Μουσικοχορευτικη περιηγηση σε γωνιες της Ελλαδας απο 120 χορευτες του ΜΟΚ

Στην εκδήλωση «Κάθε τόπος και ζακόνι, κάθε μαχαλάς και τάξη» την Τετάρτη 22 Ιουνίου

«Κάθε τόπος και ζακόνι, κάθε μαχαλάς και τάξη» τιτλοφορείται η πολλά υποσχόμενη μουσικοχορευτική παράσταση, που ετοιμάζονται να παρουσιάσουν στο κοινό της περιοχής μας τα μέλη της σχολής χορού του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής. Μια μικρή γεύση από το τι πρόκειται να απολαύσουμε όσοι παραβρεθούμε στην εκδήλωση της προσεχούς Τετάρτης, στις 9 το βράδυ στο Θερινό Δημοτικό Θέατρο, μας έδωσαν ο χοροδιδάσκαλος και διευθυντής της σχολής χορού, κ. Βασίλης Βασιλείου, και ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου, κ. Στέφανος Κούκλαρης.

Βασίλη Βασιλείου
 
«Κάθε τόπος της Ελλάδας μας έχει τις δικές του συνήθειες, τα δικά του ήθη και έθιμα και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας τα δείξουμε μέσα από μια περιήγηση μουσικοχορευτική ανά την Ελλάδα»

«Κάθε τόπος της Ελλάδας μας έχει τις δικές του συνήθειες, τα δικά του ήθη και έθιμα», υπογράμμισε ο κ. Βασιλείου, «και εμείς θα προσπαθήσουμε να σας τα δείξουμε μέσα από μια περιήγηση μουσικοχορευτική ανά την Ελλάδα». Στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος περίπου 120 χορευτές από τα τμήμα παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων και παραστάσεων της σχολής χορού του ΜΟΚ. Εκτός από χορούς και έθιμα από την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Θράκης, θα παρουσιάσουν επίσης αντίστοιχα δείγματα του πολιτισμού και της παράδοσης που αφορούν στις περιοχές της Φλώρινας, της Καρδίτσας, της Κεφαλονιάς και της Λήμνου. «Στη διάρκεια της χορευτικής σαιζόν προσπαθούμε να διδάξουμε όσο μπορούμε στους μαθητές μας, μικρούς και μεγάλους, τους κατά τόπους χορούς που υπάρχουν στη χώρα μας και είναι πάρα πολλοί», σχολίασε με την ευκαιρία ο κ. Βασιλείου. Κλείνοντας προσκάλεσε το κοινό της περιοχής να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση του ΜΟΚ, υποσχόμενος ότι θα διασκεδάσει και θα περάσει μία όμορφη βραδιά. Να σημειωθεί ότι η είσοδος στην εκδήλωση είναι δωρεάν.

Στέφανος Κούκλαρης
 
«Ένα όμορφο ταξίδι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, όπου θα γνωρίσουμε τον καθημερινό τρόπο ζωής των προγόνων μας, μέσα από το χορό, το τραγούδι, τη μουσική και την αναβίωση εθίμων»

Πρόσκληση συμμετοχής προς τους συμπολίτες μας απηύθυνε και ο πρόεδρος του ΜΟΚ, κ. Κούκλαρης, ο οποίος προανήγγειλε «ένα όμορφο ταξίδι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας, όπου θα γνωρίσουμε τον καθημερινό τρόπο ζωής των προγόνων μας, μέσα από το χορό, το τραγούδι, τη μουσική και την αναβίωση εθίμων, περιτριγυρισμένα από όμορφα σκηνικά και με τη συμμετοχή των χορευτικών τμημάτων της σχολής μας». Ο κ. Κούκλαρης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη στήριξη της διοργάνωσης την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την αντιπεριφέρεια Ροδόπης, καθώς επίσης το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑΚ. Επιπλέον ευχαρίστησε τους επαγγελματίες της Κομοτηνής, που δέχτηκαν να μπουν χορηγοί στην εκδήλωση και τους συλλόγους για τις φορεσιές που δάνεισαν στα μέλη του Μορφωτικού Ομίλου. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά και τα μέλη της επιτροπής χορευτικού του Ομίλου, καθώς και όλους τους χορευτές που, όπως παρατήρησε, «αφιέρωσαν αρκετό από τον ελεύθερό τους χρόνο για πρόβες και για την υλοποίηση της παράστασης, που πιστεύουμε ότι θα αφήσει ικανοποιημένο το κοινό που θα την παρακολουθήσει».

Σύντομος απολογισμός μιας γεμάτης από δράσεις χρονιάς για τον Μορφωτικό Όμιλο

Επειδή η επικείμενη μουσικοχορευτική παράσταση ρίχνει ουσιαστικά και την αυλαία της φετινής χρονιάς δράσης του Μορφωτικού Ομίλου Κομοτηνής, η κ. Κούκλαρης προχώρησε παράλληλα σε έναν σύντομο απολογισμό αυτής.  «Η φετινή χρονιά για τον Μορφωτικό Όμιλο Κομοτηνής ήταν αρκετά «πλούσια», γεμάτη από δράσεις», διαπίστωσε. «Λειτούργησαν το τμήμα ελληνικών παραδοσιακών χορών», εξήγησε, «το τμήμα αγιογραφίας και τα τμήματα νέων και μεγάλων με θέμα την παράδοση, όπου δημιουργήθηκαν γυναικεία τμήματα, στα οποία οι νεώτερες με την καθοδήγηση μεγαλυτέρων έμαθαν αρκετά πράγματα γύρω από την παράδοση του τόπου μας, όπως κέντημα, παραδοσιακά τραγούδια, ήθη και έθιμα της καθημερινής ζωής των προγόνων μας, με σκοπό οι νεώτερες να τα μάθουν και να τα διαδώσουν και αυτές με τις σειρά τους στις πιο νέες. Επίσης για ακόμη μία χρονιά λειτούργησε εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με φετινό θέμα τα παραδοσιακά παιχνίδια από τα αρχαία χρόνια, στο νέο κτίριο του Λαογραφικού Μουσείου  Κομοτηνής. Μας επισκέφτηκαν οι μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης και το φθινόπωρο θα λειτουργήσει νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διαφορετικό θέμα, το οποίο θα σχεδιαστεί τους καλοκαιρινούς μήνες». Κλείνοντας ο κ. Κούκλαρης υπογράμμισε πως ο  Μορφωτικός Όμιλος Κομοτηνής «είναι ανοιχτός σε ιδέες και προτάσεις συνεργασίας και δημιουργίας τμημάτων που έχουν σχέση με την παράδοση και τη λαογραφία της πατρίδας μας». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.