«Μια ζωη»  δυο δημιουργιες απο τον Ιωακειμ Ιωακειμιδη

Μία θεατρική παράσταση και ένα βιβλίο συστήνει στο κοινό ο ταλαντούχος καλλιτέχνης

«Και το βιβλίο και η παράσταση είναι δυστυχώς πιο επίκαιρα από ποτέ, γιατί μιλάνε για πολύ σκληρές καταστάσεις»

Αεικίνητος και δραστήριος καλλιτεχνικά ο συμπολίτης Ιωάκειμ Ιωακειμίδης. Μετά την παρουσία του στα θεατρικά δρώμενα της πόλης και την ολοκλήρωση των σπουδών του στο αντικείμενο, αποφάσισε να ανοίξει τα καλλιτεχνικά φτερά του για την πρωτεύουσα, παρουσιάζοντας εκεί το θεατρικό έργο «Μια ζωή». Στην εν λόγω παράσταση συμπρωταγωνιστεί μαζί με την Ελένη Αβραμιώτη, ενώ επίσης υπογράφει το κείμενο και την σκηνοθετική επιμέλεια της παράστασης.  

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα όμως δεν είναι η μόνη που ο νεαρός καλλιτέχνης συστήνει στο κοινό, αφού προσφάτως κυκλοφόρησε και το συγγραφικό εγχείρημα με τίτλο επίσης «Μία ζωή». Επιλογή διόλου τυχαία αφού συγγραφικό εγχείρημα και θεατρική παράσταση, «συμπλέκονται», με το βιβλίο να αποτυπώνει ουσιαστικά το «παρελθόν» των ηρώων της θεατρικής παράστασης.

Ο λόγος στον ίδιο όμως για όλη την πρόσφατη καλλιτεχνική του δημιουργία…

ΠτΘ: Ιωακείμ, βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα και πραγματοποιείς την πρώτη σου εμφάνιση επί αθηναϊκής θεατρικής σκηνής.

Ι.Ι.: Ακριβώς. Έχουμε ξεκινήσει το ωραίο και αγαπημένο θεατρικό έργο «Μια ζωή», το οποίο ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα τη Πέμπτη και την Παρασκευή με τις πρώτες δύο παραστάσεις να είναι sold out. Η παράστασή μας είναι στο θέατρο «Studio Κυψέλη» και ανεβαίνουν κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 9:00 το βράδυ μέχρι και τις 23 Δεκεμβρίου. Το θέατρο το έχουν ονομάσει pocket theater, είναι ένα μικρό θέατρο, το οποίο είναι ιδανικό όμως για αυτή την παράσταση, και θα καταλάβει το κοινό που θα έρθει τι  ακριβώς εννοώ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν μέσα από το viva.gr.

«Ένα στοίχημα και ένα ρίσκο, το οποίο μέχρι στιγμής κερδίζουμε»

ΠτΘ: Είσαι ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία της παράστασης;

Ι.Ι.: Είναι μια αρχή κι αυτή στην Αθήνα, με όλο το ρίσκο που ενέχει αυτή η επιλογή καθώς είναι η πρώτη φορά που κάνω δική μου παραγωγή στην πρωτεύουσα. Είναι κάτι σαφώς πολύ πιο δύσκολο από την Κομοτηνή, μιλάμε για εντελώς άλλα ποσά, για άλλους χώρους, για άλλους συνεργάτες. Είναι κάτι καινούργιο, κάτι πολύ δύσκολο, αλλά κάτι το οποίο σιγά σιγά θεωρώ ότι θα λειτουργήσει. Οι πρώτες δυο παραστάσεις ήδη μας απέδειξαν ότι λειτουργεί και ότι μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί σε μια εποχή πολύ δύσκολη, και σε μια χρονιά που οι παραστάσεις είναι πραγματικά ατελείωτες. Μιλάμε για περίπου 2.000 παραστάσεις στην Αθήνα αυτή τη στιγμή.  Μιλάμε για έναν τεράστιο αριθμό παραστάσεων και θεάτρων, μικρών και μεγάλων, οπότε είναι ένα στοίχημα και ένα ρίσκο, το οποίο μέχρι στιγμής το κερδίζουμε.

ΠτΘ: Η πρώτη σου συγγραφική προσπάθεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παράσταση. Είναι στην ουσία ένα «εργαλείο» μεγαλύτερης κατανόησης των δύο κεντρικών ηρώων άλλωστε της παράστασης «Μια ζωή».

Ι.Ι.: Έτσι ακριβώς είναι. Το βιβλίο ουσιαστικά είναι η ιστορία και το παρελθόν των δυο ηρώων της παράστασης και στην τελευταία σελίδα, όταν κάποιος πάρει το βιβλίο και το ολοκληρώσει, ουσιαστικά με τα λόγια της πρωταγωνίστριας του έργου, κλείνει το βιβλίο και ξεκινάει η παράσταση. Παρόλα αυτά είναι γραμμένο έτσι το βιβλίο, ώστε αν κάποιος δεν καταφέρει για κάποιον λόγο να δει την παράσταση, μπορεί και μόνο να διαβάσει το βιβλίο και να τον καλύψει εξίσου. Είναι δύο πράγματα σίγουρα σε συνδυασμό, το ένα βοηθάει το άλλο και είναι πιο συνολικό και πιο ωραίο το να συνδυαστούν τα δύο έργα, αλλά παρόλα αυτά μπορεί και το καθένα ξεχωριστά να υπάρξει μόνο του.

Ένα  βιβλίο για τα κακώς κείμενα της εποχής μας

ΠτΘ: Πρόκειται για το ημερολόγιο δυο παιδιών, το οποίο φέρνει αντιμέτωπο τον αναγνώστη και με τα κακώς κείμενα και τις δυσκολίες που μπορεί ένα παιδί να έρχεται αντιμέτωπο.

Ι.Ι.: Ακριβώς. Είναι ένα ημερολόγιο που θεωρώ ότι είναι πολύ φυσικό. Μιλάμε για δυο δεκαεξάχρονα περίπου παιδιά, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, τα οποία γράφουν εναλλάξ ουσιαστικά το δικό τους ημερολόγιο, τη δική τους ιστορία, το δικό τους παραμύθι, και κάπου στη μέση του βιβλίου, υπάρχει μια κοινή γραμμή που ακολουθούν αυτά τα δύο παιδιά. Μιλάμε για ιστορίες οι οποίες κρύβουν πολλά πράγματα, δείχνουν το παρελθόν τους, ξεδιπλώνουν τη προσωπική οικογενειακή ιστορία τους, μιλάνε για τον σχολικό τους περίγυρο, για τους καθηγητές τους, για τους φίλους τους για αυτά που τους συμβαίνουν και για τα μεγαλύτερα μυστικά που κουβαλάνε αυτά τα δύο παιδιά. Δυο παιδιά που έχουν ένα σκληρό παρελθόν, τόσο διαφορετικό, αλλά και τόσο κοινό ταυτόχρονα. Το ενδιαφέρον σε αυτό το βιβλίο είναι ότι αυτά τα δύο παιδιά φαίνονται τόσο διαφορετικά στην αρχή, αλλά τα κοινά τους είναι πολλά περισσότερα από αυτά που περιμένει ο αναγνώστης να έχουν, και αυτό σιγά σιγά θα το ανακαλύψει διαβάζοντάς το, με τα τελευταία λόγια της κοπέλας για να ξεκινήσει η παράσταση.

ΠτΘ: Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε οδήγησαν να γράψεις αυτό το βιβλίο; Τι είναι αυτό που θέλεις να περάσεις μέσα από το βιβλίο αυτό;

Ι.Ι.: Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε για να μιλήσει για όλους αυτούς που δεν το έκαναν ή δεν πρόλαβαν να το κάνουν. Είναι ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε για να μπορέσει ίσως σε κάποιο βαθμό να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους, να μιλήσει για αυτούς. Ίσως πολλοί από εμάς να βρούμε και κοινά στοιχεία, είτε με την ιστορία αυτών των δυο παιδιών, είτε με τα ίδια τα παιδιά και με τους χαρακτήρες τους. Είναι δύο πολύ διαφορετικά παιδιά,  και ήθελα μέσω της κοπέλας και του αγοριού οι αναγνώστες να βρουν τον εαυτό τους σε έναν από τους δύο ήρωες, ή μέσα στις πράξεις του ενός από τους δύο ή και τους δύο πιθανότατα. Οπότε είναι ένα  βιβλίο που γράφτηκε κυρίως για να δείξει όλα τα κακώς κείμενα, δυστυχώς της εποχής μας. Ένα βιβλίο που δυστυχώς -και θα καταλάβει ο κόσμος που θα το διαβάσει τι εννοώ- συνεχίζει να είναι επίκαιρο, όπως και η παράσταση το ίδιο. Είναι λοιπόν βιβλίο και παράσταση πιο επίκαιρα δυστυχώς από ποτέ, γιατί μιλάνε και τα δύο για πολύ σκληρές καταστάσεις, που εν έτει 2022 είναι τραγικό που συνεχίζουμε και τις ζούμε.

ΠτΘ: Απευθύνεται κυρίως στους γονείς; Ποιοι θα επιθυμούσες να το πάρουν στα χέρια τους και να το διαβάσουν;

Ι.Ι.: Για εμένα ούτε το βιβλίο, ούτε η παράσταση έχουν ηλικία. Τουλάχιστον στην παράσταση δεν θα μπορώ να πω ότι είναι ένα έργο  το οποίο δεν μπορούν να δουν και μικρότερες ηλικίες, δηλαδή και Ε΄ Δημοτικού και ΣΤ΄ Δημοτικού  και Α΄ Γυμνασίου, αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι από Γ΄ Γυμνασίου και πάνω, γιατί είναι ένα έργο σκληρό. Παρόλα αυτά, και στο προηγούμενο ανέβασμα της παράστασης στην Κομοτηνή ήρθαν ως θεατές πάρα πολλές διαφορετικές ηλικίες παιδιών, με γονείς ή χωρίς. Είναι ένα έργο που έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο, ώστε θα μπορούσαμε να πούμε πως «σοκάρει», αλλά όχι «τρομοκρατεί», δείχνοντας όλη την αλήθεια. Το ίδιο συμβαίνει και με το βιβλίο, θεωρώ.

Μετά την Αθήνα η παράσταση και στην Κομοτηνή

ΠτΘ: Φυσικά στα εν λόγω εγχειρήματα δεν ήσουν μόνος. Τα σχέδια σου για το μέλλον ποια είναι;

Ι.Ι.: Είναι πάρα πολλοί άνθρωποι που δούλεψαν για αυτό και είναι πολύ ωραίο το ότι πίσω από αυτό βρίσκεται η οικογένεια του Παρατηρητή, που όλους σας αγαπώ και σας εκτιμώ πάρα πολύ. Επίσης ο Παναγιώτης Γιαγκίνης, που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στα σκίτσα του βιβλίου, τα οποία είναι πολύ χαρακτηριστικά και πολύ ιδιαίτερα, ο Κωνσταντίνος Κολάτσος που έφτιαξε το εξώφυλλο και βοήθησε σε κάποια σκίτσα επίσης, η Αρετή Ρασσά που έκανε τη φιλολογική επιμέλεια, η Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη που έκανε την τυπογραφική επιμέλεια, μαζί με τον Νεκτάριο Μουρδικούδη, ο οποίος έχει αναλάβει τον συντονισμό της έκδοσης. Και φυσικά να ευχαριστήσω και τον Θάνο Βαφειάδη, ο οποίος είναι επίσης μέσα σε αυτό το project, αλλά και όλους τους ανθρώπους, γιατί δυστυχώς δεν είχα την τύχη να τους γνωρίσω όλους και με την επόμενή μου επίσκεψη στην Κομοτηνή είναι στους στόχους μου να έρθω και να γνωρίσω όλους όσους δουλέψανε και για αυτόν τον στόχο και για αυτό το όνειρο και για αυτό το ξαφνικό  όνειρο, γιατί δεν ήταν μέσα στα σχέδιά μου ποτέ να γράψω ένα βιβλίο, οπότε τους ευχαριστώ όλους έναν προς έναν για τη δουλειά που κάνανε.

Αφού ολοκληρωθούν οι παραστάσεις στην Αθήνα, έχουμε στα σχέδιά μας, με την Αρετή Ρασσά και την Art n Soul Events που κάνουμε συνδιοργάνωση παραγωγής την παράσταση στην Αθήνα, από Ιανουάριο να ξεκινήσει η παράσταση στην Κομοτηνή για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων και ίσως πάμε και σε κάποιες άλλες πόλεις στη Θράκη και όχι μόνο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.