανάρτησή της θυμήθηκε την εν λόγω εκδήλωση, γράφοντας για τον εκλιπόντα:

Η ορχήστρα του Γιώργου Εφραιμίδη με  τους μουσικούς και τους τραγουδιστές, Μαρία Κηπουρού,  Κυριάκο Τσακιράκη και  Mαρίνο Τόκα   που έντυσαν μουσικά την εκδήλωση

«Τέλος εποχής! Ο Νίκος ο Ξανθόπουλος, ο λαϊκός ήρωας, το παιδί του λαού της μεταπολεμικής Ελλάδας αποχαιρέτησε τα επίγεια. Ήταν το μακρινό 2006 που ως Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Κομοτηνής παρουσιάσαμε την αυτοβιογραφία που είχε εκδόσει, η οποία εμπεριείχε και Cd με τραγούδια ερμηνευμένα από τον ίδιο. Σε μια υπέροχη βραδιά στην κατάμεστη από κόσμο Λέσχη Κομοτηναίων ο Ξανθόπουλος μας ξαναθύμισε μέσα από τη βιβλιοπαρουσίαση τις προσωπικές του διαδρομές ζωής, που ήταν απόλυτα ταυτισμένες με τα “βάσανα και τα πάθια” της χώρας μας. Ο Γιώργος Εφραιμίδης επιμελήθηκε ως μαέστρος το μουσικό πρόγραμμα που ακολούθησε με τη συμμετοχή του ίδιου, της Μαρίας Κηπουρού, του Κυριάκου Τσακιράκη και του Μαρίνου Τόκα. Σήμερα μπορεί να φαντάζουν ως καλτ οι ταινίες και τα τραγούδια του, αλλά τότε αποτυπώναν και εξέφραζαν στο ακέραιο τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες της εποχής του. Συνθήκες δυστοπικές και δυσβάστακτες. Ένας λαός καθημαγμένος από την προσφυγιά και τους πολέμους, που πάλευε εναγώνια να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ανέχεια, πόνος, παιδεία μόνο για προνομιούχους και η μετανάστευση μονόδρομος επιβίωσης. Κι ο Ξανθόπουλος με τις ταινίες και τα τραγούδια του έδινε ελπίδα και διαφυγή στο όνειρο και στην απαντοχή! Και υπερασπίστηκε το πρότυπο της ευγένειας, του ήθους και της εντιμότητας που ενσάρκωνε ως κινηματογραφικός ήρωας και ως στάση της ζωής του μέχρι την τελευταία του πνοή. Ας είναι η μνήμη του αθάνατη και η ψυχή του αναπαυμένη!».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.