«Ο χορος του αετου» της Ναγιας Δαλακουρα παρουσιαζεται στην Αλεξανδρουπολη

Στο καφεβιβλιοπωλείο Κάφκα με ομιλητές τους Αλέξη Αποστολίδη και Αθανάσιο Κούγκουλο

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Έβρου σε συνεργασία με τις εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ θα πραγματοποιήσουν την παρουσίαση του βιβλίου της Νάγιας Δαλακούρα «Ο χορός του αετού».

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τετάρτη 26 Ιουλίου, και ώρα 21.00 στην αυλή του καφεβιβλιοπωλείου Κάφκα της Αλεξανδρούπολης

Για το βιβλίο, παρουσία της συγγραφέως, θα μιλήσουν:

Αλέξης Αποστολίδης, Πρόεδρος Συλλόγου Σαρακατσαναίων Έβρου

Αθανάσιος Κούγκουλος, Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα μυθιστόρημα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο. Ένας ύμνος στο νομαδικό πνεύμα και τη φιλοσοφία ζωής των Σαρακατσάνων, εμπνευσμένο από ιστορικές πηγές και την οικογενειακή ιστορία της συγγραφέα.

Χαϊντού Ξάνθης, 1926

Τσελιγκάτα Σαρακατσάνων

Έφτασε στο κονάκι κρατώντας κάτω από τη μασχάλη την Οδύσσεια. Τους ανακοίνωσε πως είναι ο δάσκαλος και ζήτησε να δει το σχολείο. Δεν γνώριζε ακόμη πως εκείνοι οι ποιμένες είχαν υιοθετήσει τη βραδύτητα των δέντρων και η ηρεμία της φυλλωσιάς ήταν αποτυπωμένη στο βλέμμα τους. Πως ήταν φίλοι με τους αετούς. Και πως δίκαια τους θεωρούσαν ορεινούς βασιλιάδες.

Ελατιά Δράμας, 1941

Τσελιγκάτα Σαρακατσάνων

Η ζωή του δασκάλου ορίζεται από τον αγώνα για το ιδανικό της ελευθερίας. Η φλόγα που καίει μέσα του τον οδηγεί απροσδόκητα ξανά στους Σαρακατσάνους. Αυτή τη φορά ακολουθεί το αρχέγονο πνεύμα τους, τη μυρωδιά της οξιάς και τα κεντίδια στη φούστα μιας γυναίκας που γνωρίζει από παλιά. Τα βουνά, που μέχρι τότε φιλοξενούν τους άνισους αγώνες του ενάντια στον κατακτητή,  θα κρύψουν στο εξής τα πάθη του και έναν απαγορευμένο έρωτα. Η συγγραφέας στο έργο της κάνει εμβριθή μελέτη στην ιστορία της εποχής μέσα από ιστορικές πηγές και οικογενειακά αρχεία και μας μεταφέρει με τη γραφή της να γνωρίσουμε το νομαδικό πνεύμα της κοινωνίας των Σαρακατσάνων.

Η Νάγια Δαλακούρα

Η Νάγια Δαλακούρα γεννήθηκε το 1980 και μεγάλωσε στην Κομοτηνή. Δραστηριοποιείται στον χώρο των μουσείων ως επιμελήτρια εκθέσεων και μουσειοπαιδαγωγός. Είναι συγγραφέας πολλών εκπαιδευτικών εντύπων και άρθρων με θέμα τον κόσμο των μουσείων. Από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος κυκλοφόρησε το 2019 το πρώτο μυθιστόρημά της με τίτλο Το λιμάνι των χαμένων γυναικών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.