Μινι εκθεση της συμπολιτισσας μας Χρυσουλας Κονταριδου στο Βερολινο

«Με τις δημιουργίες μου προσπαθώ να κρατώ ζωντανή την ψυχή μου και να χαρίζω και σ’ αυτούς που έχουν τις ίδιες μ’ εμένα ευαισθησίες, τη χαρά των χρωμάτων μου»

Ένα μικρό μόλις δείγμα της δουλειάς της παρουσίασε σε μία τριήμερης διάρκειας έκθεση η συμπολίτισσά μας Χρυσούλα Κονταρίδου Πανδρευμένου στο Βερολίνο. Μία μικρή έκθεση των χειροποίητων κοσμημάτων αλλά και των ακουαρελών που δημιουργεί εδώ και χρόνια η ίδια, η οποία φιλοξενήθηκε σε ένα ελληνικό εστιατόριο του Βερολίνου, το οποίο κατά καιρούς φιλοξενεί και διοργανώνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
 
Οι επισκέπτες του εστιατορίου αλλά και άνθρωποι που ενημερώθηκαν για την έκθεση είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία σύντομη περιήγηση στην καλλιτεχνική παραγωγή της αυτοδίδακτης συμπολίτισσάς μας η οποία επίσης ήταν παρούσα καθ’ όλη την διάρκεια αυτής, προσφέροντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να την γνωρίσουν από κοντά.
 
Ακουαρέλες η θεματολογία των οποίων επικεντρώθηκε στα λουλούδια, όχι εξ αρχής όπως μας είπε η ίδια, αλλά προκύπτοντας στην ουσία μέσα από το παιχνίδι με τα χρώματα που συναντά κανείς στη φύση. « Στην προσπάθειά μου να παίξω με τα χρώματα, τα λουλούδια, τη φύση, βρήκα μια ατέλειωτη γκάμα χρωμάτων, την οποία και εν τέλει αξιοποίησα, αφήνοντας τα χρώματα αλλά και τα συναισθήματα μου να με οδηγήσουν στην τελική απεικόνιση» τόνισε επισημαίνοντας πως τα χρώματα ήταν αυτά που την οδήγησαν μετά από διάφορες δοκιμές σε τεχνικές της ζωγραφικής στην ακουαρέλα. 

Τα χρώματα ως μέσο έκφρασης της ευαισθησίας του χαρακτήρα 

«Από την παιδική ηλικία μου έψαχνα να βρω ερεθίσματα για να δημιουργώ. Τα χρώματα μου προκαλούσαν διάφορα συναισθήματα και επηρέαζαν την ψυχολογική κατάστασή μου, άλλοτε ξυπνώντας μέσα μου αισιόδοξες νότες, στέλνοντας μηνύματα ελπίδας, χαράς και δημιουργίας, άλλοτε πάλι δημιουργώντας διάθεση ηρεμίας και αυτοσυγκέντρωσης κι άλλοτε μια ένταση που με έκανε να νιώθω άβολα. Έτσι, άρχισα να ζωγραφίζω για να αποτυπώσω το παιχνίδι των χρωμάτων με τα συναισθήματα που αυτά μου προκαλούσαν. Ξεκίνησα να ζωγραφίζω χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά για να καταλήξω στις ακουαρέλες. Μ’ αυτές μπορούσα να αποδώσω το μπέρδεμα των χρωμάτων, το ατελές, το αέρινο, αυτό που αποκάλυπτε την ευαισθησία μου και την έλλειψη απόλυτου στο χαρακτήρα μου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. 

Η αξία των ασήμαντων 

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών όμως συγκέντρωσαν και τα, εντυπωσιακά αναμφίβολα, χειροποίητα κοσμήματα της δημιουργού. Περιδέραια, βραχιόλια ακόμα και καρφίτσες φτιαγμένες με υλικά της καθημερινότητάς μας, όπως φερμουάρ και δέρμα. Παραδείγματα όπως τόνισε η ίδια της χρήσης ευτελών υλικών για τη δημιουργία χρήσιμων αντικειμένων και κοσμημάτων. «Δεν ήθελα να πετώ πράγματα άχρηστα για τον προορισμό τους, ήθελα να δίνω αξία και στα ασήμαντα. Ξεχασμένα νήματα, ρετάλια υφασμάτων, διάφορα δέρματα που έβρισκα παραπεταμένα οπουδήποτε, ήταν για μένα ερέθισμα να τα αξιοποιήσω, να μη πετάξω τίποτε, να γίνουν κάτι, να πάρουν άλλη μορφή και χρήση, να αναβαθμιστούν και παράλληλα να γίνουν δικό μου δημιούργημα, να χαίρομαι για τη μορφή και την αξία που τους δίνω» εξήγησε.
 
Ερωτηθείσα σχετικά με την ανάγκη της για δημιουργία η κ. Κονταρίδου εξήγησε πως αυτή έχει διττό χαρακτήρα. «Από την μία, από μικρή στενοχωριόμουν να βλέπω τη φθορά, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα πράγματα. Με τις ακουαρέλες μου λοιπόν προσπαθώ να κρατώ ζωντανή την ψυχή μου και να χαρίζω και σ’ αυτούς που έχουν τις ίδιες μ’ εμένα ευαισθησίες, τη χαρά των χρωμάτων μου. Από την άλλη και με τα κοσμήματά μου, προσπαθώ να ζωντανέψω νεκρά κι άχρηστα υλικά και να δώσω χαρά σε μένα για την δημιουργία μου αλλά και στις φίλες που αγαπούν το χειροποίητο και απλό δημιούργημα που αποτελεί μια νότα διαφορετικού αξεσουάρ στην εμφάνισή τους» τόνισε, υποσχόμενη στο άμεσο μέλλον να μοιραστεί τις δημιουργίες της αυτές και με το κοινό της Κομοτηνής. Ν.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.