Μιχαλης Μαρματακης: Εφυγε απο τη ζωη ο στιχουργος απο το συγκροτημα Τερμιτες

Την τελευταία του πνοή άφησε ο στιχουργός Μιχάλης Μαρματάκης, ο οποίος συνεργάστηκε με αρκετούς μεγάλους καλλιτέχνες, ενώ υπήρξε συνεργάτης και φίλος με το συγκρότημα Τερμίτες.

Την τελευταία του πνοή άφησε ο στιχουργός Μιχάλης Μαρματάκης, ο οποίος συνεργάστηκε με αρκετούς μεγάλους καλλιτέχνες, ενώ υπήρξε συνεργάτης και φίλος με το συγκρότημα Τερμίτες. Η δυσάρεστη είδηση γνωστοποιήθηκε από τον Μιχάλη Κιρκιλή, μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook.

Οι Τερμίτες δημιουργήθηκαν το 1980 από τους Αντώνη Μιτζέλο (σόλο κιθάρα, σύνθεση, ενορχήστρωση), Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (φωνή, κιθάρα, σύνθεση), Παύλο Κικριλή (ακουστική κιθάρα, μπάσο, σύνθεση), Δημήτρη Βασαλάκη (ηλεκτρικό μπάσο) και Τόλη Σκαματζούρα στα τύμπανα. Η αρχική ονομασία τους ήταν P.L.J. Band. Ο πρώτος δίσκος κυκλοφόρησε το 1982 από τη Vertigo με τίτλο «Armageddon» και περιείχε instrumental κομμάτια, κάποια σε αγγλικό στίχο και για πρώτη παγκόσμια φορά στίχους από την «Αποκάλυψη» του Ιωάννη στην αρχαία ελληνική γλώσσα.

Ο δίσκος αρχικά πούλησε ελάχιστα κομμάτια -γύρω στα 400- αργότερα έτυχε παγκόσμιας κυκλοφορίας και αναγνώρισης. Σήμερα είναι συλλεκτικό βινύλιο -και εξαιρετικά ακριβό- στις ξένες αγορές. Αμερικάνικος και ευρωπαϊκός μουσικός τύπος εκθειάζει το «Armageddon» χαρακτηρίζοντας το έναν από τους καλύτερους δίσκους progressive rock που ηχογραφήθηκαν ποτέ. Είναι από τους πρώτους έθνικ-ροκ δίσκους και από τους πρώτους δίσκους που αναφέρονται στην οικολογία και την καταστροφή του πλανήτη.

Το 1983, το συγκρότημα αποφασίζει να στραφεί στον ελληνικό στίχο. Μαζί με τη γλώσσα των στίχων αλλάζει και το όνομα του συγκροτήματος, το οποίο γίνεται πλέον «Τερμίτες». Τους στίχους σε αρκετά κομμάτια γράφει ο Μιχάλης Μαρματάκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.