Μια ξεχωριστη ποιητικη φωνη της Θρακης αποτελει ο Πασχαλης Κατσικας

Παρουσίαση των ποιητικών συλλογών «Ρετάλια» και «Κοιμώμενο τσίρκο» στην Κομοτηνή

Ένα ταξίδι στην εξέλιξη του Πασχάλη Κατσίκα ως ποιητή, μέσα από τα πονήματά του που έχουν εκδοθεί, αποτέλεσε η παρουσίαση των ποιητικών συλλογών «Ρετάλια» και «Κοιμώμενο τσίρκο», που παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τρίτης 6 Ιουλίου στον φιλόξενο αύλειο χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής.

Μέσα από ένα συνδυασμό παρουσιάσεων και των τριών ποιητικών συλλογών του κ. Κατσίκα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης του συλλογής «Τεταρτημόρια», από τους Θανάση Μουσόπουλο και Γιάννη Στρούμπα, και ανάγνωσης ποιημάτων από τον ίδιο, όσοι βρέθηκαν στο χώρο είχαν την ευκαιρία να δουν την πορεία του μέσα στο χρόνο, και πώς αυτός ωριμάζει σαν λογοτέχνης, βρίσκοντας τη δική του, ξεχωριστή φωνή.

Θανάσης Μουσόπουλος: «Ο Πασχάλης που μας συνένωσε σε τούτον το ωραίο τόπο, είναι ένας σύγχρονος αναβαθμός της Θρακικής λογοτεχνίας»

Στην εισήγησή του ο κ. Μουσόπουλος τόνισε πως το 2020 γιορτάσαμε μέσα σε πανδημία και εγκλεισμό τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της νοτιοδυτικής Θράκης στη μητέρα Ελλάδα, ενώ το τρέχον έτος τιμούμε κάτω από περίεργες συνθήκες τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Αυτά τα δύο χρονικά σύμβολα, σημείωσε, δείχνουν πως το πνεύμα και η ζωή εν γένει είναι μια αλυσίδα αδιάκοπη, και «ο Πασχάλης που μας συνένωσε σε τούτον το ωραίο τόπο, είναι ένας σύγχρονος αναβαθμός της Θρακικής λογοτεχνίας. Γιατί η «Θρακική Σχολή» περιλαμβάνει λογοτέχνες που έχουν τάσεις ανανέωσης, με διάθεση ψυχογραφίας ή κοινωνικής αντίληψης» ανέφερε.

Το κοινό της Κομοτηνής παρακολούθησε με προσοχή την εκδήλωση

Από τους πατριάρχες Γεώργιο Βιζυηνό και Κώστα Βάρναλη, οι θρακιώτες λογοτέχνες παρουσιάζουν τη Θράκη, τα προβλήματα του χώρου αυτού, τα έθιμα, τον τρόπο ζωής και σκέψης, τα διαλεκτολογικά στοιχεία στη γλώσσα, εξήγησε για να συμπληρώσει πως διασκορπισμένοι  στις πόλεις της ενιαίας Θράκης, σε πόλεις της ελεύθερης Ελλάδας – κυρίως στην Αθήνα,  ή και σε χώρες του εξωτερικού, δούλεψαν αυτόνομα και αυθόρμητα, υπάρχουν όμως μεταξύ τους συγκλίσεις  ή ομοιότητες.

«Η ποίηση είναι ένας ουρανός. Ένας κοινόχρηστος ουρανός. Μπορεί ο καθένας να πάρει όποιο κομμάτι θέλει. Μερικοί είναι αδιάφοροι. Άλλοι αφοσιώνονται, θαυμάζουν, ο ουρανός γίνεται ένα με το είναι τους» τόνισε ο κ. Μουσόπουλος.

Η ποίηση είναι κάτι που το ανακάλυψε ο άνθρωπος, συνεπώς ανήκει σε όλους τους ανθρώπους, ανέφερε, και κάποια στιγμή στην πορεία της ανθρωπότητας όλοι είναι ποιητές, ή, όλοι μπορεί να είναι ποιητές. «Βαθιά στον άνθρωπο είναι φωλιασμένη η δημιουργικότητα. Απλώς, η παιδεία έχει έτσι αλλοιώσει την ανθρώπινη ύπαρξη, που οδήγησε τον άνθρωπο στην ιδέα ότι η τέχνη, η ποίηση είναι για τους λίγους από τους λίγους».

Για αυτό και άνοιξε με αναφορά στην πρώτη ποιητική του συλλογή με τίτλο «Τεταρτημόρια» που εκδόθηκε το 2019 από τις εκδόσεις του Παρατηρητή της Θράκης, πριν περάσουν στην παρουσίαση της δεύτερης ποιητικής συλλογής του Πασχάλη Κατσίκα «Ρετάλια», που κυκλοφόρησε το 2020 από τις εκδόσεις Γράφημα, και κλείνοντας με τη νέα ποιητική του συλλογή «Κοιμώμενο Τσίρκο» που κυκλοφορεί ηλεκτρονικά.

Ο συγγραφέας υπογράφει αντίτυπα των βιβλίων του

Γιάννης Στρούμπας: «Η στοχαστική ποίηση του Πασχάλη Κατσίκα δομείται σε δύο βασικού πυλώνες, τον έρωτα και τον θάνατο»

Από την πλευρά του ο Φιλόλογος – Συγγραφέας κ. Γιάννης Στρούμπας, σημείωσε πως η στοχαστική ποίηση του Πασχάλη Κατσίκα δομείται σε δύο βασικούς πυλώνες, τον έρωτα και τον θάνατο: η δύναμη του έρωτα μπορεί να θέσει σε δεύτερη μοίρα και τη μητρική αγάπη, ενώ απεκδύει και τα παιδικά παιχνίδια από την αθωότητά τους.

Η επικίνδυνη αυτή ισορροπία, συναντά την απειλή της φθοράς, τον ίδιο το θάνατο, τόσο στην πρώτη συλλογή, τα «Τεταρτημόρια», όσο και τη δεύτερη, τα «Ρετάλια», όπου, κατά τον κ. Στρούμπα, συνεχίζει να απασχολεί τον ποιητή το αλισβερίσι του έρωτα με το θάνατο.

Όσο για το «Κοιμώμενο Τσίρκο», τόνισε πως πρόκειται για την πιο πολιτική συλλογή του Πασχάλη Κατσίκα, με έντονη την απαισιοδοξία και αυστηρή κοινωνικοπολιτική κριτική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.