Να αποσυρθει ευρωπαικη οδηγια λογοκρισιας ζητουν καλλιτεχνικες οργανωσεις

Κάνουν λόγο για «τρομονόμο στην Τέχνη»

Νέα αναστάτωση στον καλλιτεχνικό χώρο, προκαλεί νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση τροποποιημένης Ευρωπαϊκής οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στο οπτικοακουστικό τομέα. Σε ανακοινώσεις τους καλλιτεχνικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «τρομονόμο» στην τέχνη, εξηγώντας πως ανάμεσα στις ρυθμίσεις του νομοθετήματος που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα, Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, στη Βουλή, προβλέπεται λογοκρισία και ποινές για καλλιτεχνικά έργα που εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος.

Χαρακτηριστικό είναι το ψήφισμα της ΔΑΣ ΠΟΘΑ, το οποίο εξηγεί πως  «στο νομοσχέδιο αυτό (άρθρο 8) εμπεριέχεται και εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός τρομονόμος (άρθρα 187α, 187β – κυρώθηκε στη Βουλή το 2019). Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη “να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα”».

Μάλιστα η ΔΑΣ ΠΟΘΑ υποστηρίζοντας πως «η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες» επικαλείται παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών κρατών που ενσωμάτωσαν ήδη την ευρωπαϊκή οδηγία στο εσωτερικό δίκαιο τους. Όπως παραθέτει «στην Ισπανία με βάση αντίστοιχη νομοθεσία, έχουν γίνει 76 διώξεις (πολλές από αυτές αφορούν καλλιτέχνες). Σε αρκετούς έχουν αποδοθεί ποινές φυλάκισης. Στίχοι τραγουδιού που λένε “Δεν θα καταφέρουν να με λυγίσουν” απέναντι στις ειδικές δυνάμεις, θεωρούνται έως και “ωραιοποίηση της τρομοκρατίας”! Στη Γερμανία από το 2019 και έπειτα, μουσικοί, συγγραφείς, εικαστικοί, ακαδημαϊκοί έχουν διωχθεί με βάση τον τρομονόμο, γιατί μέσα από το έργο τους κάνουν κριτική ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους παλαιστίνιους!».

Ανατρέχοντας δε στο ιστορικό της θέσπισης και εφαρμογής του νόμου κατά της τρομοκρατίας στη χώρα μας η ΔΑΣ ΠΟΘΑ θυμίζει πως «ο τρομονόμος υιοθετήθηκε στη χώρα μας και μέσα στον νέο ποινικό κώδικα (που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ) και δίνει ποινές φυλάκισης από 3 σε 5 χρόνια για “δημόσια απειλή” μέσω διαδικτύου. Την ίδια στιγμή ο τρομονόμος αναφέρει γενικόλογα “αδικήματα γενικής διακινδύνευσης”, “κατά της κοινής ειρήνης”. Αποδεικνύεται πως το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης τους αυταρχισμού και της καταστολής τους αφορά όλους, το ίδιο το ίδιο το λαϊκό κίνημα, τους φοιτητές, το καλλιτεχνικό έργο, τους ίδιους τους καλλιτέχνες!»

Ζητώντας «να αποσυρθεί άμεσα το απαράδεκτο άρθρο 8 του “'νομοσχέδιου Λιβάνιου”, πρώην “Πέτσα” η ΔΑΠ ΠΟΘΑ κλείνει εξηγώντας πως με βάση το νομοσχέδιο αυτό «το υλικό που αναρτάται στο διαδίκτυο, όχι απλά θα λογοκρίνεται, θα “κατεβαίνει”, αλλά ο δημιουργός του, ο χρήστης θα διώκεται ποινικά».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.