«Μικρες Ρωγμες» στη Δημοτικη Βιβλιοθηκη Κομοτηνης

Παρουσιάστηκε η συλλογή διηγημάτων της Δραμινής Πολύνας Μπανά από τους κ.κ.Σπύρο Κιοσσέ και Χρήστο Χαρτοματσίδη

Σε συνδιοργάνωση του «ΠτΘ», του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, της ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο»

Με την παρουσία πολλών συναδέλφων της δικηγόρων αλλά και συναδέλφων της υπό την ιδιότητα της συγγραφέα, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 19 Οκτωβρίου στην Κομοτηνή η παρουσίαση του δεύτερου συγγραφικού πονήματος της Δραμινής κ.Πολύνας Μπανά με τίτλο «Μικρές ρωγμές» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Νίκας».

Μια βραδιά που διοργανώθηκε από τον «ΠτΘ», τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράσει» και με την υποστήριξη του Βιβλιοπωλείου «Δημοκρίτειο» στον υπέροχο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος κ.Νατάσσα Βαφειάδου που καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, ήτοι την συγγραφέα Πολύνα Μπανά και τον συνοδοιπόρο της στη ζωή όπως τον χαρακτήρισε η ίδια και πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ.Τάσο Πούλιο, ως ανταπόδοση της πάντα θερμής φιλοξενίας τους στην Δράμα, όπου αμφότεροι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά αλλά και πολιτιστικά μέσα και από τις δράσεις του Συλλόγου Φίλων, Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας, του οποίου η κ.Μπανά διατελεί πρόεδρος.

Το καλωσόρισμα αφορούσε και στο σύνολο των παρευρισκομένων μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ.Δημήτρης Ερελιάδης, ο οποίος λαμβάνοντας τον λόγο καλωσόρισε με την σειρά του την συγγραφέα και τους παρισταμένους καταθέτοντας την δική του «ανάγνωση» του βιβλίου στεκόμενος ιδιαίτερα στην «σκληρή» γλώσσα που όπως εξήγησε η συγγραφέας επιλέγει να χρησιμοποιήσει στα διηγήματά της.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν επίσης η γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου  Ροδόπης κ. Σοφία Μιχαλιτσούδη, οι κ.κ. Άγγελος Νεστορίδης, Άννα Αποστολίδου και Πολυχρονία Πάπατζη μέλη του Δ.Σ., οι πρώην πρόεδροι του ΔΣΡ κ.κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου και Γιώργος Κυμπαρίδης, ο δικηγόρος και πρώην υπουργός κ. Γιώργος Πεταλωτής, οι συγγραφείς κ.κ. Πασχάλης Κατσίκας, Ιγνάτης Χουβαρδάς,  Φωτεινή Ναούμ και Νάγια Δαλακούρα, ο καθηγητής της Γαλλικής Γλώσσας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ.Στέφανος Γραβάνης κ.α.

Την προσωπική τους άποψη για την συλλογή διηγημάτων της κ. Μπανά κλήθηκαν να δώσουν οι επίσης συγγραφείς κ.κ. Χρήστος Χαρτοματσίδης και Σπύρος Κιοσσές.

Η παρουσίαση έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής

Σουρεαλιστική συνύπαρξη αντιθέσεων στις νοοτροπίες

Όπως εξήγησε ο κ.Χαρτσοματσίδης (σ.σ.: Ολόκληρη η εισήγησή του βρίσκεται εδώ) πρόκειται για μία συλλογή διηγημάτων που αναφέρεται σε ήθη επαρχιώτικα, που είναι προϊόντα  νοοτροπίας κι όχι καταγωγής. Μια σειρά αφηγημάτων στα οποία όπως τόνισε «θα συναντήσεις μια  σχεδόν σουρεαλιστική συνύπαρξη αντιθέσεων στις νοοτροπίες, όπου με άνεση συμβαδίζουν το παμπάλαιο μαζί με το ούλτρα μοντέρνο, που ακόμη δεν το έχουν κατανοήσει καλά, καλά κι όμως βιάζονται να το μιμηθούν, να  το εφαρμόσουν με πείσμα επειδή “έτσι το απαιτούν οι καιροί”, προσαρμοσμένο όμως στις φτωχές τους αντιλήψεις».

Με κάθε της μικρό διήγημα, όπως τόνισε ο ίδιος συμπληρώνεται η ολική σφαιρική εικόνα της ζωής στην επαρχία, με αφήγηση σπονδυλωτή, με γλώσσα ζωντανή και τελικό αποτέλεσμα που διαβάζεται… απνευστί.

Με τον ίδιο να επισημαίνει πως η συγγραφέας αποφεύγει να πάρει άμεσα θέση προς τα θέματα που θέτει, αφήνοντας τον καθένα  μόνο του να φτάσει στα απαραίτητα συμπεράσματα, κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «αν ο αναγνώστης προτιμάει να μη χαλάσει τη καλή του διάθεση, να μη προβληματιστεί, να ψάχνει μοναχά να περάσει κάπως η ώρα… τότε, η συλλογή με τα διηγήματα της Πολύνας Μπανά δεν είναι γι’ αυτόν».

Με τους διοργανωτές και συμμετέχοντες της εκδήλωσης Σπύρο Κιοσσέ, Δημήτρη Ερελιάδη, Νατάσσα Βαφειάδου, Ιωάννα Δεμιράκη και Χρήστο Χαρτσοματσίδη

Ιστορίες με «νήματα»

Από την προσωπικότητα της συγγραφέα ξεκίνησε την τοποθέτησή του και ο κ.Κιοσσές, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για μία «περσόνα» ιδιαίτερη που διαθέτει λόγο γλαφυρό.

Ο κ.Κιοσσές προσομοίασε την συλλογή των διηγημάτων της κ.Μπανά με την διαδικασία του πλεξίματος, ωσάν και η ίδια να «υφαίνει» με αόρατα νήματα της ιστορίες που εξιστορεί, αφήνοντας μικρές ρωγμές στους χαρακτήρες του βιβλίου, ως άλλα χάσματα- κενά, που επιδιώκουν να αποδείξουν την ψυχική φθορά των χαρακτήρων.

Με τον κ.Κιοσσέ να υπογραμμίζει το έντονο στην συλλογή στοιχείο της ατομικότητας της εποχής όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τις σελίδες της συλλογής με διάφορες ετερογενής μορφές, για να τονίσει επίσης πως η συγγραφέας δεν κρίνει τους ήρωές της, παίρνει ίσες αποστάσεις σε  μια προσπάθεια να τους δώσει την δικής τους φωνή.

Των δύο τοποθετήσεων ακολούθησε η ίδια η συγγραφέας η οποία περιέγραψε την συλλογή αλλά και τον τρόπο της συγγραφής της για να ακολουθήσει διάλογος με τους παρευρισκομένους, τόσο για τα θέματα που θίγονται μέσα από τις ιστορίες του, όσο και με θέματα που τέθηκαν με αφορμή αυτές.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.