Νικολας Σμυρνακης: «Να κανουμε εξασκηση αγαπης στο “γυμναστηριο” της προσφορας»

Ο συγγραφέας μιλά για το νέο του βιβλίο με τίτλο «Τα γράμματα της αγάπης» με αφορμή τη σημερινή παρουσίασή του στην Κομοτηνή

Από λέξεις, σκέψεις, διαλόγους, σχέδια και στίχους, στο σύνολό τους αφιερωμένα στην αγάπη αποτελείται το νέο βιβλίο του συγγραφέα κ.Νικόλα Σμυρνάκη με τίτλο «Το γράμμα της αγάπης» που θα παρουσιαστεί σήμερα, Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου και ώρα 18:30 στην Δημοτική Βιβλιοθήκη της Κομοτηνής, σε συνεργασία των Βιβλιοπωλείου Book Stop και των Εκδόσεων Διόπτρα.

Ένα πρωτότυπο εγχείρημα, που εκκινά με την «μητέρα» όλων των συναισθημάτων και των αναγκών όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος ο συγγραφέας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm», με την πρωτοτυπία να αφορά κυρίως στα σχέδια του βιβλίου που αποτελούνται αποκλειστικά από τα πέντε γράμματα της λέξης αγάπη.

Ένας άγγελος, ένα λουλούδι, ένας κύκνος κ.α. «φτιαγμένα» από τα πέντε γράμματα της αλφαβήτου που ο όρος αγάπη εμπεριέχει, ισορροπημένα και με τον δικό τους ξεχωριστό συμβολισμό.

Άλλωστε κατά την άποψη του κ.Σμυρνάκη «η αγάπη δεν χάνεται». Μπορεί όπως υποστηρίζει να αλλάζει μορφές, να παίρνει διαφορετικές εκδοχές, αλλά δεν χάνεται, γιατί αν τελικά χαθεί αυτό σημαίνει ότι εξ αρχής δεν ήταν ποτέ αγάπη.

Αυτές τις διαφορετικές εκδοχές προσπαθεί ο ίδιος να αναδείξει στο νέο του συγγραφικό δημιούργημα, στο οποίο κείμενα, στίχοι, σχέδια και διάλογοι «συνδιαλέγονται» με τρόπο που επιδιώκει να καταδείξει πως η αγάπη απαιτεί ισορροπία. Ένα «εγχείρημα» που όπως εξήγησε ξεκίνησε το 2009 στο Βερολίνο, όταν και ξεκίνησε να γράφει καλλιγραφικά την λέξη αγάπη και έπειτα να δημιουργεί σχέδια αποτελούμενα από τα πέντε γράμματα τοy όρου.

Ένα διάλογος με τους αγαπημένους μας…και τελικά με τον ίδιο μας τον εαυτό

«Το βιβλίο είναι ένας διάλογος με τους πιο αγαπημένους μας, αυτούς που είναι εδώ, και έχουμε ξεχάσει ότι είναι εδώ, ή το θεωρούμε αυτονόητο και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξή τους, δεν την τιμάμε γιατί ξεχνιόμαστε» ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως πρόκειται στην ουσία για έναν διάλογο ακόμα και με αυτούς που θέλουμε να έρθουν και για οποιονδήποτε λόγο φοβόμαστε να διεκδικήσουμε, να τους προσκαλέσουμε στη ζωή μας.  Ένας διάλογος που τελικά όπως επεσήμανε «καταλήγει να είναι με τον ίδιο μας τον εαυτό». 

Άλλωστε όπως υποστήριξε πολλά από τα σημερινά δεδομένα, όπως οι πόλεμοι που ακόμα και σήμερα μαίνονται, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των ανθρώπων να αποδεχτούμε ο ένας την αλήθεια του άλλου. Γεγονός που με την σειρά του προέρχεται από την «βαριάς μορφής έλλειψη αγάπη» που ο ίδιος εντοπίζει.

«Έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει όλος ο υπόλοιπος πλανήτης να βλέπει τον κόσμο με τα δικά μας μάτια. Μα αυτό δεν μπορεί να συμβεί ακόμα κι αν έχουμε τα ομορφότερα μάτια στον κόσμο. Δυο στον ίδιο  πλανήτη θα ήταν συνωστισμός. Αυτό που πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούμε είναι ότι αποδέχομαι την αλήθεια σου, δεν σημαίνει ότι την  ενστερνίζομαι. Απλά τη σέβομαι. Μπορείς να πιστεύεις σε όποιο Θεό θέλεις, μπορείς να έχεις όποιο σεξουαλικό προσδιορισμό θέλεις, μπορείς να υπάρχεις, να υφίστασαι χωρίς αυτό να με ενοχλεί εμένα και είναι εντάξει» εξηγώντας ότι όπου αυτά δεν βρίσκουν εφαρμογή είναι λόγω της έλλειψης αγάπης.

«Να κάνουμε εξάσκηση αγάπης στο “γυμναστήριο” της προσφοράς»

Ερωτηθείς σχετικά με το πως αυτή η έλλειψη ξεπερνιέται, ο κ.Σμυρνάκης πρόταξε την «εξάσκηση». «Πιστεύω βαθιά  ότι μπορούμε να κάνουμε εξάσκηση  αγάπης στο “γυμναστήριο” της προσφοράς» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει πως «είναι κάτι που εξασκείτε. Είναι κάτι που όταν μπαίνεις σε διαδικασία, ακόμα και όταν δεν το πολυπιστεύεις, μετατρέπεσαι σε άνθρωπο της αγάπης, γιατί αυτό που λαμβάνεις πίσω εκείνη τη στιγμή όταν προσφέρεις είναι το βλέμμα ευγνωμοσύνης. Όλο αυτό σε σμιλεύει, σε αλλάζει, αναπροσαρμόζει το μέσα σου, σε βοηθάει να ξαναχτίσεις σχέση με τον εαυτό σου».

Κατά την διάρκεια της σημερινής παρουσίασης ο ίδιος θα μιλήσει άλλωστε για τις εκδοχές της αγάπης, όπως και για τα υποκατάστατα αυτής. Τις ψευδαισθήσεις, όλα όσα ψάχνουμε και αναζητάμε προσπαθώντας να «φτάσουμε» σε αυτήν.

Το βιβλίο θα προλογίσουν ο Θεοφάνης Κωφίδης (Πρόεδρος ΕΑΝΟΣ) και ο Θεράπων Φάκας (Coach the Day), ενώ η ομάδα του Κέντρου Νεολαίας και Εθελοντισμού “Exagono” θα παρουσιάσει ένα ερασιτεχνικό βίντεο με θέμα την ΑΓΑΠΗ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.