«Ο ηλιθιος» του Γιουρι Μπικοφ στην Κινηματογραφικη Λεσχη Αλεξανδρουπολης

Τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Μαρτίου

Με την ταινία «Ο ηλίθιος» σε σκηνοθεσία του Γιούρι Μπίκοφ υποδέχεται την άνοιξη η κινηματογραφική λέσχη Αλεξανδρούπολης. Η ταινία θα προβάλλεται τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης με τις προβολές να αρχίζουν στις 21:30 μ.μ. 

Η υπόθεση της ταινίας

Ένας υδραυλικός, ο αθώος και ιδεαλιστής, ο Ντίμα, αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο του μελετώντας για να γίνει μηχανικός. Ένα βράδυ πηγαίνοντας σε μια εργατική πολυκατοικία για μια διαρροή αντιλαμβάνεται ότι το πολυώροφο κτίριο όπου στοιβάζονται δεκάδες οικογένειες πρέπει να εκκενωθεί γιατί υπάρχει άμεσος κίνδυνος να καταρρεύσει. Τρέχει να ειδοποιήσει τη δήμαρχο και τις δημοτικές αρχές, όμως καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ο Ντίμα περνάει όλη τη νύχτα κυνηγώντας τους διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει εκείνους που η καλή κοινωνία έχει αποφασίσει να ξεχάσει.
 
Ειρωνικός ο τίτλος της ταινίας του 33χρονου Γιούρι Μπίκοφ, της εξόχως καταδεικτικής των σαθρών δομών –κυριολεκτικά και μεταφορικά- της σημερινής πουτινικής Ρωσίας όπου ο ιδεαλισμός θεωρείται συνώνυμο της ηλιθιότητας. Πλήρης και σαρωτική η μικρογραφία, δεν αφήνει τίποτα όρθιο στην από γελτσινικούς χρόνους ρουσφετοκρατούμενη υπερδύναμη, ενώ αυτόματες είναι και οι όποιες εθνικές αναγωγές -φυσικά και στο δικό μας παλιό και διαβόητο «γλέντι».
 
Σεναριακά στιβαρή, επιδέξια σκηνοθετημένη, περιγράφει με σαφήνεια και πικρό χιούμορ τη μετακομουνιστική Ρωσία ως καπιταλιστική παρωδία του Πούτιν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.