Ο Μικρος Διακοσμος παρουσιαζει ενα νεο εκδοτικο εγχειρημα

Θα κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο το σατιρικό, πολιτιστικό περιοδικό «Kafe-νείον Ο Δούρειος Γάιδαρος»

Εκδηλώσεις του κουαρτέτου του σε Αίγειρο, Σιδηροχώρι, Φανάρι

Αφορμή αποτέλεσε η εκδήλωση που θα γίνει την προσεχή Πέμπτη με το θέατρο σκιών «Καραγκιόζης Ταυρομάχος», για να μας ενημερώσει ο Γιάννης Βουλτσίδης, σκηνοθέτης και ιδρυτής του Μικρού Διακόσμου σχετικά με το  υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν.

Για το πλούσιο πρόγραμμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Μικρού Διακόσμου μίλησε φιλοξενούμενος στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Γιάννης Βουλτσίδης. Ο ίδιος ανακοίνωσε και μια ακόμη ευχάριστη είδηση για το πολιτιστικό και εκδοτικό γίγνεσθαι του τόπου, ανακοινώνοντας την έκδοση ενός νέου περιοδικού με τίτλο «Καφενείον ο Δούρειος Γάιδαρος», αναφερόμενος στο περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του.

Ο λόγος στον ίδιο όμως αναλυτικά…

«Να λειτουργούμε με ένα αντιστασιακό πνεύμα ενάντια στην ευτέλεια των καιρών και ενάντια στην γκρίνια»

ΠτΘ: κ.Βουλτσίδη, την Πέμπτη παρουσιάζετε στο Φανάρι μια παράσταση Καραγκιόζη. Επίσης προετοιμάζετε και τις εκδηλώσεις του Μικρού Διακόσμου…

Γ.Β.: Ναι, την Πέμπτη θα είμαστε στο Φανάρι σε συνεργασία με το δήμο της Κομοτηνής και έχουμε μια παράσταση, όπου ο τίτλος, τον οποίο αναγγέλλω για πρώτη φορά λέγεται: «Ο Καραγκιόζης από γκουρού θεραπευτής,  ψαράς, από ψαράς ταυρομάχος και από ταυρομάχος πάλι ψαράς» Ο τίτλος αυτός δείχνει το μεταβατικό πνεύμα του Καραγκιόζη, ότι παντού είναι και πουθενά δεν χωράει.

Όσον αφορά φέτος τον Μικρό Διάκοσμο, υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες. Την Κυριακή 31 Ιουλίου, θα γίνει η  καθιερωμένη ποιητική μουσική στην ακτή. Φέτος όμως έχουμε το εξής καινούριο. Θα παρουσιαστεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού του Μικρού Διακόσμου με τίτλο: «Kafe-νείον Ο Δούρειος Γάιδαρος». Πρόκειται για ένα σατιρικό, πολιτιστικό περιοδικό. Γνωρίζουμε ότι τα περιοδικά κλείνουν και δεν κυκλοφορεί κανένα όπως ήταν παλιά. Σε αυτές τις συνθήκες είναι και ένα μήνυμα που στέλνει ο Μικρός Διάκοσμος ότι δεν χρειάζεται να έχουμε φρεγάδες. Και μια σκούνα και ένα μπρίκι κάνει τη δουλειά ενάντια στις φρεγάδες. Πρέπει να λειτουργούμε με ένα αντιστασιακό πνεύμα ενάντια στην ευτέλεια των καιρών και ενάντια στην γκρίνια».

ΠτΘ: Πώς πήρατε αυτή την απόφαση και ποιο ακριβώς θα είναι το περιεχόμενο;

Γ.Β: Ο ίδιος ο τίτλος δίνει το ύφος του περιοδικού. Πέρα από σατιρικό που θα είναι, θα έχει και ένα πολιτιστικό ενδιαφέρον. Θα θίγει θέματα πολιτισμού, όχι όμως με φιλολογική χροιά, ούτε θα έχει επιστημονικό ενδιαφέρον. Θα έχει το ύφος του Βοκάκιου, του Νασρεντίν Χότζα, της λαϊκής κουβέντας. Το περιοδικό δεν θα λαϊκίζει, θα είναι ζωντανό περισσότερο στον προφορικό παρά στον γραπτό λόγο. Θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο και την άνοιξη με δύο τεύχη το χρόνο με πολύ καλή κατασκευαστική ποιότητα. Είναι ήδη στο τυπογραφείο αυτή τη στιγμή. Θέλουμε να είναι όμορφο στην εμφάνιση, όχι μόνο στο να το διαβάζεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην εκδήλωση παρουσίασης είναι καλεσμένοι όλοι οι ποιητές και οι μουσικοί της περιοχής, όπου κάθε χρόνο φτιάχνουμε ένα μουσικοποιητικό δρώμενο.

ΠτΘ: Τι θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα;

Γ.Β: Ο Μικρός Διάκοσμος θα κάνει μία έξοδο με τίτλο «Το σατιρικό Kafe-νείον, Ο Δούριος Γάιδαρος» οργανώνει τρεις παραστάσεις με το κουαρτέτο του. Πέρα από το περιοδικό που βγάζει που πιστεύω πως θα είναι το μόνο σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχει δημιουργήσει και ένα μουσικό κουαρτέτο  με εξαίρετους μουσικούς, με τη Δέσποινα Λεοντζάκου, τον Άγγελο Ζαγοριανό, τον Χρήστο  Ναλμπάντη κι εγώ μαζί. Αυτό το κουαρτέτο θα δώσει τέσσερεις μουσικές παραστάσεις με τίτλο: «Πεσκέσι στον Μινώταυρο της Εσπερίας». Διαπραγματεύεται το θέμα των εφτακοσίων χιλιάδων Ελλήνων που έφυγαν λόγω μνημονίων τα τελευταία δέκα χρόνια, στα καινούργια «σκλαβοπάζαρα» και που ύστερα άδειασε η Ελλάδα. Πέρα από το Μινώταυρο, το δεύτερο θέμα είναι η μουσική από το «Ανακρέων-Ραβασάκι στην Ιωνία» που παρουσιάστηκε και πέρυσι στο Θερινό Θέατρο Κομοτηνής.

«Ο Μικρός Διάκοσμος κάνει περιφερειακή πολιτική υψηλού επιπέδου και κύρους»

ΠτΘ: Πού θα πραγματοποιηθούν αυτές οι παραστάσεις;

Γ.Β: Αυτές οι παραστάσεις οργανώνονται από το περιοδικό Δούρειος Γάιδαρος με χορηγό τον Μικρό Διάκοσμο και ελεύθερη είσοδο. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο  να κάνω μια παρένθεση, ένα παράπονο: ότι η περιφέρεια θα έπρεπε να έχει έναν καλλιτεχνικό διευθυντή και όχι μόνο διοικητή, έτσι ώστε να ξέρουν τι εστί Μικρός Διάκοσμος και να τους υποστηρίζει. Εδώ δεν μας ακούει κανείς. Πάμε και τους προσφέρουμε ιδέες και αυτοί τις πετάνε στο καλάθι των αχρήστων.

Η πρώτη εκδήλωση θα γίνει 31 του μηνός. Μετά έχουμε την εκδήλωση στην πλατεία Αιγείρου, 5 Αυγούστου, όπου εκεί θα γίνει και η ειδική παράσταση με το κουαρτέτο σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Γυναικών Αιγείρου. Στις 6 Αυγούστου ο Μικρός Διάκοσμος πάει στην πλατεία του Νέου Σιδηροχωρίου σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Νέου Σιδηροχωρίου και την Κυριακή 7 Αυγούστου στο λιμάνι του Φαναρίου σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Φαναρίου. Ο Μικρός Διάκοσμος κάνει περιφερειακή πολιτική υψηλού επιπέδου και κύρους.

Επίσης ετοιμάζουμε ένα εργαστήριο και μία παράσταση για τα μικρά παιδιά, με θέμα τη μίμηση στο θέατρο σκιών, κατασκευή φιγούρας και τεχνικές. Επίσης ετοιμάζουμε και μια βραδιά αφιερωμένη στον ιταλικό κινηματογράφο με αποσπάσματα ταινιών από τον Ροσελίνι μέχρι τον Παζολίνι. Θα είναι ένα οπτικοποιημένο σεμινάριο κινηματογράφου. Αυτά θα γίνουν μετά τις 15 Αυγούστου και από Σεπτέμβρη θα ακολουθήσουν τα Χαϊκού και η Συναισθηματική Γεωγραφία.

Συντάκτες του περιοδικού είναι οι φίλοι μου από όλη την Ελλάδα, όπως Λάρισα, Κομοτηνή, Ήπειρο, Βόλο. Μέσα στο περιοδικό θα υπάρχει και ο Καραγκιόζης, ο οποίος αρχέτυπο έχει τον γάιδαρο όπως και ο Διόνυσος είναι ο μόνος που ανέβηκε τον Όλυμπο με τον γάιδαρο, ενώ ο Απόλλωνας είναι ο αριστοκράτης θεός με τον ίππο και είναι σε κόντρα αυτοί οι δύο. Ο Διόνυσος έχει αγροτική βάση και ο άλλος αριστοκρατική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.