«Ο αντρας με το ρεπουμπλικο» της Ολγας Χαιροπουλου παρουσιαζεται στην Ξανθη

Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο ΙΘΤΠ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Σπανίδης, παρουσιάζουν, την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, στις 19:00, το βιβλίο της κ. Όλγας Χαιροπούλου με τίτλο: «Ο άντρας με το ρεπούμπλικο»

Για το βιβλίο και την συγγραφέα θα μιλήσουν:

  • Θανάσης Μουσόπουλος (Φιλόλογος-Συγγραφέας)
  • Πηνελόπη Καμπάκη-Βουγιουκλή (Ομότιμη Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΤΕΦ, ΔΠΘ)
  • Καίτη Σταυροπούλου-Βλάχου (Εικαστικός)

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου του 2ο Γυμνασίου Ξάνθης, Αλέξιος Ευαγγελόπουλος και Στέφανος Παπαλάς.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βιργινία Τσουδερού» του  Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη Π, (οδός Καπνεργατών 9) στην Ξάνθη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Δεν ήταν μόνο η εμφάνιση του που προκαλούσε τον φόβο στον μικρό Παναγιωτάκη. Ήταν και η συμπεριφορά του. Ποτέ δεν χαιρετούσε κανένα, όταν κάποιος του μίλαγε, αυτός τον έβλεπε για μερικά δευτερόλεπτα μονάχα και συνέχιζε στον δρόμο του. Χωρίς απάντηση, χωρίς μια κουβέντα. Πάντα αμίλητος. Κανείς δεν ήξερε, όταν κατέβαινε στην πόλη, ποιόν συναντούσε, αν συναντούσε κάποιον, αν είχε φίλους, αν πήγαινε σε κάποιο σπίτι ή πώς περνούσε την ώρα του. Σίγουρα θα πήγαινε σε κάποιο καφενείο, μάλλον σε εκείνο που ήταν κοντά σε έναν πλάτανο.

Κουβέντιαζε με τον καφετζή ή καθόταν μόνος και έπινε τον καφέ του; Και αν κουβέντιαζε, ποια ήταν τα λόγια που έλεγε; Ήταν τωρινά ή παλιά, από χρόνια ξεχασμένα από όλους; Δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά, πώς περνούσαν αυτές οι ώρες. Μόνο λίγο πριν χτυπήσουν οι καμπάνες των εκκλησιών μία φορά, μία η ώρα δηλαδή, σηκωνόταν, πλήρωνε τον καφετζή και έβγαινε στον δρόμο. Γυρνούσε ακριβώς την ίδια ώρα, συνήθως με ένα μικρό ψωμί στο χέρι του και ένα γιαούρτι. Κάποτε και μια σακούλα με διάφορες κονσέρβες. Καθημερινά η ίδια διαδρομή, η ανηφόρα για τον Ακάθιστο, η ξεκούραση στο παγκάκι, το μικρό ψωμάκι, η φραντζόλα, και το πρόβιο γιαούρτι, τις περισσότερες φορές σε πήλινο κεσεδάκι».

Πρόκειται για ένα σύγχρονο ιστορικό αφήγημα, από δοκιμασμένα παραδοσιακά υλικά, όπου η συγγραφέας μας παρουσιάζει  αντικειμενικά την  εικόνα της εποχής, φιλτραρισμένη μέσα από τα συναισθήματα και τις σκέψεις των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν ακέραιες τις προσωπικές τους ταυτότητες στο πέρασμα του χρόνου.

Η συγγραφέας

Η Όλγα Χαιροπούλου γεννήθηκε στην Ξάνθη και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στον Λειβαδίτη, ένα πανέμορφο χωριό στα ορεινά του νομού. Σπούδασε Γεωλογία – Παλαιοντολογία στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας, ενώ απέκτησε και τον επαγγελματικό τίτλο της “εκτιμήτριας έγχρωμων πολύτιμων λίθων”. Το 1990 επέστρεψε και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Ξάνθη, όπου αρχικά ασχολήθηκε με το εμπόριο ορυκτών, πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων, ενώ το 2001 διορίστηκε ως εκπαιδευτικός μέσω ΑΣΕΠ στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της απόσπασής της στο Γυμνάσιο Νυρεμβέργης ασχολήθηκε με τη συγγραφή παιδικών ιστοριών – παραμυθιών και με τη ζωγραφική. Έχει συνεργαστεί ως ραδιοφωνική παραγωγός στο δημοτικό ραδιόφωνο της Ξάνθης για την εκπομπή περιβαλλοντικού περιεχομένου “Η Γη μας είναι ωραία”. Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα στον τοπικό Τύπο, ενώ η συμμετοχή της σε διάφορους συλλόγους αποτυπώνει το ενδιαφέρον της για τα κοινά και την πολιτισμική παράδοση της Ξάνθης, όπου ζει και εργάζεται. Είναι παντρεμένη με τον Λάζαρο Χαιρόπουλο και έχουν αποκτήσει δύο κόρες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.