Μια νεα αρχη στις τεχνες και τα γραμματα θελει να κανει ο Δημος Ιασμου

Ενθύμιο για τους επίσημους επισκέπτες θα αποτελεί το βιβλίο «Θράσσα» της Νάγιας Δαλακούρα

Συνολικά 100 αντίτυπα προμηθεύτηκε ο Δήμος, με τον Οντέρ Μουμίν να εκφράζει την πρόθεση να στηρίξει γενικότερα την πολιτιστική δημιουργία στην περιοχή

Να ανοίξει μια νέα εποχή για τις τέχνες και τα γράμματα στον Δήμο Ιάσμου θέλει ο Δήμαρχος κ. Οντέρ Μουμίν, που στοχεύει να ενισχύσει έμπρακτα με διάφορες δράσεις τη φιλαναγνωσία των δημοτών. Σε αυτό το πλαίσιο στηρίζει την νέα συγγραφική προσπάθεια της κ. Νάγιας Δαλακούρα, τη «Θράσσα», προμηθευόμενος 100 αντίτυπα, κάποια από τα οποία σκέφτεται να δώσει στους μαθητές Γ΄ Λυκείου στον Ίασμο, ενώ τα υπόλοιπα θα δίνονται ως ενθύμια στους επίσημους επισκέπτες στον Δήμο.

Για αυτή την πρωτοβουλία μίλησαν το μεσημέρι της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου ο κ. Μουμίν καθώς και η συγγραφέας κ. Δαλακούρα, δεσμευόμενοι πως θα συνεχίσουν τη συνεργασία και στο μέλλον. Μάλιστα η κ. Δαλακούρα εξέφρασε την ελπίδα πως το βιβλίο θα μπορέσει να δώσει το έναυσμα για την γνωριμία του κοινού με την ιστορία της ευρύτερης περιοχής του Ιάσμου, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος της πλοκής του βιβλίου αναφέρεται.

Αμέριστη συμπαράσταση από το Δήμο Ιάσμου

«Η Νάγια Δαλακούρα έχει καταγωγή από την περιοχή, και είναι η εγγονή του παλιού κοινοτάρχη Γιάννου Δαλακούρα, του Γιαννούση όπως ήταν πιο γνωστός, με καταγωγή από τη Διαλαμπή στην οποία και ο Δήμαρχος διέμενε κατά την παιδική του ηλικία» σημείωσε ο κ. Μουμίν για να υπογραμμίσει πως «η Νάγια έχει παράξει σημαντικό έργο μέχρι σήμερα» και να εξηγήσει πως πραγματοποίησαν αυτή τη συνέντευξη τύπου θέλοντας να σηματοδοτήσουν μια καινούρια εποχή στα γράμματα και τις τέχνες στο Δήμο Ιάσμου. «Είμαστε μια περιοχή, που φρονώ ότι δεν διαβάζουμε πολύ» συνέχισε ο δήμαρχος Ιάσμου, εκμυστηρευόμενος πως μπορεί η καθημερινότητα να μην επιτρέπει χρόνο για διάβασμα, όμως με την καραντίνα, που όλοι έμειναν περισσότερο σπίτια τους, «μετάνιωσα που δεν διάβαζα περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια».

Αφού εξήρε την μεγάλη αγάπη της κ. Δαλακούρα για το συγγραφικό έργο και τον τόπο της, την διαβεβαίωσε πως ο Δήμος μπαίνει σε μια νέα εποχή όσο αφορά την τέχνη και τα γράμματα, και τόνισε πως ο Δήμος θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ηθικά και οικονομικά. Για αυτό και θα αγοράσει αρχικά 100 βιβλία, κάποια από τα οποία υπάρχει σκέψη μα δοθούν στους περίπου 25 μαθητές της Γ΄ Λυκείου του Λυκείου Ιάσμου, ενώ τα υπόλοιπα θα δίνονται ως ενθύμιο σε κάθε επίσημο επισκέπτη του Δήμου.

Τόνισε δε πως η κ. Δαλακούρα θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου σε ό,τι χρειαστεί, και πως όταν περάσουν οι περιορισμοί λόγω κορωνοϊού, θα κάνουν μια εκδήλωση για το βιβλίο παρουσία κοινού. Υποσχέθηκε δε πως θα διαβάσει το βιβλίο, παρόλο που δεν ανήκει στην κατηγορία που προτιμά, και προέτρεψε στους δημότες να κάνουν τον ίδιο, σημειώνοντας πως αφορά και αρχαιολογικά σημεία που ανήκουν στο Δήμο Ιάσμου.

Ένα βιβλίο συνδεδεμένο με τον τόπο και τους ανθρώπους του

Τη βιωματική της σχέση με τον Ίασμο, αφενός γιατί ο πατέρας της κατάγεται από τη Διαλαμπή, αφετέρου γιατί ο παππούς της διετέλεσε πάρα πολλά χρόνια πρόεδρος στον Ίασμο και αγάπησε αυτόν τον Δήμο πολύ,  υπογράμμισε αρχικά κατά την τοποθέτησή της η κ. Δαλακούρα για να συμπληρώσει πως «αν ζούσε πιστεύω θα ήταν σήμερα πολύ συγκινημένος».

Η ίδια κατέθεσε τη μεγάλη χαρά της για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος επέλεξε το λογοτεχνικό έργο μιας ντόπιας ως ένα από τα δώρα που θα προσφέρει στο εξής ο Δήμος Ιάσμου στους φιλοξενούμενους και προσκεκλημένους του, καταθέτοντας την προσωπική της άποψη πως «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς το μακρινό παρελθόν ενός τόπου από την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος εποχής, όπως στην προκειμένη περίπτωση είναι και η Θράσσα».

Όπως εξήγησε η συγγραφέας, πρόκειται για μια βυζαντινή μυθοπλασία που εκτυλίσσεται στη Θράκη, στην οροσειρά της Ροδόπης, ξεκινάει με την καταστροφή της Μοσυνούπολης το 1206 και μεγάλο μέρος της αφορά τα μνημεία που σήμερα εντάσσονται στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Ιάσμου, όπως τα μοναστήρια του Παπικίου όρους, και είναι ένα βιβλίο πολύ στενά συνδεδεμένο τόσο με τον τόπο όσο και με τους ανθρώπους του.

Η ίδια ελπίζει πως το βιβλίο αυτό θα μπορέσει να αποτελέσει ένα έναυσμα για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή του Ιάσμου, θεωρώντας πως τα βιβλία έχουν εν γένει πολύ μεγάλη δύναμη και οι λέξεις έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν εικόνες. «Το δικό μου βιβλίο επιδιώκει να προσφέρει εικόνες από τον Ίασμο του 13ου αιώνα. Ο τόπος αυτός, ο Δήμος σας, και απευθύνομαι σε όλους τους δημότες, είναι ένας υπέροχος τόπος: έχει γραφικούς οικισμούς, σπουδαίες καστροπολιτείες, θεόπνευστα όρη με υπέροχη θέα στην πεδιάδα, μοναδική άγρια πανίδα, υπέροχους χείμαρρους και εξαιρετική γαστρονομία» ανέφερε, πολλά από τα οποία περιγράφονται λογοτεχνικά στη Θράσσα.

Ελπίζει δε πως μετά το πέρας της πανδημίας μαζί με τους δημότες του Ιάσμου, θα μπορέσουν να ξεναγηθούν όλοι μαζί στα μνημεία της περιοχής, ώστε όλοι να γνωρίσουν το ιστορικό παρελθόν τους. Έδωσε δε την υπόσχεση, μαζί με τον κ. Μουμίν, να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη βιβλιοπαρουσίαση στον Ίασμο, την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλοι οι δημότες και μη και να συζητήσουν για το βιβλίο.

Η κ. Δαλακούρα επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό και τιμή για τους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων του τόπου μας, να στηρίζονται έμπρακτα από τη δημοτική αρχή του. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο συγκινητικό από ένα δήμαρχο ο οποίος επιλέγει το έργο ενός ντόπιου, έργο πνευματικό ή τέχνεργο, ως δώρο σε φιλοξενούμενους για την προβολή του τόπου του. Αν μη τι άλλο, ο τόπος είμαστε οι άνθρωποι» τόνισε.

Η ίδια γνωρίζει πως δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική συγγραφέας που έχει υποστηρίξει απλόχερα ο κ. Μουμίν, ευχήθηκε ωστόσο η κίνησή του αυτή προς το δικό της βιβλίο να είναι συνεχίσει και να επεκταθεί σε πολλά βιβλία ακόμη γιατί «δεν υπάρχει καλύτερο δώρο από ένα βιβλίο και ειδικά σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς που βιώνουμε». Για αυτό και τον ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ιάσμου από καρδιάς για την τιμητική στήριξή του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.