Ο Ηρακλης Ψωμαδοπουλος στη σειρα «Νεοι & Νεες για την Θρακη και τον Πολιτισμο» του ΙΘΤΠ

Μιλά για τη σχέση του με την παραδοσιακή μουσική και την αγάπη του για τη θρακιώτικη γκάιντα

Συνεχίζοντας τη σειρά βίντεο με θέμα τη σχέση των νέων ανθρώπων με την θρακιώτικη παράδοση και τις διαφορετικές εκφάνσεις του παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού στην Θράκη, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης παρουσιάζει το δεύτερο βίντεο με καλεσμένο τον γκαϊντατζή Ηρακλή Ψωμαδόπουλο, απόφοιτο του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Στο βίντεο, ο κύριος Ψωμαδόπουλος, αναφέρεται στη σχέση του με την παραδοσιακή μουσική και στην αγάπη του για το όργανο της θρακιώτικης γκάιντας. Σημειώνει, επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ως εκκολαπτόμενος μουσικός αλλά και ως φοιτητής, λόγω της έλλειψης επιστημονικών μέσων διδασκαλίας και εκμάθησης του συγκεκριμένου οργάνου.

Επίσης, τονίζει την αξία του πομακικού πολιτισμού ως μέρους του όλου πολιτισμού της θρακιώτικης γης, μνημονεύει ανθρώπους οι οποίοι τον βοήθησαν να γνωρίσει και να αγαπήσει τον κόσμο της παράδοσης, ενώ δεν παραλείπει να καταγράψει και τις ευθύνες της δικής του, νέας γενιάς, για τη συνέχισή της. 

Βιογραφικό

Ο Ηρακλής Ψωμαδόπουλος γεννήθηκε στην Ξάνθη και κατάγεται από τα χωριά Μάνδρα Ξάνθης και Μοναστηράκι Έβρου. Ασχολείται από μικρή ηλικία με την θρακιώτική γκάιντα και το καβάλι, ενώ από το 2018 διδάσκει πλέον παραδοσιακή μουσική.

Έχει ενεργό συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ, εκδηλώσεις, χορούς, συναυλίες όσο και συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό (Γερμανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Κωνσταντινούπολη, Κύπρο, κ.α), σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ και μουσικές σκηνές. Συμμετείχε, επίσης, σε μουσικά αφιερώματα τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

Έχει παίξει και έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους εκπρόσωπους της θρακιώτικης μουσικής παράδοσης. Στο πλαίσιο, μάλιστα, του επιστημονικού και ερευνητικού του έργο, συμμετείχε στην επιμέλεια ενός δίσκου πομακικής μουσικής με 14 τραγούδια από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Το CD εκδόθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το 2022.

Info

Για προτάσεις συμμετοχής στη σειρά βίντεο «Νέοι & Νέες για την Θράκη και τον Πολιτισμό», μπορείτε να απευθύνεστε:

Νίκος Κοσμίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων ΙΘΤΠ

25410 29282 και 6996559216 (Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-13:00)

Τα βίντεο είναι διαθέσιμα στο νέο κανάλι του ΙΘΤΠ στο YouTube, καθώς και στη νέα επίσημη σελίδα του στο Facebook.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.