Μια μεθυστικη μυθιστορια με φοντο τη Συρο και την Αθηνα στο λυκοφως του 19ου αιωνα

Μεταξία Κράλλη, «Σύρα Σάκρα», εκδ. Ψυχογιός, Αθήνα 2022, σ. 736

Το «Σύρα Σάκρα» είναι μία υπέροχη οικογενειακή και κοινωνική σάγκα της κοινωνίας της Σύρου, αλλά και της Αθήνας, στο γύρισμα του δέκατου ένατου με τον εικοστό αιώνα. Είναι η μυθιστορία της δυναμικής Ιουλίας Περσελή, κόρης πλοιοκτήτη και ναυτικού, που θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις κόντρα στη συντηρητική κοινωνία της εποχής. Είναι η μυθιστορία της ρεαλίστριας Καρμελίνας Ρούσσου, καθολικής από την Άνω Σύρα, που θα γνωρίσει πολλές ατυχίες στη ζωή της αλλά δεν θα κουραστεί να προσπαθεί να τις νικήσει. Είναι, τέλος, και η ιστορία της Αρέττας Γιασεμολάδα, μίας ρομαντικής ύπαρξης που τα δέχεται όλα μοιρολατρικά στη ζωή της, πληρώνοντας τις αμαρτίες των άλλων.

Κοντά σε αυτούς τους ευδιάκριτους και πολυδιάστατους χαρακτήρες των τριών γυναικών που δεσπόζουν στις σελίδες του βιβλίου, θα συναντήσουμε τον Γιάννη Περσελή, τον πατέρα της Ιουλίας, την Τερέζα, σύζυγο του πλοιοκτήτη Γιάννη Περσελή, αρχόντισσα παλιού τύπου, τον Στρατή Σορώπο, ικανότατο και ανερχόμενο καπετάνιο με την τρυφερή σύζυγό του Μέλπω, τον αδελφό του Στρατή, Νικόλα, έναν σοφό μα γυναικά γραμματιζούμενο, και τον Παντελή, τον αναδεξιμιό του καπετάνιου Περσελή, με την ευγενική ψυχή που πάντοτε συντρέχει τους άλλους.

Η συγγραφέας που κρύβεται πίσω από το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μεταξία Κράλλη είναι μία δεινή πλάστρια χαρακτήρων, αλλά και της εποχής που τους περιβάλλει. Αναπαριστά θαυμάσια, μέσα στις σελίδες του «Σύρα Σάκρα», την ανδροκρατούμενη κοινωνία της εποχής, η οποία καταδικάζει στο πυρ το εξώτερον τις γυναίκες που τόλμησαν ή ατύχησαν να συνάψουν οποιαδήποτε προγαμιαία σχέση. Πρόκειται για έναν κόσμο στον οποίο ανθούν οι λανθάνοντες έρωτες και τέτοιους θα βρούμε πολλούς στο βιβλίο, όπως τον ανεκπλήρωτο έρωτα του Στρατή για την Ιουλία και εκείνον του αδελφού του Νικόλα για την Καρμελίνα. 

Εκτός όμως από την έξοχη απεικόνιση των ηθών και των εθίμων της εποχής, η συγγραφέας έχει μελετήσει τα μάλα και τις ιστορικές πηγές της εποχής. Οι ήρωές της παρουσιάζονται εξαιρετικά ενημερωμένοι σχετικά με τα λογοτεχνικά αναγνώσματα της εποχής, τις εφημερίδες και τα περιοδικά που κυκλοφορούσαν τότε σε Σύρο και Αθήνα. Τα «Ορεστειακά», το γλωσσικό ζήτημα και οι συνέπειές του θίγονται στο βιβλίο, όπως και ο πόλεμος του 1897.

Πρόκειται για μια εποχή κατά την οποία η Σύρος επισκιάζει σε εμπορική κίνηση τον Πειραιά, διατηρώντας ακόμη την αίγλη της από τους Χιώτες πρόσφυγες της Ελληνικής Επανάστασης. Η Αθήνα, από την άλλη, είναι μία πόλη που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, μία πόλη στην οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τη Λογοτεχνία και την Αρχαιολογία. Ολόκληρη η Ελλάδα γνωρίζει ραγδαίες αλλαγές κάτω από τη διακυβέρνηση του μεγάλου εκσυγχρονιστή Χαρίλαου Τρικούπη, που θα φέρει στη μικρή αυτή χώρα τον σιδηρόδρομο. Κάποια χρόνια αργότερα θα εμφανιστεί δειλά δειλά και το ηλεκτρικό. Τα απαρχαιωμένα ήθη όμως που κρατούν τις γυναίκες δέσμιες των ανδρών αργούν να αλλάξουν. Και είναι ενάντια σε αυτά ακριβώς τα ήθη που θα αγωνιστούν και θα εναντιωθούν, η κάθε μία με τον τρόπο της, οι τρεις κεντρικές ηρωίδες του βιβλίου έως ότου ανακαλύψουν την ευτυχία. 

Αν και δεν το αποκαλεί κανείς ιστορικό μυθιστόρημα, εντούτοις, το «Σύρα Σάκρα» περιέχει πολλές ιστορικές πληροφορίες, μεγάλες ανατροπές στην καθηλωτική υπόθεσή του και ολοζώντανους χαρακτήρες και διαλόγους. Το βιβλίο απευθύνεται σε αναγνώστες οι οποίοι λατρεύουν τα βιβλία που αφηγούνται οικογενειακές ιστορίες τοποθετημένες σε μια πλήρη τοιχογραφία της εποχής κατά την οποία διαδραματίζεται η υπόθεσή τους, όπως τα έργα του αειμνήστου Έλληνα λογοτέχνη Νίκου Θέμελη, αλλά και τις εκτεταμένες στον χωροχρόνο οικογενειακές ιστορίες του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και της Ιζαμπέλ Αλιέντε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.