Ο Νικος Καμπασελε με την «Ισοτητα» στο 4ο Φεστιβαλ «Ο Φαρος της Ισοτητας»

Ο Θρακιώτης δημιουργός παρουσιάζει ένα κόμικ αφιερωμένο στην ισότητα αποκλειστικά για τους σκοπούς της διοργάνωσης του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Το νέο του κόμικ με τίτλο «Ισότητα», το οποίο δημιούργησε αποκλειστικά για τις ανάγκες της διοργάνωσης, παρουσιάζει ο Νίκος Καμπασελέ στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ «Ο Φάρος της Ισότητας» που διοργανώνει σήμερα και αύριο στην Αλεξανδρούπολη το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Σκοπός της διοργάνωσης  είναι να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί το κοινό μέσα από ποικίλες δράσεις που αντιμάχονται τις έμφυλες ανισότητες, αποστέλλοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών και συνακόλουθα υπέρ της ισότητας των φύλων.

Στο πλαίσιο αυτό οι δράσεις του Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνουν μουσικές συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, χορογραφίες, πλούσιο ενημερωτικό υλικό, υπαίθριες δραστηριότητες για τα παιδιά αλλά και την παρουσίαση του κόμικ του Θρακιώτη δημιουργού Νίκου Καμπασελέ, το οποίο όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» αποτελείται από μικρές μονοσέλιδες ιστορίες που περιγράφουν διαλόγους ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα.

Μικρές ιστορίες ανθρώπινης επαφής

Η ενασχόληση με κοινωνικά θέματα και ειδικότερα το θέμα της ισότητας των φύλων δεν είναι πρωτόγνωρη για τον κ. Καμπασελέ καθώς όπως εξήγησε «μπορεί να μην φαίνεται ξεκάθαρα στην έως τώρα δουλειά μου ωστόσο είναι ένα θέμα που με απασχολεί έτσι και αλλιώς». «Πάντα μου άρεσε να φτιάχνω ιστορίες που επικεντρώνονται γύρω από γυναικείους χαρακτήρες, οι οποίοι είναι ίσως ασυνήθιστα δυναμικοί, ίσως κάπως παράξενοι ή που αντιτίθενται στα στερεότυπα» ανέφερε εξηγώντας πως το προτεινόμενο θέμα της διοργάνωσης από το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών – Θυμάτων Βίας ταίριαξε ακριβώς στην θεματική που είχε ήδη ξεκινήσει να δουλεύει με μικρές ιστορίες που κινούνται γύρω από το ερώτημα «πώς λειτουργεί η ισότητα». Ειδικότερα όπως εξήγησε οι ιστορίες αυτές επικεντρώνονται στις ερωτικές σχέσεις και τον τρόπο που σήμερα ο μοντέρνος τρόπος ζωής και η τεχνολογία έχει αλλάξει την επαφή μεταξύ των ανθρώπων, πολύ δε περισσότερο έχει καταρρίψει τα στερεότυπα που υπήρχαν στο παρελθόν σε σχέση με την ερωτική έλξη.

Κληθείς να περιγράψει με λίγα λόγια το περιεχόμενο των ιστοριών αυτών ο ίδιος επέλεξε να μιλήσει για ιστορίες «που θίγουν την δυσκολία στην επικοινωνία και τα προβλήματα που δημιουργούνται, γεγονός που κατά την προσωπική μου άποψη είναι πολύ ενδιαφέρον, δεδομένου ότι την καινούργια αυτή εποχή καλούμαστε να βρούμε νέα πατήματα και ισορροπίες».

Ο ίδιος απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής τόσο στην παρουσίαση του κόμικ όσο και συνολικά στις δράσεις του Φεστιβάλ κάθε μια εκ των οποίων όπως τόνισε έχει να το δικό της μήνυμα να στείλει, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι το κόμικ αυτό να αποτελέσει ευκαιρία για περαιτέρω συζήτηση επί των θεμάτων που θίγει και με νεότερους συνομιλητές που ενδεχομένως βρίσκουν πιο προσφιλή το κόμικ ως τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας από τα «παραδοσιακά» κανάλια και μέσα.

Παράλληλα θα εκτεθούν και κάποια από τα προηγούμενα έργα του κ.Καμπασελέ που ανήκουν στην θεματική της ισότητας όπως εξήγησε.

Παρελθούσες και επικείμενες συμμετοχές

Για τον Νίκο Καμπασελέ το φετινό Καλοκαίρι ήταν «γεμάτο» συμμετοχές σε κορυφαίες εγχώριες διοργανώσεις του είδους, μεταξύ των οποίων το Comicdom  στην Αθήνα, και στο LA Comic Festival στη Λάρισα, ενώ επίκεινται εντός του Σεπτεμβρίου το Chaniartoon – International Comic & Animation Festival, το διάστημα 16 με 19 Σεπτεμβρίου στα Χανιά και το “The Comic Con 6” που θα πραγματοποιηθεί  το διάστημα 23 με 25 Σεπτεμβρίου, στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο. «Ήταν αρκετά πλούσιο Καλοκαίρι και αναμένεται μια ακόμα πιο πλούσια συνέχεια» ανέφερε ο ίδιος τονίζοντας πως «πάντα αυτές οι συναντήσεις δίνουν σε εμάς τους δημιουργούς ζωή και ενέργεια και καινούργιες ιδέες και όρεξη για να συνεχίζουμε».

Ερωτηθείς τέλος για τη νέα «μικρή» φόρμα που ακολουθεί και στο κόμικ για την ισότητα ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο δουλειάς και αφήγησης, οι οποίες ενδείκνυνται και για την παρουσίασή τους στα social media που αποτελούν εργαλείο προώθησης της δουλειάς τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.