Ο κυκλικος χορος του Ρησου ζωντανεψε στον Εβρενο

Επαφή με τους μύθους της Θράκης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Εβρένου και τον Χρήστο Χατζόπουλο

Ήχους και μύθους ανέσυρε το βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου από το βάθος της προϊστορίας της Θράκης, όταν τα άλογα του βασιλιά Ρήσου περιπλανιόνταν σε αυτές τις πεδιάδες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εβρένου σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι «Νότα» του Χρήστου Χατζόπουλου, στο πλαίσιο του διήμερου εκδηλώσεων με τον γενικό τίτλο «Θρακών Αυτογνωσία-Ρήσος».

Έτσι στο χώρο του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση- ομιλία από τον αρχαιολόγο Διαμαντή Τριαντάφυλλο των περιοχών αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην ευρύτερη περιοχή του Εβρένου.

Στη συνέχεια, με τις τελευταίες αχτίδες του ηλίου να έχουν αποχαιρετήσει τον κάμπο της Ροδόπης, και την πανσέληνο να ξεπροβάλλει δειλά πάνω από τα βουνά, ξεκίνησε ένας κυκλικός χορός γύρω από τη φωτιά στον αύλειο χώρο του Συλλόγου, ο «Χορός του Ρήσου του βασιλιά της Θράκης» υπό τη συνοδεία του Χρήστου Χατζόπουλου στο τραγούδι και τη θρακιώτικη λύρα, τον Νίκο Πέτρου στο τραγούδι και το νταούλι, και την Εμμανουηλίδου Σταυρούλα στην απαγγελία, σε στίχους του Διαμαντή Τριαντάφυλλου και Μουσική του Χρήστου Χατζόπουλου.

Το μήνυμα των μύθων για το σήμερα

Όλα ξεκινούν από την προσωπικότητα και τη μορφή του Διαμαντή Τριαντάφυλλου, τόνισε ο κ. Χατζόπουλος, και την αγάπη και των δυο τους για την Θράκη. Έτσι μέσω των μύθων και υπαρκτών προσώπων για τους οποίους γράφει ο κ. Τριαντάφυλλος στην ποίησή του, εμπνεύστηκε να γράψει μουσική, σε Θρακιώτική λύρα, τα οποία και χορογράφησαν, σε ένα κυκλικό χορό γύρω από την πυρά, μυώντας σε όλα όσα πρεσβεύουν οι προσωπικότητες της Θράκης.

Επικεντρώθηκαν σε αυτή την εκδήλωση στο Ρήσο, που αναφέρεται στην Ιλιάδα, ως τρομερός πολεμιστής, και την ανδρεία του, όπως φαίνεται από τους στίχους του Ευριπίδη στην ομώνυμη τραγωδία, ότι είναι μεγάλη ντροπή να χτυπά κάποιος ένα άντρα πισώπλατα, αντί να τον αντιμετωπίζει κατά πρόσωπο. «Μέσω αυτών των μύθων αντλούμε τα θετικά στοιχεία από την αρχαία Ελλάδα, τη Θράκη, και τα μεταφέρουμε στον κόσμο μέσω της παράδοσης, της μουσικής, του χορού» τόνισε ο κ. Χατζόπουλος.

Προσπάθεια για ανάδειξη του Εβρένου

Από την πλευρά της η κ. Σταυρούλα Εμμανουηλίδου, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Εβρένου, τόνισε πως πάγιος στόχος τους είναι να κάνουν δράσεις που θα αναδείξουν τον οικισμό και τη Θράκη γενικότερα, με τη διήμερη εκδήλωση αυτή να αποτελεί την πρώτη από τις πολλές που θέλουν να διοργανώσουν στον οικισμό.

Στόχος τους είναι μέσα από τις δράσεις αυτές να αναδείξουν τον πολιτισμό του, αλλά και να φέρουν κόσμο σε αυτόν.

Πολλαπλοί οι αρχαιολογικοί χώροι στην περιοχή

Σε συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους που βρίσκονται στην πάλαι ποτέ επαρχία Σαπών, ακόμα και στην περιοχή που έχει δεσμευτεί για την εξόρυξη χρυσού, αναφέρθηκε ο κ. Τριαντάφυλλος, που είτε παρουσιάζουν ορατά κατάλοιπα είτε έχουν βρεθεί επιφανειακά ευρήματα, και στους περισσότερους από αυτούς δεν έχει γίνει ανασκαφή.

Χώροι υπάρχουν, σημείωσε, στην περιοχή της Νέας Σάντας, ψηλότερα στο δρόμο προς Δέρειο, στα Αρριανά, στην περιοχή των Σαπών και αλλού. Σε κάποια σημεία έχουν γίνει ανασκαφές, όμως τα σημεία είναι τόσο πολλά που δεν μπορούν να γίνουν σε όλους, και μόνο σωστικές ανασκαφές όταν υπάρχει η ανάγκη. Επίσης έχουν γίνει ανασκαφή στον Άγιο Γεώργιο Πετρωτών, ενώ υπάρχουν και θέσεις που έχουν εντοπιστεί μόνο σαν αναφορές.

Ο κ. Τριαντάφυλλος δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι όλες αυτές οι θέσεις θα ανασκαφούν, λόγω έλλειψης κονδυλίων από πλευρά της πολιτείας, αλλά και μη ύπαρξης προσωπικού για να αναλάβει τέτοια έργα.

Τόνισε δε πως αυτή η δράση θα έχει και συνέχεια μιας και έχει γράψει στίχους για αρκετούς ακόμα μύθους της περιοχής, που θα μελοποιούνται σταδιακά.

Στο Πέραμα του Έβρου

Τη δεύτερη ημέρα, Δευτέρα 5 Ιουνίου, οι συμμετέχοντες βρέθηκαν στο λόφο του Περάματος στον Έβρο, όπου έγινε ξενάγηση από τον κ. Τριαντάφυλλο στο Ιερό του Ήρωα-Ιππέα της Θράκης.

Ακολούθησε ομιλία από τον Ανέστη Στρατιάδη, μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας χρυσού, με την δράση να κλείνει με το τραγούδι «Ορφέας των Ζωναίων ορέων» από τον κ. Χατζόπουλο σε στίχους του κ. Τριαντάφυλλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.