«Ο χορος του αετου»: Ιστορια και παραδοσιακο σαρακατσανικο βιο «μπλεκει» στο νεο της βιβλιο η Ναγια Δαλακουρα

Ένα «μυθιστόρημα εποχής» που μας μεταφέρει στην ΑΜΘ δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου συγγραφικού της έργου, η Νάγια Δαλακούρα, συγγραφέας και αρχαιολόγος, μίλησε στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή ενόψει της κυκλοφορίας του μυθιστορήματος της «Ο χορός του αετού», στις 7 Ιουνίου 2023. Όπως το χαρακτήρισε και η ίδια, πρόκειται για ένα «μυθιστόρημα εποχής, ενδεχομένως λίγο πιο ιστορικό από τα προηγούμενα».

«Ειδικά οι βορειοελλαδίτες θα αναπτύξουν  μια πολύ βιωματική σχέση μαζί του»

Το ιδιαίτερο στοιχείο του είναι ο βιωματικός του χαρακτήρας, καθώς είναι ένα έργο που καταπιάνεται με την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και συγκεκριμένα με την πληθυσμιακή ομάδα των Σαρακατσάνων της περιοχής, διατηρώντας την ιστορική χροιά και το στοιχείο των ιστορικών καταβολών που αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά των έργων της συγγραφέως. Η συγγραφή του βιβλίου προέκυψε από τη σαρακατσάνικης καταγωγής της, γεγονός που συνέβαλε στην πρωτοβουλία της κ. Νάγιας Δαλακούρα να αποτυπώσει με αυτό τον τρόπο όλα εκείνα τα βιώματα, τις συνθήκες και τον τρόπο ζωής της συγκεκριμένης πληθυσμιακής ομάδας της περιοχής. Τα ιστορικά στοιχεία που περιέχονται στο βιβλίο αφορμώνται από προσωπικά βιώματα της κ. Δαλακούρα, καθώς και από διηγήσεις οικογενειακών της προσώπων για το παρελθόν των Σαρακατσάνων.  Εξού και το εξώφυλλο του βιβλίου, το οποίο δεν αποτελεί αισθητική παρέμβαση, αλλά φέρει την φωτογραφία του παππού της συγγραφέως, στη Χαϊντού της Ξάνθης το 1937.  Το βιβλίο εκτυλίσσεται σε δύο χρονικά επίπεδα,  ένα το 1926 σε ένα τσελιγκάτο στη Χαϊντού της Ξάνθης και η δεύτερη χρονική περίοδος εκτυλίσσεται  το 1941 στην Ελατιά της Δράμας, σε ένα τσελιγκάτο όπου οι Σαρακατσάνοι περιέθαλπαν αντιστασιακούς ενάντια στη βουλγαρική κατοχή.

Μεταξύ άλλων, η κ. Δαλακούρα ανέφερε ότι: «Ειδικά οι βορειοελλαδίτες θα αναπτύξουν  μια πολύ βιωματική σχέση μαζί του, αφενός γιατί οι Σαρακατσάνοι είναι αριθμητικά πολύ μεγάλη ομάδα, οπότε όλοι έχουν ακούσει κάτι γι’ αυτούς και αφετέρου γιατί πραγματεύεται πολύ οικείους τόπους, οπότε όλοι θα βρουν από κάπου να πιαστούν». Σύμφωνα με την ίδια όπως και στα προηγούμενα έργα της, έτσι και σε αυτό ακολουθεί την ίδια φόρμα, εντάσσοντας στην ιστορία που πλάθει και το στοιχείο της αγάπης, «ταράζοντας λίγο τα νερά» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, κάτι που το κάνει να «έρχεται σε αντιδιαστολή με το απόλυτα ενδογαμικό σύστημα, που διατηρούσαν οι Σαρακατσάνοι και  με την απόλυτη διάκριση από το ντόπιο πληθυσμιακό στοιχείο, δημιουργώντας έτσι πολλές αντιθέσεις».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως, η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 19 Ιουνίου, στον μουσειακό παραδοσιακό οικισμό των Σαρακατσάνων στη διασταύρωση Φαναρίου σε συνεργασία με το Σύλλογο Σαρακατσάνων , τη ΔΚΕΠΠΑΚ και το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.